Studie: ”Nieuwe kansen door geothermie”

Onderzoek & Wetenschap 13/06/2014 9:29:58

In het GEOHEAT APP-project werd de economische haalbaarheid van intermediaire en diepe geothermie voor het verduurzamen van de warmtevraag bij bouw- en renovatieprojecten onderzocht.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(11/5) 3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

(10/5) Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET - VITO, Grontmij Nederland en TNO hebben de mogelijkheden van toepassing van geothermie in de Grensregio Vlaanderen-Nederland onderzocht, nl. de provincies Antwerpen, Belgisch en Nederlands Limburg en Noord-Brabant.

In de studie wordt zowel het potentieel van ondieper en diepere geothermie (tot ruim 80°C) onderzocht als de kansen om de warmte bovengronds ook daadwerkelijk nuttig in te zetten.

De studie is uitgevoerd in het kader van het Interreg IVa-Vlaanderen-Nederland programma en mede gefinancierd door een aantal lokale overheden en andere partijen.

In de eerste fase werd een grensoverschrijdend geologisch 3D model van 4 potentiële watervoerende lagen uitgevoerd. Daarnaast werd er in het projectgebied gekeken naar het geothermisch potentieel van zones met verhoogde doorlatendheid.

Om de daadwerkelijke benutting te bepalen zijn energieconcepten voor een zestal concrete locaties uitgewerkt: nl. Antwerpen, Turnhout, Kinrooi, Eindhoven, Maastricht en Tilburg.

Naast directe warmtelevering vanuit de ondergrond zijn ook combinaties met andere (duurzame) opwekkers gemaakt om te komen tot een maximaal duurzaam systeem.

In de voorbeeldstudies werd gekeken naar het verduurzamen van bestaande netten, het gebruik aardwarmte in glastuinbouwgebieden en, in combinatie met koeling, op een modern bedrijventerrein. Ten behoeve van de economische haalbaarheid is een uitgebreid financieel model opgesteld dat inzicht geeft op relevante outputparameters die de besluitvorming aangaande de investering en exploitatie invulling kunnen geven.

De resultaten laten zien dat er interessante kansen liggen voor de toepassing van deze duurzame en hernieuwbare energiebron, waarmee weer een nieuwe stap gezet kan worden naar een meer onafhankelijke en CO2 vrije energievoorziening. << (Guy Leysen) (foto: Wikipedia, foto van een geothermische installatie)

Dit project is mogelijk gemaakt met steun van: Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen, Vlaamse overheid (ALBON), Provincies Nederlands en Belgische Limburg, Provincie Noord-Brabant, Gemeente Eindhoven, Gemeente Maastricht, Brabant Water. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Belangrijke Belgische rol bij realisatie van een waterstofeconomie

Het energielandschap zal de komende jaren flink veranderen. Waterstof is een van de hernieuwbare energiebronnen die bij zal dragen aan de realisatie van een kool­stof­neutraliteit.

Trends en evolutie van Vlaamse cleantech

Cleantech Flanders heeft onlangs zijn cleantech rapport 2021 uitgebracht en geeft een overzicht van de belangrijkste facts & figures op gebied van cleantech-activiteit in Vlaanderen.

Engineeringnet Magazine 156 is onlangs verschenen

Het nieuwste nummer van Engineeringnet Magazine is reeds bij zijn abonnees aangekomen en over drie weken zal deze editie ook online consulteerbaar worden via onze kanalen.

GEA profiteert van het geavanceerde gebruikers­beheer­systeem van Ixon

Voor de lancering van het nieuwe Ixon Cloud platform, was GEA een van de eerste beta­gebruikers. Ze zijn zeer te spreken over het overzichtelijke en uitgebreide gebruikers­beheer­systeem.

Onderliggende proces bij scherven ontdekt

Universiteit van Amsterdam, Unilever Vlaardingen en EPFL Lausanne onderzochten het fenomeen van breken, en ontdekten dat er twee heel verschillende processen aan ten grondslag liggen.

Winnaars Vlajo Awards 2021 zijn gekend

De Vlajo Awards zijn een initiatief van de Vlaamse overheid en het bedrijfsleven om de ondernemersmentaliteit in Vlaamse (hoge)scholen en universiteiten aan te wakkeren.

Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

De warmte­recuperatie-eenheid bevindt zich in een bestaande Borealis productie­vestiging voor lage­dicht­heids­poly­ethyleen in de Antwerpse haven en kwam tot stand in samenwerking met Qpinch.

Traceer items op een efficiënte manier met RFID-labels

Brady Corporation kan de optimale RFID-labelingoplossing ontwerpen voor het traceren van items en voorraadbeheer, geschikt voor elk oppervlak, o.a. geselecteerde antennes, chips, ...

Upgrade voor Yokogawa WT5000 Precision Power Analyzer

Yokogawa heeft een nieuw sensorelement gelanceerd en de firmware voor zijn WT5000 Precision Power Analyzer kreeg een upgrade. De verbeteringen helpen bedrijven hun prestaties te verbeteren bij het ontwikkelen of evalueren van elektronische apparaten, zoals bijvoorbeeld aan elektrische voertuigen (EV), zonne-installaties ... >>

Partners