VIL zoekt kandidaten om ’Lean & Green’ koplopers te worden

Economie 18/04/2014 8:28:31

Op 13 mei 2014 start het VIL met de begeleiding van een nieuwe groep bedrijven. Deelnemers zijn uitermate positief: 20% CO2-uitstoot besparen is mogelijk!

Lees hieronder verder   
Verwant

Gratis energiescan moet walstroom binnenschepen stimuleren

‘Certified Pick up’ zorgt voor veilig containertransport Port of Antwerp

Toenemend goederenvervoer via binnenvaart

Containerterminals Deurganckdok zetten meer in op spoorvervoer

Colruyt Group en Gilbert Declercq zetelen in VIL Raad van Bestuur

DHL en MG Real Estate bouwen nieuw Life Sciences and Healthcare gebouw

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Veilig samenwerken met Cobots

Webinar

donderdag 1 oktober 2020

Houten constructies: ontwikkelingen en rekeninzichten

Live webinar

donderdag 1 oktober 2020

Postgraduaat Corporate Finance

Leuven

van 2/10/2020 tot 6/03/2021

Postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen

Gent

van 6/10/2020 tot 29/06/2021

METAV Web Sessions: innovation

online

van 6/10/2020 tot 7/10/2020

Modular software performance

B&R Webinar

dinsdag 6 oktober 2020

Keuze van de redactie

(24/9) 8 finalisten strijden nog om Vlaamse PhD Cup 2020

(24/9) Caeleste en FAM winnen Leeuw van de Export 2020

(22/9) 10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

(21/9) Agoria Solar Team wint Europese Solar Challenge 2020

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het VIL (Vlaams Instituut voor de Logistiek) begeleidde reeds 44 Lean and Green bedrijven in Vlaanderen.

Het VIL begeleidt hen met het opstellen van een plan van aanpak om de CO2-uitstoot in hun transport- en logistieke activiteiten met minstens 20 % te reduceren binnen een periode van vijf jaar. Zij ontvangen hiervoor de Lean and Green award.

De maatregelen in de plannen van aanpak zijn heel divers, gaande van het plaatsen van zonnepanelen of LED-verlichting, over cursussen eco-driving voor chauffeurs, overschakeling van dag- naar nachtdistributie, aankoop van voertuigen op CNG of LNG tot planningsoptimalisatie.

Maar ook de verpakking herbekijken kan grote effecten hebben. Zo voorziet JAVA sinds november 2013 vier in de plaats van twee zijhekken aan hun rolcontainers waardoor het niet meer nodig is de goederen in folie te wikkelen.

“Dit levert een jaarlijkse besparing op van ongeveer 35 ton plastic folie en met een uitstoot van 6 kg CO2 per kg wikkelfolie, stoten we zomaar even 210 ton minder CO2 in de atmosfeer”, benadrukt Sammy Corten, Logistics Support Manager van JAVA.

Bedrijven die vorig jaar de Lean and Green award in ontvangst hebben genomen: Carglass Distribution, DHL Freight België, Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, Hermos Transport, JAVA, Montea, MSC Belgium, PostNL Cargo België, REMITRANS, Tanktransport Thys, VDAB en Zeebrugge Food Logistics.

Opvallend zitten tussen deze groep voor het eerst niet alleen logistieke dienstverleners en verladers maar ook organisaties die deelnemen om een voorbeeldfunctie of voortrekkersrol te spelen in het behartigen van milieudoelstellingen.

Lean and Green richt zich tot alle Vlaamse bedrijven en instanties met logistieke activiteiten die zich willen onderscheiden als duurzame en efficiënte onderneming. Deelnemende bedrijven volgen een vast programma met een doorlooptijd van 4 tot 6 maanden tussen de kick-off en de award uitreiking. << (Saskia Van Hoyweghen) (foto: VIL)

Meer informatie:
http://vil.be/2014/13-mei-start-nieuwe-groep-bedrijven-met-lean-green/#.U0-5x-Z_s98

Geïnteresseerd om nog aan te sluiten bij deze groep?
Contacteer: peter.lagey@vil.be of 03/229 05 09

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Microplastics hopen zich op in zee

Tegen 2100 kan 69% van het wateroppervlak van de Middellandse Zee en 54% van het oppervlak van de Gele Zee vervuild zijn met microplastics, aldus een studie van onder meer VLIZ en UGent.

Greet Vanderheyden moet duurzaamheid Arcadis uitbouwen

Sinds begin september is Greet Vanderheyden als Senior Consultant Sustainability verantwoordelijk voor de uitbouw van duurzaamheid bij internationaal ontwerp- en consultancybureau Arcadis.

Vintecc: Digital Twin As a Service

Vintecc staat voor ‘smart & connected machines’, mobiele en industriële machines die, dankzij doorgedreven intelligentie, autonomer en/of efficiënter kunnen werken. Industrie 4.0 dus.

Octrooiaanvragen innovatieve batterijtechnologie naar nieuw record

Uitvindingen voor elektriciteitsopslag zijn de laatste dertien jaar jaarlijks met 14% toegenomen, aldus een studie van het Europees Octrooibureau en het Internationaal Energieagentschap.

Caeleste en FAM winnen Leeuw van de Export 2020

Mechels ontwikkelaar van beeldsensoren Caeleste en Kontichse snijmachineproducent FAM winnen de prijs Leeuw van de Export 2020. Deze werd uitgereikt tijdens een online awardshow.

wire and Tube zal zeer waarschijnlijk in december toch doorgaan

Verschillende Europese koepelorganisaties en grote bedrijven hebben zich uitgesproken om wire and Tube coranoproof te laten doorgaan van 7 tot 11 december in Düsseldorf.

Ambitie om van Vlaanderen industriële topregio in Europa te maken

Het Vlaams industrieforum is een samenwerking tussen de Vlaamse regering, essenscia, Agoria, Fedustria en Fevia om dit doel te bereiken.

Act&Sorb ontwikkelt recyclageoplossing voor MDF richting actief kool

Om deze nieuwe technologie, samen met de productie van hernieuwbare energie in de praktijk om te zetten, wordt met Vlaamse steun een nieuwe fabriek met laboratorium gebouwd in Genk.

Yokogawa lanceert nieuwe generatie Mixed Signal Oscilloscope

De DLM5000 is een nieuwe generatie mixed-signal-oscilloscoop met opties voor vier of acht analoge ingangen en werd ontworpen om uiterst aanpasbaar en flexibel te zijn. Met opnieuw ontworpen hardware biedt de DLM5000 belangrijke verbeteringen in zowel prestaties als bruikbaarheid. Het is de opvolger het DLM4000-model. >>

Partners