Stadsbestuur Brugge geeft (dan toch) groen licht voor Stevin-project

Realisatie hoogspanningslijn tussen Zeebrugge en Zomergem komt stapje naderbij: de Stad Brugge geeft nu toch toelating om de nodige infrastructuur op zijn grondgebied te bouwen.

Trefwoorden: #Elia, #energie, #hoogspanning, #Nemo, #offshore, #Stevin, #zeebrugge

Lees verder

Nieuws

( Foto: Elia )

ENGINEERINGNET.BE – Tegen de achtergrond van bevoorradingsonzekerheid in België lijkt het bijna Kafkaïaans: verschillende gemeenten hebben hun veto uitgesproken tegen een hoogspanningskabel op hun grondgebied die in de toekomst de stroom van de offshore windparken en vanuit het VK landinwaarts moet geleiden.

Een van de voornaamste opponenten, de stad Brugge, heeft nu toch een akkoord bereikt met Elia, waardoor er finaal een eind komt aan het juridische dispuut tussen beiden. Ze hebben een dadingovereenkomst gesloten, die binnenkort wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Er zijn twee voorwaarden aan verbonden: Elia moet in Zeebrugge een groene buffer aanleggen rond het nieuwe hoogspanningsstation (hoek Kustlaan en Baron de Maerelaan) en een nieuwe locatie zoeken voor het geplande omvormingsstation van het Nemo-project. Dat was oorspronkelijk voorzien op de voormalige militaire site (ter hoogte van de Stationswijk).

Nemo is een tweede project van Elia. Waar Stevin in de toekomst de stroom van de offshore windparken in de Noordzee aan land moet brengen en landinwaarts verdelen, bestaat Nemo uit een onderzeese verbinding met het hoogspanningsnet in Groot-Brittannië, waarmee stroom kan geïmporteerd worden om het net in balans te houden.

Beide infrastructuren maken aan land gebruik van dezelfde hoogspanningslijn tussen Zeebrugge en Zomergem: de Stevin-lijn, een dubbele 380 kV verbinding met een vermogen van 2 x 3.000MVA.

Daarmee is – helaas – de kous nog niet af: er zijn nog verschillende andere gemeenten waarmee een akkoord moet bereikt worden. Het voorziene traject loopt boven én deels ondergronds door Brugge, Blankenberge, Zuienkerke, Maldegem, Eeklo en Zomergem.

Elia in dat verband: 'We hopen ook met andere partijen die een beroep hebben ingesteld tegen het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, tot een akkoord te komen zodat de werken voor het Stevin-project begin 2015 kunnen starten'.

En ook: 'De geplande uitbreiding is cruciaal voor de toekomstige elektriciteitsbevoorrading van ons land en van de kustregio in het bijzonder'.