Wordt Antwerpse chemiecluster een industrieel kerkhof? - column

Columns & Blogs 7/08/2014 10:53:54

Het Nederlandse VNCI en het Belgische essenscia luiden de alarmklok: de volgende tien jaar zullen steeds meer chemieconcerns wegtrekken uit de Lage Landen. Wordt het een industrieel kerkhof?

Lees hieronder verder   
Verwant

Robotgebruikers kunnen profiteren van kunstmatige intelligentie

Een windturbine achter uw bedrijf ? - column

Met waterstof de lucht in voor zero-emission - column

3D-reproducties: de juridische valkuilen (slot) - column

Bedrijven moeten stap zetten naar digitalisering - column

3D-reproducties: de juridische valkuilen (deel 2) - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

(13/5) 5 miljoen euro EU-subsidie voor hernieuwbare maritieme brandstoffen

(12/5) Volvo Cars partnert met Luminar voor technologie autonome voertuigen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET - «De chemische industrie van de cluster Rotterdam-Antwerpen - de zogenaamde ARA-cluster, van Antwerp Rotterdam Area - staat onder druk en dreigt investeringen mis te lopen door de hoge energiekosten.»

Dat meldden vorige maand twee chemiefederaties in koor: het Nederlandse VNCI en het Belgische essenscia. Ze baseren zich voor deze uitspraak op een studie die ze lieten uitvoeren op verzoek van zowel Vlaamse als de Nederlandse regeringen, meer bepaald toenmalig Vlaams minister-president Peeters en de Nederlandse minister voor Economie, Henk Kamp.

Niet meer tweede maar (slechts) derde grootste
Antwerpen-Rotterdam is inderdaad nog steeds de derde grootste chemiecluster ter wereld, maar 'het is verontrustend dat de chemische industrie in Europa trager groeit dan in de rest van de wereld', stellen de belangenverenigingen. Voor de cluster vertaalde zich dat de afgelopen jaren naar heel wat misgelopen investeringen.

«Vooral ten gunste van de VS waar de energiekosten dankzij de ontginning van schaliegas aanzienlijk lager liggen dan in Europa», zegt Els Brouwers, senior adviseur energie en klimaat van essenscia.

In de media circuleert zelfs een cijfer van 9 miljard euro aan gemiste investeringen in de voorbije tien jaar. Daardoor verloor niet alleen de Antwerpse, maar de hele ARA-cluster zijn tweede plaats na Houston op de wereldranglijst, en moest ze Saudi-Arabië (Jubaïl) laten voorgaan.

«Steeds meer chemiebedrijven zullen de komende 5 tot 10 jaar vertrekken of hun investeringen in hun Europese fabrieken bevriezen», waarschuwen de federaties.

Feit is dat bijvoorbeeld BASF begin mei aankondigde een methaan-naar-polypropyleen plant in de VS te overwegen, met als voornaamste argument 'dat we zo kunnen genieten van de lage gasprijzen dankzij de exploitatie van schaliegas in de VS'.

Delocalisatie al begonnen
Andere chemieconcerns kiezen resoluut voor de groeilanden en zetten hun plants in Europa in het beste geval op 'hold'. Dat is het geval met Lanxess, dat al in 2014 het grootste deel van zijn investeringen richting Azië liet vloeien, meer bepaald naar de bouw van een fabriek voor hoogwaardig Nd-PBR-rubber in Singapore en eentje voor EPDM-rubber in China.

Wat Europa (en Antwerpen) betreft: «Vanaf boekjaar 2015 zullen de investeringen wellicht aanzienlijk dalen en hoofdzakelijk dienen voor de uitbreiding en het onderhoud van bestaande installaties.»

Vlaams-Nederlandse chemiestrategie
Om de trend om te buigen, vragen de chemiefederaties om het investeringsklimaat te verbeteren zodat de industrie de Europese ambitie kan waarmaken om tegen 2020 20% bij te dragen aan het BBP. «Momenteel ligt de industriële bijdrage in Europa slechts op 15%.»

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen beaamt: «Er zijn maatregelen nodig want de meerkosten voor elektriciteit blijven oplopen. De gasprijzen kunnen competitiever worden door diversificatie van de aanvoerroutes. Bovendien vragen we een objectieve analyse van het schaliegaspotentieel in Europa niet uit de weg te gaan.» De studie en aanbevelingen van de twee werkgeversfederaties moeten de eerste fase gaan worden van een gezamenlijke, Vlaams-Nederlandse chemiestrategie.

In een tweede fase zullen de twee overheden concrete acties uitschrijven. Eind 2014 dient deze tweede fase, en dus ook de gezamenlijke toekomstgerichte chemiestrategie, naar verluit afgewerkt te zijn. Pikant detail: de studie werd door de federaties aan Kris Peeters overhandigd tijdens zijn bezoek aan BP Chembel en JBF in Geel.

Laat de Indiase petrochemische multinational JBF nu net één van de weinige chemiebedrijven zijn die nog wél investeert in een gloednieuwe productiesite (op de site van BP Chembel) in Vlaanderen. Dat kan alvast stevig tellen als 'bevestiging' van hun keuze om toch in ons land te investeren... <<

door Bert Belmans, hoofdredacteur Engineeringnet.

 Lees méér over:  column   VNCI   essenscia   chemie  
Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuw proces om poreuze silica te synthetiseren

TU Eindhoven en Nouryon hebben een methode ontwikkeld om op grote schaal op maat gemaakte silicamicrobolletjes te synthetiseren, waarbij de porositeit en poriegrootte precies is te bepalen.

Sensirion lanceert nieuwe digitale flow meter voor beademings­apparatuur

De wereldwijde vraag voor sensoren voor toepassing in beademingsapparatuur is de afgelopen maanden explosief gestegen. Daarom heeft Sensirion recent de SFM3019 op de markt gebracht.

Belgische start-up landschap wordt internationaler

De start-up community van Start it @KBC telt ondertussen al meer dan 40 verschillende nationaliteiten. Heel wat start-ups en scale-ups hebben vaak ook internationale teams.

Cellen lopen beschadiging op door inname koper

TU Delft en de Poolse Academie van Wetenschappen ontdekten dat als koper zich in de cel aan eiwitten bindt, er tijdelijke tussenvormen ontstaan die kunnen leiden tot schade aan de cel.

Herschikking vakbeurzen Indumation.be en Indumation Network Event

Beursorganisator Industrialfairs heeft, samen met de belangrijkste technologiebedrijven (vertegenwoordigd door Agoria en Indumotion), de timing van deze automatiseringsevents geheroriënteerd

Elektriciteit opwekken uit afvalwater

Anammox-bacteriën maken elektriciteit uit afvalwater door ze te laten groeien op elektroden in afwezigheid van nitriet, aldus de Radboud Universiteit samen met collega’s uit de VS en Saudi-Arabië.

Exoskelet leidt tot 30-38% minder belasting armen van stukadoors

TNO heeft samen met Knauf de effectiviteit getest van een arm-ondersteunend exoskelet bij werkzaamheden van stukadoors, om zo bij te dragen aan duurzame inzetbaarheid van deze vakmensen.

Nils van Dam nieuwe CEO bij Milcobel

De Raad van Bestuur van Milcobel laat weten dat Nils van Dam vanaf vandaag aan de slag is gegaan als nieuwe CEO. Hij brengt 30 jaar ervaring in de voedingsindustrie mee.

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners