Siemens kiest Groot-Brittannië voor nieuwe windturbinefabriek

Economie 25/03/2014 11:39:43

Duitse concern investeert in Britse Hull 190 miljoen euro in nieuwe plant voor rotorbladen van offshore windturbines. Goed voor minimaal 1.000 nieuwe banen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Meerderheid Britten staat achter kernenergie, claimt NNWE

Is Noors continentaal plat nog interessant voor Belgische toeleveranciers?

Siemens kiest Groot-Brittannië voor nieuwe windturbinefabriek

Ex-Siemens CEO Peter Löscher wordt voorzitter van Sulzer-groep

Umicore opent Chinese katalysatorenfabriek

Google gaat Foxconn helpen om robots versneld in te voeren

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Postgraduaat Smart Logistics

Brugge, Gent, Kortrijk

van 25/09/2020 tot 28/03/2021

Oppervlaktebehandelingen voor kunststoffen

Kortrijk / Online

van 28/09/2020 tot 26/10/2020

The eye of the machine

B&R Webinar

dinsdag 29 september 2020

Grondmechanica (gevorderden)

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 30/09/2020 tot 8/12/2020

Houten constructies: ontwikkelingen en rekeninzichten

Live webinar

donderdag 1 oktober 2020

Keuze van de redactie

(22/9) 10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

(21/9) Agoria Solar Team wint Europese Solar Challenge 2020

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET – De Duitse engineeringgroep Siemens heeft voor het Verenigd Koninkrijk gekozen om een productieplant voor de rotorbladen van windturbines te bouwen.

Het nieuws zal deze namiddag bekendgemaakt worden door Brits premier David Cameron en Michael Sues, CEO van de energietak van Siemens.

Sues windt geen doekjes om de reden waarom voor het VK gekozen is: "Wij investeren in markten met een stabiele economie die ervoor zorgen dat onze fabrieken op volle capaciteit kunnen werken. Het Britse energiebeleid schept een gunstig klimaat om de offshore windenergie tot volle ontplooiing te laten komen."

De Britse regering voert een beleid waarin offshore windenergie een belangrijke plaats inneemt. Dat is ook Siemens niet ontgaan. Zo verdubbelde bijvoorbeeld het geïnstalleerde vermogen er in twee jaar tot 10GW. Tegen 2020 moet dat 14GW worden en voor de langere termijn zitten verschillende projecten voor in totaal meer dan 40GW in de pijplijn.

Siemens is overigens een sterke marktspeler in het VK. Het heeft er meer dan 2.200 turbines draaien – zowel on- als offshore – voor een totale capaciteit van zowat 5.000MW. Dat is méér dan de helft van alle turbines in Groot-Brittannië samen.

De nieuwe fabriek in Hull zal naar verwachting tegen de zomer van 2016 operationeel zijn en midden 2017 op volle capaciteit produceren. In totaal zal het project- inclusief de civiele bouwwerken – een slordige 371 miljoen euro kosten. << (Bert Belmans) (foto: Siemens, nieuwe site op Green Port Hull industrieterrein)

COMMENTAAR VAN DE REDACTIE
Waarom in het VK en bijvoorbeeld niet in Nederland of België? In verleden trokken verschillende energie-stakeholders al aan de alarmbel: Europa heeft géén sluitende visie over waar het met zijn energiebeleid naar toe wil. Deze onzekerheid weerhoudt veel financiële spelers en ondernemingen ervan te investeren in nieuwe energie-infrastructuur op het Europese continent. Dat geldt niet alleen voor zonne- en windenergie, maar ook bijvoorbeeld voor biobrandstoffen.

Groot-Brittannië daarentegen zet (onder meer) stevig in op windenergie. Het grote pluspunt is dat de beleidsmakers er duidelijke keuzes gemaakt over waar ze naar toe willen. In dat stabiele klimaat kunnen ook producenten - zoals Siemens, maar ook Sharp, Total of EDF (zie leestips hieronder) - een eigen toekomststrategie ontwikkelen én investeringen plannen. <<


LEESTIPS

Britse zonnepanelenfabriek van Sharp draait op volle toeren

Total heropent discussie door in Groot-Brittannië naar schaliegas te boren

Britten ongelukkig met bouw ’hun’ nieuwe kerncentrale door Fransen en Chinezen

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

UGent stapt mee in Siemens Industry Academy

De academie, die vorig jaar ontstond om ingenieursopleidingen en grote industriële spelers in Vlaanderen dichter bij elkaar te brengen, gaat nu ook een partnerschap aan met de UGent.

Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

De Eye-Robot is een robotapparaat waarmee chirurgen baanbrekende nieuwe oogprocedures uit kunnen voeren voor vormen van blindheid, die momenteel nog ongeneesbaar zijn.

Laatste verbindingsstuk ALEGrO-project gerealiseerd

Verschillende Waalse ministers waren aanwezig in het conversiestation van Lixhe (Luik) om de laatste werken bij te wonen. ALEGrO is de eerste elektrische interconnectie tussen België en Duitsland.

Biologisch oplosmiddel verlaagt energieverbruik

De Nederlandse UTwente ontwikkelt biologische oplosmiddelen voor industriële scheidings­processen, wat een grote energiebesparing oplevert in vergelijking met de huidige industrie­standaarden.

Stad Brugge en imec gaan ‘urban digital twin’ ontwikkelen

Stad Brugge en onderzoekscentrum imec gaan een digitale 3D-replica van de stad ontwikkelen die zal toelaten om de impact van maatregelen (rond luchtkwaliteit en verkeerstromen) te simuleren.

AI-start-up The Grain haalt Vlaio innovatiesubsidie binnen

Om de gepauzeerde opdrachten van klanten door de corona-crisis te vervangen, legde het bedrijf zich volledig toe op R&D. Twee proof of concepts zijn klaar om eind 2020 in de markt te testen.

Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

Het gaat om de vestiging van de grootste Atlantische zalmkwekerij in Europa, met een aquaponic systeem waarbij visafval wordt hergebruikt als biogas.

Fotonische chips geboost met nieuwe lichtversterker

De piepkleine versterker van UTwente pept de lichtsignalen van fotonische chips op en geeft ze zo een boost, zodat bijvoorbeeld detectoren voor tumormarkers of virussen gevoeliger worden.

Slimme batterijmodules tot 100 kW bij Schneider Electric

Schneider Electric breidt de Galaxy VS 3-phase Uninterruptible Power Supply (UPS) uit met slimme interne batterijmodules van 10 tot 100 kW. De Galaxy VS met interne batterijen is hiermee de UPS met de hoogste dichtheid. Dit maakt de unit perfect geschikt voor de unieke vereisten van edge computing en kritieke infrastructuren.

Partners