Webapplicatie regelt met succes gratis ophaling industriële gasflessen

Op een jaar tijd werden al 200 'slapende gasflessen' aangemeld en opgehaald via een webapplicatie. Dat meldt essenscia Vlaanderen.

Trefwoorden: #essencia, #gas cilinder, #gasfles, #industriële gasfles, #ophaling gas, #ophaling gasfles

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE – Een jaar geleden is essenscia Vlaanderen, de federatie van de chemische industrie, kunststoffen en life sciences, gestart met een webapplicatie om industriële gasflessen gratis te laten ophalen. Met groot succes, want sinds de start zijn al 200 flessen op een veilige manier opgehaald en veilig gesteld.

Op de site cylinders.essenscia.be kunnen particulieren en bedrijven sinds een jaar aangeven dat er een industriële gasfles bij hen ligt.

Wie zo’n fles heeft liggen, hoeft alleen een elektronische aangifte te doen en een foto van de fles te uploaden. Gaat het om een hoge drukcilinder waarop het permanente merkteken zichtbaar is, dan engageert de sector van de industriële gasflessen zich om de fles gratis te komen ophalen.

De sector is met dit initiatief gestart omdat werd vastgesteld dat de flessen soms bij het schroot belanden en dat kan leiden tot gevaarlijke situaties wanneer de fles in een shredder terecht komt of er resterend gas ontsnapt.

“De gasflessen horen niet bij het schroot omdat ze eigendom blijven van de gasleverancier”, zegt Philippe Cornille, milieu- en veiligheidsadviseur van essenscia Vlaanderen.

Een jaar nadat de site online is gegaan, hebben de betrokken bedrijven al 200 flessen kunnen recupereren. “Dit toont de noodzaak aan van een dergelijk ophaalsysteem, alsook de effectiviteit van het ophaalengagement.

In het startjaar bleken het vooral oude gasflessen te zijn, waarvan een grote meerderheid op een professionele en veilige manier buiten dienst werd gesteld”, zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van essenscia Vlaanderen.