PMV gelooft in potentieel Belgische windturbinebouwer XANT

Economie 26/08/2014 12:45:11

Vlaamse investeringsmaatschappij neemt participatie in XANT, een constructeur die middelgrote windturbines van 60 tot 500 kW bouwt volgens het JEEP-principe: Just Enough Essential Parts.

Lees hieronder verder   
Verwant

ISO 9001:2015 voor Factory of The Future E.D.&A. in Kalmthout

Overlegplatform om België in wereldtop chemie en life sciences te houden

Atlas Copco Airpower eerste compressorbouwer met ISO 22000

RoboJob op weg naar 200ste installatie in vier jaar tijd

UNIZO reikt award uit voor beste Belgische souvenir en relatiegeschenk

Crimineel idee: niet-justitiële bestemming kelders justitiepaleis Brussel

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

47ste Hogere Cursus Akoestiek

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 21/09/2020 tot 8/02/2021

Energiedelen en Energiegemeenschappen

Thor Centrale Genk

dinsdag 22 september 2020

Robot and machine become one

B&R Webinar

dinsdag 22 september 2020

IoT World / MtoM

Paris Expo Porte de Versailles

van 23/09/2020 tot 24/09/2020

Geautomatiseerde logistiek in productie - live demo

Sirris - Hasselt

woensdag 23 september 2020

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Keuze van de redactie

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

(7/9) Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit

(4/9) Succesvolle eerste vlucht voor energiezuinige Flying-V

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – Enkele maanden na de installatie van eerste prototype bij ketelbouwer Vyncke, is het jonge bedrijf XANT erin geslaagd de investeringsmaatschappij PMV te overtuigen van zijn businessplan. De deal is al op 10 juli afgesloten, maar werd nu eerst bekendgemaakt.

PMV neemt via zijn Tina-fonds een participatie van 999.990 euro in het kapitaal en kent tegelijkertijd een lening van 1 miljoen euro toe. XANT is een joint venture tussen het technologiebedrijf in hernieuwbare energie 3E, de Harelbeekse ketelbouwer Vyncke en durfkapitalist Jo Versavel.

De joint venture wil met zijn middelgrote windturbine van 60 tot 500kW op termijn naar de wereldmarkt en met name de groeilanden, maar mikt ook op lokale industriële en land/tuinbouwbedrijven.

De achterliggende idee is die van een modulair samenstelbare windturbine. De XANT-ingenieurs ontwierpen de machine volgens het JEEP-principe – 'Just Enough Essential Parts' - waardoor alle negen componenten in één 40 voet container passen.

Essentieel voor de wereldmarkt en met name de verkoop in verafgelegen gebieden: de hele constructie kan zonder (dure) kraan rechtgezet worden. De lege container kan bovendien achteraf dienst doen als onderhoudsatelier of controlekamer.

De naam XANT is afgeleid van de voornamen van de ingenieurs die de turbine ontwierpen: Xavier Vanwijck, Alex De Broe, Nathalie Picot en Thomas Duffey. << (Bert Belmans) (foto: 3E)

ACHTERGROND
Middelgrote windturbines zijn een min of meer vergeten marktsegment tussen de kleine huis- en tuinturbines en de gekende grote industriële modellen. Toch lopen er enkele interessante projecten. Bijvoorbeeld Prof. dr. Mark Runacres van de VUB, Faculteit Ingenieurswetenschappen, onderzocht onlangs nog de haalbaarheid van kleine en middelgrote windturbines op hoge gebouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Op vier torengebouwen bleken de gemeten windsnelheden vergelijkbaar te zijn met die van de Belgische kust op een tiental meter boven de grond. Zijn conclusie: 'de tijd is rijp voor proefprojecten'. Ook 3D was bij dit project betrokken. <<

 Lees méér over:  windturbine   windenergie   offshore  


LEESTIPS:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wordt Einstein Telescope opgenomen Europese research roadmap?

Gesteund door Nederland, België, Polen en Spanje heeft Italië een aanvraag ingediend om de Einstein Telescope op te nemen in een Europese routekaart voor grote onderzoeksinfrastructuren.

Containerterminals Deurganckdok zetten meer in op spoorvervoer

Terminaluitbaters DP World Antwerp en MPET bundelen de krachten om intensiever gebruik te maken van het spoor via een gezamenlijke spoorinfrastructuur met een transferzone.

”Ecovisie levert vaak net zoveel innovatie als duurzaamheid op” - opinie

Agoria begeleidt bedrijven bij hun transformatie tot Factory of the Future, waarbij 7 domeinen een cruciale rol spelen, zoals duurzaamheid. Hoe vullen bedrijven als BSH, ABEE en AMS dit in?

Watson-Marlow lanceert nieuwe Certa Plus sinusoïdale pomp

Deze nieuwe pomp is een duurzame en energiezuinigere oplossing voor shear-gevoelige, stroperige farmaceutische producten en nu al de beste in zijn klasse.

Nieuwe reactor maakt waterstofproductie goedkoper en duurzamer

Waterstof wordt een belangrijke energiedrager in de toekomstige circulaire economie. Daarom werkt TU Eindhoven aan een chemische reactor om duurzamere waterstof te maken.

Grensoverschrijdend multi-event in 3D Manufacturing-wereld

Vier organisaties uit de Benelux hebben het plan gesmeed om een nieuw concept in de 3D-productie aan de wereld voor te stellen: een week onderdompeling in de wereld van 3D-manufacturing.

Zonneauto als accu op wielen: ‘altijd en overal stroom’

Een vers kopje koffie tijdens het wildkamperen? Geen probleem! Stopcontacten zijn niet meer nodig als je een zonneauto hebt. Dat bewees het Solar Team Eindhoven met dit nieuwe model.

Regio’s presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren trilaterale chemiestrategie, die inzet op innovatie en infrastructuur voor succesvolle energie- en klimaattransitie.

IP67 Profinet switches van Helmholz

Budé Innovative Solutions heeft een unieke machine gebouwd voor in de ijsindustrie. Omdat ze veel technologie op een kleine footprint moeten integreren is er gekozen om de PROFINET deelnemers, die via M12 techniek worden aangesloten op de IP67 managed PROFINET switches van Helmholz en door de PI organisatie zijn gecertificeerd.

Partners