”Techbedrijven met buitenlandse filialen scheppen meer banen” - opinie

Columns & Blogs 3/07/2014 11:45:03

Agoria: "Vlaamse techbedrijven met buitenlandse vestigingen scheppen meer banen, vooral in onderzoek en ontwikkeling." Nog méér vacatures voor schaarse hoogopgeleide medewerkers dus?

Lees hieronder verder   
Verwant

Pharma.be start zoektocht naar nieuwe CEO

Coronacrisis zorgt tijdelijk voor minder faillissementsuitspraken

VEB krijgt Marc De Clercq als nieuwe voorzitter

Jérôme Van Biervliet wordt nieuwe algemeen directeur VIB

Eneco benoemt As Tempelman tot CEO

DEME Group zet in op artificiële intelligentie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

(13/5) 5 miljoen euro EU-subsidie voor hernieuwbare maritieme brandstoffen

(12/5) Volvo Cars partnert met Luminar voor technologie autonome voertuigen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE –Het aantal Vlaamse technologiebedrijven met een verkoopsfiliaal of een productie-eenheid in het buitenland is op tien jaar met niet minder dan 61% gestegen, tot 1.209.

"Vlaamse techbedrijven internationaliseren en dat is goed nieuws", stelt de werkgeversfederatie Agoria. "Want ze scheppen daardoor ook in Vlaanderen méér jobs." Het bewijs: bij bedrijven met buitenlandse activiteit steeg het aantal jobs sinds 2010 met 1,2%, vergeleken met -4,1% voor bedrijven die hun producten enkel in de lokale markt afzetten.

“Het gebrek aan competitiviteit nekt heel wat productiebedrijven die enkel lokaal actief zijn,” zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. "Door het hoge kostplaatje van ondernemen wordt produceren hier vaak te duur." De jobcreatie van 1,2% sinds 2010 is dus een gelukkig maar indirect effect van de groei die Vlaamse technologiebedrijven dankzij goedkopere buitenlandse productie toch weten te realiseren.

Dat bevestigt ook busconstructeur Van Hool (pc- en tabletgebruikers: zie leestips onderaan), die onlangs besliste voortaan enkel nog in Macedonië en niet langer in Koningshooikt te investeren. 'De lagere loonkost in Skopje compenseert de hoge loonlast in België."

Bovendien: overheidsgebonden bedrijven zoals De Lijn of NMBS komen in een bijna Kafkaïaanse wurggreep terecht en krijgen een golf van kritiek over zich telkens ze een openbare uitbesteding aan een buitenlandse speler moeten gunnen doordat de fabricageprijzen van de Belgische constructeurs niet concurrentieel zijn.

Uiteraard verdedigt een federatie de beslissingen die door het merendeel van zijn (grootste) leden genomen worden, zeker in het licht van het maatschappelijke debat dat op elke fabriekssluiting en delokalisatie volgt. Dat is haar taak. Maar tegelijk doet het niets af aan de nuchtere vaststelling dat méér productie in eigen land tot nog méér jobcreatie zou hebben geleid.

Bovendien situeert het merendeel van de nieuw gecreëerde Belgische banen zich in de afdelingen verkoop en onderzoek & ontwikkeling. Vooral dat laatste vergt hoogopgeleide medewerkers, profielen die al jaren schaars tot zeer schaars zijn op de arbeidsmarkt. Het is al lang geen uitzondering meer dan ondernemingen voor bijvoorbeeld technische en IT-vacatures gaan werven in … het buitenland.

Opmerkelijk is wel dat deze bedrijven niet minder dan 70% van alle O&O-inspanningen in Vlaanderen financieren, het hoogste percentage van heel de EU. Zelfs in de voorbije crisisperiode stegen de bedrijfsinvesteringen in innovatie naar verluidt.

"Dat heeft vooral te maken met de vaststelling dat de Vlaamse overheid te veel investeert in fundamenteel, en te weinig in vraaggestuurd, industrieel gericht onderzoek", stelde De Pril eerder al in een column op deze website: "Minstens 20 % van de Vlaamse innovatiemiddelen zou naar onderzoek in opdracht van de industrie moeten gaan, nu is dat nog geen 15 procent.”

De techfederatie vindt het tenslotte ook zorgwekkend dat de export stagneert terwijl de globale wereldhandel al jaren stijgt,en ook de exportcijfers van de buurlanden stijgen sneller. “Ons industrieel weefsel liep tijdens de crisisjaren zeer zware schade op en de hoge kosten prijzen ons steeds meer uit de markt,” aldus De Pril. << (door Bert Belmans, hoofdredacteur Engineeringnet)

 Lees méér over:  Agoria   De Pril   Van Hool   opinie   column  


LEESTIPS:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Sensirion lanceert nieuwe digitale flow meter voor beademings­apparatuur

De wereldwijde vraag voor sensoren voor toepassing in beademingsapparatuur is de afgelopen maanden explosief gestegen. Daarom heeft Sensirion recent de SFM3019 op de markt gebracht.

Belgische start-up landschap wordt internationaler

De start-up community van Start it @KBC telt ondertussen al meer dan 40 verschillende nationaliteiten. Heel wat start-ups en scale-ups hebben vaak ook internationale teams.

Cellen lopen beschadiging op door inname koper

TU Delft en de Poolse Academie van Wetenschappen ontdekten dat als koper zich in de cel aan eiwitten bindt, er tijdelijke tussenvormen ontstaan die kunnen leiden tot schade aan de cel.

Herschikking vakbeurzen Indumation.be en Indumation Network Event

Beursorganisator Industrialfairs heeft, samen met de belangrijkste technologiebedrijven (vertegenwoordigd door Agoria en Indumotion), de timing van deze automatiseringsevents geheroriënteerd

Elektriciteit opwekken uit afvalwater

Anammox-bacteriën maken elektriciteit uit afvalwater door ze te laten groeien op elektroden in afwezigheid van nitriet, aldus de Radboud Universiteit samen met collega’s uit de VS en Saudi-Arabië.

Exoskelet leidt tot 30-38% minder belasting armen van stukadoors

TNO heeft samen met Knauf de effectiviteit getest van een arm-ondersteunend exoskelet bij werkzaamheden van stukadoors, om zo bij te dragen aan duurzame inzetbaarheid van deze vakmensen.

Nils van Dam nieuwe CEO bij Milcobel

De Raad van Bestuur van Milcobel laat weten dat Nils van Dam vanaf vandaag aan de slag is gegaan als nieuwe CEO. Hij brengt 30 jaar ervaring in de voedingsindustrie mee.

UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

Wetenschappers uit 50 landen, inclusief België, gaan klimaatverandering meten in en vlak boven de bodem, in plaats van 1,5 tot 2 meter boven de grond te meten zoals normaal gebeurt.

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners