Stadsbestuur Brugge geeft (dan toch) groen licht voor Stevin-project

Economie 2/09/2014 16:59:34

Realisatie hoogspanningslijn tussen Zeebrugge en Zomergem komt stapje naderbij: de Stad Brugge geeft nu toch toelating om de nodige infrastructuur op zijn grondgebied te bouwen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Cebeo verwerft Industrial Automation Distributor certificaat

Betere bedrijfsvoering door industriële automatisering

ifm kiest voor digitale alternatieven

Kübler sensoren met een SAE J1939 interface voor mobiele automatisering

Eindassemblagelijn Duitse autobouwer geoptimaliseerd

Sophie Borgne verkozen tot Engineer Powerwoman 2020

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Postgraduaat Smart Logistics

Brugge, Gent, Kortrijk

van 25/09/2020 tot 28/03/2021

Oppervlaktebehandelingen voor kunststoffen

Kortrijk / Online

van 28/09/2020 tot 26/10/2020

The eye of the machine

B&R Webinar

dinsdag 29 september 2020

Grondmechanica (gevorderden)

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 30/09/2020 tot 8/12/2020

Houten constructies: ontwikkelingen en rekeninzichten

Live webinar

donderdag 1 oktober 2020

Keuze van de redactie

(22/9) 10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

(21/9) Agoria Solar Team wint Europese Solar Challenge 2020

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – Tegen de achtergrond van bevoorradingsonzekerheid in België lijkt het bijna Kafkaïaans: verschillende gemeenten hebben hun veto uitgesproken tegen een hoogspanningskabel op hun grondgebied die in de toekomst de stroom van de offshore windparken en vanuit het VK landinwaarts moet geleiden.

Een van de voornaamste opponenten, de stad Brugge, heeft nu toch een akkoord bereikt met Elia, waardoor er finaal een eind komt aan het juridische dispuut tussen beiden. Ze hebben een dadingovereenkomst gesloten, die binnenkort wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Er zijn twee voorwaarden aan verbonden: Elia moet in Zeebrugge een groene buffer aanleggen rond het nieuwe hoogspanningsstation (hoek Kustlaan en Baron de Maerelaan) en een nieuwe locatie zoeken voor het geplande omvormingsstation van het Nemo-project. Dat was oorspronkelijk voorzien op de voormalige militaire site (ter hoogte van de Stationswijk).

Nemo is een tweede project van Elia. Waar Stevin in de toekomst de stroom van de offshore windparken in de Noordzee aan land moet brengen en landinwaarts verdelen, bestaat Nemo uit een onderzeese verbinding met het hoogspanningsnet in Groot-Brittannië, waarmee stroom kan geïmporteerd worden om het net in balans te houden.

Beide infrastructuren maken aan land gebruik van dezelfde hoogspanningslijn tussen Zeebrugge en Zomergem: de Stevin-lijn, een dubbele 380 kV verbinding met een vermogen van 2 x 3.000MVA.

Daarmee is – helaas – de kous nog niet af: er zijn nog verschillende andere gemeenten waarmee een akkoord moet bereikt worden. Het voorziene traject loopt boven én deels ondergronds door Brugge, Blankenberge, Zuienkerke, Maldegem, Eeklo en Zomergem.

Elia in dat verband: 'We hopen ook met andere partijen die een beroep hebben ingesteld tegen het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, tot een akkoord te komen zodat de werken voor het Stevin-project begin 2015 kunnen starten'.

En ook: 'De geplande uitbreiding is cruciaal voor de toekomstige elektriciteitsbevoorrading van ons land en van de kustregio in het bijzonder'. << (Bert Belmans) (foto: Elia)

 Lees méér over:  Elia   Stevin   hoogspanning   offshore  


LEESTIPS:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

UGent stapt mee in Siemens Industry Academy

De academie, die vorig jaar ontstond om ingenieursopleidingen en grote industriële spelers in Vlaanderen dichter bij elkaar te brengen, gaat nu ook een partnerschap aan met de UGent.

Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

De Eye-Robot is een robotapparaat waarmee chirurgen baanbrekende nieuwe oogprocedures uit kunnen voeren voor vormen van blindheid, die momenteel nog ongeneesbaar zijn.

Laatste verbindingsstuk ALEGrO-project gerealiseerd

Verschillende Waalse ministers waren aanwezig in het conversiestation van Lixhe (Luik) om de laatste werken bij te wonen. ALEGrO is de eerste elektrische interconnectie tussen België en Duitsland.

Biologisch oplosmiddel verlaagt energieverbruik

De Nederlandse UTwente ontwikkelt biologische oplosmiddelen voor industriële scheidings­processen, wat een grote energiebesparing oplevert in vergelijking met de huidige industrie­standaarden.

Stad Brugge en imec gaan ‘urban digital twin’ ontwikkelen

Stad Brugge en onderzoekscentrum imec gaan een digitale 3D-replica van de stad ontwikkelen die zal toelaten om de impact van maatregelen (rond luchtkwaliteit en verkeerstromen) te simuleren.

AI-start-up The Grain haalt Vlaio innovatiesubsidie binnen

Om de gepauzeerde opdrachten van klanten door de corona-crisis te vervangen, legde het bedrijf zich volledig toe op R&D. Twee proof of concepts zijn klaar om eind 2020 in de markt te testen.

Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

Het gaat om de vestiging van de grootste Atlantische zalmkwekerij in Europa, met een aquaponic systeem waarbij visafval wordt hergebruikt als biogas.

Fotonische chips geboost met nieuwe lichtversterker

De piepkleine versterker van UTwente pept de lichtsignalen van fotonische chips op en geeft ze zo een boost, zodat bijvoorbeeld detectoren voor tumormarkers of virussen gevoeliger worden.

Slimme batterijmodules tot 100 kW bij Schneider Electric

Schneider Electric breidt de Galaxy VS 3-phase Uninterruptible Power Supply (UPS) uit met slimme interne batterijmodules van 10 tot 100 kW. De Galaxy VS met interne batterijen is hiermee de UPS met de hoogste dichtheid. Dit maakt de unit perfect geschikt voor de unieke vereisten van edge computing en kritieke infrastructuren.

Partners