iMinds wordt Vlaamse ’driver’ achter Internet of Things

Onderzoek & Wetenschap 19/05/2014 11:52:00

Digitale onderzoekscentrum iMinds aangesteld als drijvende kracht achter twee initiatieven die Vlaanderen op de wereldkaart moeten zetten: Internet of Things en hightech beeldvorming.

Lees hieronder verder   
Verwant

Afstand houden en volgen ... - artikel

Lancering een van de eerste Europese volwaardige 5G-testnetwerken

Organische elektronica: nog veel te doen - artikel

Compacte kracht op de edge

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Kunstmatige huid laat robots zweten

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Cool & Comfort Conferences 2020

CEME Charleroi

donderdag 17 september 2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – Het dititale researchcentrum iMinds wordt het (betoelaagde) kanaal dat de Vlaamse regering wil gebruiken om mee te zijn met de digitale evolutie of meer bepaald twee aspecten ervan: IoT - het internet der dingen - en hightech beeldvorming.

Videocommunicatie is momenteel één van de 'drivers' van het internet. Deze evolutie zal in de toekomst alleen nog maar intensiever worden en versnellen.

Het is te weinig bekend, maar Vlaanderen heeft internationaal een schitterende reputatie op het vlak van digitale beeldvorming. Zo lag bijvoorbeeld de IRIS-onderzoeksgroep van Prof. dr. ir. Peter Schelkens mee aan de basis van de JPEG- en MPEG-standaarden voor videocompressie die momenteel wereldwijd worden gebruikt. IRIS legt zich nu toe op een andere belofte: holografische beeldvorming, 'the next step'.

IoT, of het Internet of Things, is nog zo'n belofte. IoS verbindt objecten uit ons professionele en dagelijks leven met het internet. Wanneer al deze voorwerpen met elkaar geconnecteerd worden, ontstaat een gigantisch netwerk van dingen die met elkaar kunnen communiceren.

Denk maar aan koelkasten die melden wanneer een product vervallen is of intelligente HVAC zoals thermostaten (een vakgebied waarin Google overigens eind vorig jaar nog een overname deel, zie leestips onderaan), die de verwarming autonoom regelen in functie van het gedrag van de huisbewoners.

Of op professioneel vlak aan robots, CNC-machines, productielijnen en zelf volledige digitale fabrieken waarbij machines via het internet met elkaar communiceren en bijvoorbeeld volautomatisch programma's of app's bij elkaar ophalen om bepaalde taken uit te voeren.

Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten is alvast opgetogen: “We hebben in Vlaanderen veel vooruitstrevende bedrijven in dit domein die in samenwerking met het onderzoekscentrum iMinds een voortrekkersrol kunnen spelen."

Wim De Waele, CEO van iMinds: "Bedoeling is de Vlaamse bedrijfswereld een belangrijk competitief voordeel te verschaffen, waardoor Vlaanderen aan de kop van het hoogtechnologische peloton blijft meedraaien."

Hoeveel iMinds aan extra subsidies ontvangt, is niet duidelijk. De regering meldt enkel een herverdelingsbesluit goedgekeurd en een addendum aan het convenant van iMinds toegevoegd te hebben voor de nieuwe strategische programma's 'Internet of Things' en 'Digitale cluster: High-Tech Visualisatie'. << (Bert Belmans) (foto: iMinds, Wim De Waele)


LEESTIPS

VUB-onderzoekers verschuiven focus van videocompressie naar 3D-projectie
Na Google gaat ook Dyson ’intelligente robots’ ontwikkelen - opinie
Toekomstige groei in IT zal van ’Internet der Dingen’ komen
PTC neemt Internet of Things platformleverancier ThingWorx over - techniek
Drijvende kracht achter ’buzzword’ Industry 4.0 - column

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

John Cockerill lanceert het fonds Industrya voor industriële transformatie, samen met FPIM, SRIW & W.IN.G, Noshaq en LRM. Met een incubator en accelerator voor start-ups en scale-ups.

Koningin Paolaprijs voor KIKS-project rond Artificiële intelligentie

Leerlingen onderzoeken de relatie tussen huidmondjes van planten en klimaatverandering, om zo meer te leren over AI, diepe neurale netwerken en Python, een toegankelijke programmeertaal.

Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

Door slim gebruik te maken van bestaande technologie voor kankerbehandeling, mikt het Covid-19 vaccin van myNEO op een lange termijn bescherming bij meer dan 80% van de globale populatie.

Onbeperkt betaald verlof: geluk op de werkvloer wint aan belang - artikel

Leidt onbeperkt verlof tot meer geluk op de werkvloer? “Inzetten op welzijn van de medewerkers is een zeer verstandige keuze”, meent professor in Omgeving en Gezondheid Lode Godderis (KUL).

Van lignine bijproducten tot duurzame betonplastificeermiddelen

Een Europees consortium, met onder meer VITO, ontwikkelde een kostenefficiënt alkali-oxidatieproces om technische en bioraffinage-lignines om te zetten in diverse dispergeermiddelen.

Compacte kracht op de edge

Met de ultra-compacte industriële PC C7015 biedt Beckhoff een industriële PC aan die direct op de machine of het systeem gemonteerd kan worden (op de edge).

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Partners