Siemens kiest Groot-Brittannië voor nieuwe windturbinefabriek

Economie 25/03/2014 11:39:43

Duitse concern investeert in Britse Hull 190 miljoen euro in nieuwe plant voor rotorbladen van offshore windturbines. Goed voor minimaal 1.000 nieuwe banen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Meerderheid Britten staat achter kernenergie, claimt NNWE

Is Noors continentaal plat nog interessant voor Belgische toeleveranciers?

Siemens kiest Groot-Brittannië voor nieuwe windturbinefabriek

Ex-Siemens CEO Peter Löscher wordt voorzitter van Sulzer-groep

Umicore opent Chinese katalysatorenfabriek

Google gaat Foxconn helpen om robots versneld in te voeren

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 3/12/2020 tot 17/12/2020

Energy Mission Webinar

online event

donderdag 3 december 2020

Safety validation training

Pilz Academy - Herentals

donderdag 3 december 2020

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 14/01/2021 tot 28/01/2021

Keuze van de redactie

(30/11) Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

(30/11) Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET – De Duitse engineeringgroep Siemens heeft voor het Verenigd Koninkrijk gekozen om een productieplant voor de rotorbladen van windturbines te bouwen.

Het nieuws zal deze namiddag bekendgemaakt worden door Brits premier David Cameron en Michael Sues, CEO van de energietak van Siemens.

Sues windt geen doekjes om de reden waarom voor het VK gekozen is: "Wij investeren in markten met een stabiele economie die ervoor zorgen dat onze fabrieken op volle capaciteit kunnen werken. Het Britse energiebeleid schept een gunstig klimaat om de offshore windenergie tot volle ontplooiing te laten komen."

De Britse regering voert een beleid waarin offshore windenergie een belangrijke plaats inneemt. Dat is ook Siemens niet ontgaan. Zo verdubbelde bijvoorbeeld het geïnstalleerde vermogen er in twee jaar tot 10GW. Tegen 2020 moet dat 14GW worden en voor de langere termijn zitten verschillende projecten voor in totaal meer dan 40GW in de pijplijn.

Siemens is overigens een sterke marktspeler in het VK. Het heeft er meer dan 2.200 turbines draaien – zowel on- als offshore – voor een totale capaciteit van zowat 5.000MW. Dat is méér dan de helft van alle turbines in Groot-Brittannië samen.

De nieuwe fabriek in Hull zal naar verwachting tegen de zomer van 2016 operationeel zijn en midden 2017 op volle capaciteit produceren. In totaal zal het project- inclusief de civiele bouwwerken – een slordige 371 miljoen euro kosten. << (Bert Belmans) (foto: Siemens, nieuwe site op Green Port Hull industrieterrein)

COMMENTAAR VAN DE REDACTIE
Waarom in het VK en bijvoorbeeld niet in Nederland of België? In verleden trokken verschillende energie-stakeholders al aan de alarmbel: Europa heeft géén sluitende visie over waar het met zijn energiebeleid naar toe wil. Deze onzekerheid weerhoudt veel financiële spelers en ondernemingen ervan te investeren in nieuwe energie-infrastructuur op het Europese continent. Dat geldt niet alleen voor zonne- en windenergie, maar ook bijvoorbeeld voor biobrandstoffen.

Groot-Brittannië daarentegen zet (onder meer) stevig in op windenergie. Het grote pluspunt is dat de beleidsmakers er duidelijke keuzes gemaakt over waar ze naar toe willen. In dat stabiele klimaat kunnen ook producenten - zoals Siemens, maar ook Sharp, Total of EDF (zie leestips hieronder) - een eigen toekomststrategie ontwikkelen én investeringen plannen. <<


LEESTIPS

Britse zonnepanelenfabriek van Sharp draait op volle toeren

Total heropent discussie door in Groot-Brittannië naar schaliegas te boren

Britten ongelukkig met bouw ’hun’ nieuwe kerncentrale door Fransen en Chinezen

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Antwerpse chemiebedrijven gaan dokwater als proceswater gebruiken

Een nieuw te bouwen ontziltingsinstallatie in de haven van Antwerpen zal vanaf begin 2024 brak dokwater oppompen en omzetten in hoogwaardig proceswater voor de chemiesector.

Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

Siemens en Cloostermans hebben samen de eerste machine ter wereld ontwikkeld, die zich met behulp van AI herprogrammeert en herconfigureert om zo alle types producten en verpakkingen aan te kunnen.

Sandvik Coromant en Autodesk Fusion 360 werken samen aan verspaning

Sandvik Coromant, wereldleider in verspanende bewerkingen, en softwarebouwer Autodesk slaan de handen in elkaar om het gebruik van Computer-Aided Manufacturing (CAM) te vereenvoudigen.

Standaardmethodes voor meten van plastic vervuiling in ontwikkeling

Doel van het EU-project EUROqCHARM, met onder meer ILVO, is op Europees niveau afgestemde methodes vastleggen voor de bepaling en opvolging van milieuvervuiling met plastic.

Nieuwe treinterminal bij Mercatordok in North Sea Port

Volvo Cars, DFDS en Lineas brengen transport per boot, trein en vrachtwagen op een efficiënte manier samen. De doorlooptijd van fabriek naar eindbestemming gebeurt nu tot 30% sneller.

Financiële boost voor Belgische producent van elektrische bestelwagens

Addax Motors uit Deerlijk, de enige Belgische producent van elektrische bestelwagens, krijgt een financiële injectie van 10 miljoen euro, waarvan 8 miljoen euro via een kapitaalverhoging.

Engineeringnet Magazine 153 is onlangs verschenen

Het nieuwste nummer van Engineeringnet Magazine is reeds bij zijn abonnees aangekomen en over drie weken zal deze editie ook online consulteerbaar worden via onze kanalen.

Serious Game Circonopoly helpt om jongeren circulair te denken

POM West-Vlaanderen lanceert de online game Circonopoly om jongeren in de wereld van circulaire economie onder te dompelen. Dit spel is ontwikkeld voor de derde graad secundair onderwijs.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners