Vaatnetwerk hersenen beter zichtbaar (+video)

Philips kondigde vandaag de introductie aan van NeuroSuite, een nieuwe geïntegreerde oplossing voor ondersteuning en verbetering van minimaal invasieve beeldgeleide neurologische ingrepen.

Trefwoorden: #beeldvorming, #hersenen, #Philips, #radiologie, #röntgenstralen, #vaatnetwerk

Lees verder

research

( Foto: Philips )

ENGINEERINGNET - Deze nieuwe interventionele röntgenoplossing zorgt voor een effectievere geleiding en plaatsing van medische hulpmiddelen, die worden gebruikt bij de behandeling van hersenaandoeningen.

Het Zweedse Karolinska Universiteitsziekenhuis heeft als eerste ziekenhuis ter wereld is het nieuwe systeem geïnstalleerd en in gebruik genomen. Dit ziekenhuis is een van ’s werelds toonaangevende medisch centra en een expertisecentrum op het gebied van de behandeling van beroerte.

Neuroradiologie houdt zich binnen de radiologie bezig met de diagnosticering en minimaal invasieve behandeling van hersenen, hoofd, hals en wervelkolom. Bij deze behandelingen moet een katheter worden ingebracht die op basis van livebeelden via een zeer nauw (bij bloedvaten van minder dan 3 mm doorsnede) en kronkelig vaatstelsel naar de behandelingsplaats wordt geleid.

Nieuwe hulpmiddelen (bijv. stents en flow diverters) maken nieuwe behandelingen mogelijk voor herseninfarcten of grote aneurysma’s in de hals, maar de alsmaar kleinere ontwerpen maken die hulpmiddelen ook steeds lastiger waar te nemen op röntgenbeelden.

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden bestaat de NeuroSuite van Philips uit een zogenaamd bi-plane (met twee C-bogen uitgerust) interventioneel röntgensysteem met een unieke combinatie van twee nieuwe detectoren.

Zo produceert de frontale detector live 2D en 3D-beelden voor live-navigatie en onmiddellijke feedback tijdens de behandeling. De kleinere detector aan de zijkant (lateraal) kan voorbij de schouders en zeer dicht bij het hoofd worden gepositioneerd.

Deze korte afstand tot het hoofd en de combinatie van detectoren geeft een scherp beeld van de volledige hersenen terwijl minder röntgenstraling nodig is. Ook wordt de 3D-beeldvorming geoptimaliseerd die nodig is tijdens ingrepen in de hersenen of wervelkolom.