Vrachtwagen had klapband, machine beschadigd: wie betaalt?

U koopt een nieuwe machine aan voor uw productielijn, maar tijdens het transport van deze machine loopt het fout. Door een ongeval wordt de machine beschadigd. Wie betaalt?

Trefwoorden: #juridisch advies, #schadegeval, #Solange Tastenoye, #transport

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - Onze wetgeving stelt dat men aansprakelijk is, niet alleen voor de schade welke men veroorzaakt door zijn eigen daad, maar ook voor die welke veroorzaakt wordt door zaken die men onder zijn bewaring heeft (art. 1384 Burgerlijk Wetboek).

De 'bewaarder van de zaak'
In België is het zo dat er moet aangetoond worden dat er een gebrek aan de zaak is opdat de bewaarder ervan aansprakelijk kan gesteld worden. Binnen de grenzen van artikel 1384, lid 1 BW berust de aansprakelijkheid op de schouders van de bewaarder van de zaak en dit zelfs zonder dat er een schuld van zijnentwege moet bewezen worden.

Er ontstaat ten opzichte van hem een 'onweerlegbaar vermoeden van aansprakelijkheid'. De bewaarder is meestal de persoon die in feite, voor eigen rekening, van de zaak gebruik maakt. Hij heeft er bovendien de macht, bewaking en leiding over. Dit betekent dat, wanneer er zich een schadegeval voordoet, zal moeten nagegaan worden wie de effectieve bewaarder van de zaak op dat ogenblik was.

Kortom houdt dit in dat de bewaarder van de zaak zich alleen maar van zijn aansprakelijkheid kan ontdoen indien hij kan aantonen dat de zaak geen gebrek vertoonde of indien blijkt dat de schade te wijten is aan bijvoorbeeld overmacht, de fout van een derde of de fout van het slachtoffer zelf.

Verder moet de veroorzaakte schade haar oorsprong vinden in een gebrek aan de zaak. Dit begrip 'gebrek aan een zaak' is niet eenvoudig. Van groot belang is het feit dat het gebrek een afwijkend kenmerk van de zaak moet zijn.

Een zaak is 'gebrekkig' indien ze een abnormaal kenmerk heeft dat haar ongeschikt maakt voor het gebruik waartoe ze in normale omstandigheden moet dienen en waardoor zij aan anderen schade kan toebrengen. Onze wetgeving geeft geen definitie van dit begrip.

Er wordt aangenomen dat als 'abnormaal' moet beschouwd worden elk element dat er voor kan zorgen dat een zaak niet meer op een normale manier kan gebruikt worden.

Maar er wordt ook gekeken naar het feit of een normaal aandachtig en voorzichtig persoon het gebrek had kunnen opmerken. Het is aan de rechter in de praktijk om zich hierover uit te spreken.

Een praktijkgeval
Miel is vrachtwagenchauffeur bij de firma Willems. Op een bepaalde dag rijdt hij met zijn vrachtwagen naar een klant om er goederen te leveren. Maar spijtig genoeg komt Miel daar nooit aan!

Onderweg heeft hij een klapband, veroorzaakt hij hierdoor een ongeval waarbij een paar personen gewond geraken en er heel wat materiële schade ontstaat.

De rechter spreekt zich uit over de eventuele aansprakelijkheid van de firma Willems, die aanzien wordt als de bewaarder van de zaak (hier de vrachtwagen met klapband) en het feit of de vrachtwagen een gebrek vertoonde. Er wordt een deskundige aangesteld door de rechter, maar uit dit verslag kan niet opgemaakt worden hoe de klapband precies is ontstaan!

Er kan dus niet aangetoond worden of de band een abnormaal kenmerk, een gebrek vertoonde. Wel wordt aangenomen dat in een dergelijk geval het bewijs van het gebrek kan geleverd worden door afleiding.

Dit betekent dat de rechter in deze zaak aanneemt dat een band die klapt wel effectief een abnormaal kenmerk heeft en dus gebrekkig is voor zover de rechter alle andere oorzaken kan uitsluiten.

De rechter meent dat al deze andere oorzaken kunnen uitgesloten worden en hij baseert zich hiervoor op het verslag van zowel de politie als van de deskundige. Uit deze verslagen blijkt dat er niets op de weg aanwezig was dat de klapband kon veroorzaken. Bovendien was volgens de deskundige niets te merken aan de buitenzijde van de band.

De rechter concludeert dat het bewezen is dat de band van de vrachtwagen wel degelijk een gebrek vertoonde. Daar de firma Willems de bewaarder is van de vrachtwagen met klapband, moet zij volgens de rechter aansprakelijk gesteld worden voor de schade.

De firma Willems die de goederen vervoerde, moet alle schade betalen, dus ook deze die ontstond aan de vervoerde goederen!


Als zelfstandig juriste verzorgt Solange Tastenoye algemene juridische dienstverlening voor bedrijven, particulieren en zelfstandigen en verenigingen. Haar specialisatie is burgerlijk recht.