Leuven eerste gemeente om warmte uit rioolwater te recupereren

Economie 25/06/2014 16:55:49

Stad Leuven participeert in Europees proefproject dat 93 sociale appartementen verwarmt met thermische energie onttrokken uit rioolwater. "Indien rendabel, volgen er meer projecten"

Lees hieronder verder   
Verwant

Verbeterde redox-flowbatterij maakt energieopslag efficiënter

Zorgt ‘Steel shot’-boortechniek voor doorbraak geothermische productie ?

Naams ziekenhuis verbetert energieprestaties met 15,5%

Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

DEME Offshore haalt Parkwind EPCI-contract binnen

Slimme gebouwen krijgen actieve rol in elektriciteits­systeem

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

METAV Digital

online

van 23/03/2021 tot 26/03/2021

EEX-ATEX

Online cursus IE-net

van 30/03/2021 tot 31/03/2021

Keuze van de redactie

(5/3) Computersimulaties in 4D maken hartchirurgie veiliger

(3/3) Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

(2/3) Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma

(1/3) Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – De uitdagingen voor Vlaanderen inzake energiebesparingen zijn gekend. De stad Leuven doet daar nog een schepje bovenop met de ambitie om tegen 2030 klimaatneutraal te zijn.

Een van de denkpistes bestaat erin restwarmte uit afvalwater te oogsten, uit de rioleringen dus. Op dit moment wordt slechts een fractie van de beschikbare energie uit afvalwater gebruikt, niet alleen in Vlaanderen of België, maar zelfs in heel Europa.

Daarom werd een door Europa betoelaagd project met 11 partners uit 6 Europese landen opgestart. Het project wil de waterketen verduurzamen door energie terug te winnen, energie te hergebruiken en energie te besparen.

Voor Vlaanderen nam VLARIO, het kenniscentrum en overlegplatform voor Rioleringen in Vlaanderen, de teugels in handen. Samen met het investeringsfonds 'Clean Energy Innovative Projects' wordt momenteel het eerste Belgische project gerealiseerd waarin warmte wordt onttrokken uit het huishoudelijk afvalwater - de gemeentelijke riolering dus.

Met die warmte – maximaal 25°C - zal vanaf september een volledig, al bestaand appartementsgebouw met 93 sociale appartementen voorzien worden van verwarming en sanitair warm water. Daarvoor wordt het naar de stookruimte van het gebouw gepompt en door een warmtepomp gestuurd.

Volgens de investeerders biedt deze – niet meteen nieuwe - technologie belangrijke voordelen: "Vergeleken met de grond of de omgevingslucht waaruit de warmte klassiek onttrokken wordt, ligt de temperatuur van rioolwater het hele jaar hoger dan bij deze twee media."

De stad Leuven investeerde 30.000 euro of 10% van de kostprijs. Als het proefproject rendabel blijkt, wil de stad de methode naar verluidt nog in andere gebouwen toepassen.

Sociale Woningbouwmaatschappij Dijledal is overigens de eerste woningbouwmaatschappij in België om deze methode van warmtewinning te gebruiken. << (Bert Belmans) (foto: Vlario)

 Lees méér over:  Afvalwater   warmtepomp   cleantech   riolering  
Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vlaanderen op tweede plek in Europees innovatieonderzoek

Het laatste Europese innovatieonderzoek toont dat de innovatiegraad in Vlaanderen voor 2016-2018 rond de 70% ligt. Daarmee behoort Vlaanderen tot de Europese top, enkel Estland doet beter.

Kunstmatige intelligentie: nieuwer is niet altijd beter - opinie

Wat triggert kopersverdriet? Sommigen voelen het al na enkele seconden na een impulsaankoop. We maakten het allemaal wel eens mee, maar dat maakt het er niet minder pijnlijk op.

Automatiseer met één voordelige kickstart

Heeft u weinig of geen ervaring? De SIMATIC S7-1200-starterkit is makkelijk, snel, compact en kostenefficiënt en bevat alle benodigde componenten om succesvol te automatiseren.

Opheffing moratorium leidt voorlopig niet tot meer faillissementen

Tijdens de maand februari 2021 gingen er 540 bedrijven failliet, een daling met 43% tegenover 2020. Januari en februari samengeteld toont 999 faillissementsuitspraken of 49,4% minder.

Project: software robots om administratieve routinetaken over te nemen

Het gebruik van databots, een toepassing van Robotic Process Automation (RPA), heeft het potentieel om automatisering snel en goedkoop toe te passen. VIL wil dit onderzoeken.

Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech

ViTalent en POM Antwerpen hebben het startschot gegeven voor bouw van allereerste opleidingscentrum voor farma en biotech in Vlaanderen. Vanaf begin 2022 worden opleidingen op maat aangebode

Watson-Marlow en Bredel vanaf nu onder één dak

De Watson-Marlow Fluid Technology Group (WMFTG) verzorgt vanaf nu de directe verkoop, de ondersteuning en de service van de industriële Bredel slangenpompen.

‘The 7 Transformations Experience’ - column

Hoe groot of klein ze ook is, en ongeacht de menselijke en financiële middelen waarover ze beschikt, uw onderneming is in staat om te evolueren. 'The 7 Transformations Experience' helpt.

SUSiEtec voor holistische benadering digitale transformatie

Kontron SUSiEtec introduceert holistische digitaliserings­oplossingen, waardoor machinebouwers, systeemintegratoren en fabrikanten hun digitale transformatie­doelstellingen sneller kunnen bereiken. Het portfolio biedt eenvoudige toegang tot nodige IoT/embedded computer­hardware, softwaretools en software­ontwikkelings­omgeving. >>

Partners