Brouwerij Het Anker steekt brouwzaal in nieuw kleedje

Economie 3/10/2014 8:48:12

Brouwerij het Anker renoveerde haar originele brouwzaal en dit was geen evidentie omdat het een geklasseerd pand betreft. De investering bedroeg 1,5 miljoen euro.

Lees hieronder verder   
Verwant

Intuïtieve software voor draagbare X-stralen

Enorme sluisdeur Pierre Vandammesluis onderweg voor renovatie

Pan-Europese vestiging van ELGi Compressors versterkt

Titaandioxide (nano) spray ontsmet spoorwegwagon

Guy Verstraeten nieuwe directeur ICS-divisie van SPIE

Hoe u uw EAM-systeem het beste kunt promoten

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De ‘Gouden Carolus’ heeft moeilijke tijden achter de rug. Het scheelde zelfs geen haar of dit streekbier was definitief van de markt verdwenen. Maar dankzij recentelijke investeringen staat de Brouwerij er terug, en wellicht sterker als voordien.

Twee jaar geleden investeerde Brouwerij Het Anker al in een nieuwe bottelarij en logistiek center in het industrieterrein van Mechelen. Enkele maanden geleden werd de brouwzaal onder handen genomen.

Daar werd alles vernieuwd, uitgezonderd de drie koperen ketels: wortfilter, drafsilo, alle buizen, kleppen, de mouttransportinstallaties en de moutmolen. Tevens werd het brouwproces volledig geautomatiseerd.
Het project was niet eenvoudig omdat alles in het originele pand moest gebeuren, dat een geklasseerd gebouw is. Zo moest bijvoorbeeld een nieuwe inox silo in een oude silo van de mouterij worden ingebouwd.

Tevens kon de Brouwerij het zich niet permitteren om het brouwproces lange tijd stil te leggen: de meeste werken dienden dus tijdens de productie te worden gerealiseerd. Toch slaagde de ‘Gouden Carolus’ brouwer in de opdracht, want eind september werd de vernieuwde brouwzaal in gebruik genomen. << (Els Jonckheere) (foto: Marc Masschelein)

Brouwerij Het Anker
Het Anker is één van de oudste brouwerijen van het land. Hoe oud ze precies is, weet niemand. Maar er zijn documenten teruggevonden die van 1471 dateren. Het ging om een afdeling van het ziekenhuis van het Begijnhof van Mechelen waar bier als medicijn werd gebrouwen.

Toen de begijntjes er in 1872 mee stopten, heeft de familie Leclef de brouwerij overgenomen om er pils te brouwen. Negentig jaar later besloot ze het over een andere boeg te gooien en startte ze als één van de eerste brouwers van België met de productie van streekbieren.

In 1960 lanceerde Het Anker het vroegere Keizersbier dat rond 1500 erg populair in Mechelen was, onder de naam de ‘Gouden Carolus’. Vandaag brouwt Het Anker een twaalftal verschillende bieren.

Naast de ‘Gouden Carolus’ (80% van de productie), is er nog de Maanblusser, Lucifer en Boscoli. Vorig jaar werd 30.000 hl gebrouwen, waarvan de helft werd geëxporteerd naar 45 landen wereldwijd.

De omzet bedraagt momenteel 9 miljoen euro, maar dat is inclusief de inkomsten uit het horecaluik (waaronder de 22 kamers van het hotel). In totaal stelt de Brouwerij 48 mensen te werk. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Programma Hannover Messe Digital Days bekend

De Hannover Messe Digital Days op 14 juli zijn gevuld met een divers en zeer interessant programma, startende met een paneldiscussie "Forward to the New ? New Opportunities for Progress?"

Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

De Vlaamse regering besteedt een pakket aan dienstverlening uit om meer en ambitieuzer ondernemen en innoveren in Vlaanderen via een overheidsopdracht te bevorderen.

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer UZA/UAntwerpen, zorgt voor betere detectie van leveraandoeningen door de autofluorescerende eigenschappen van lipofuscine in te zetten.

Jan Verhaeghe, Agesia: passie voor composieten - topingenieur

“Ik ben nog steeds in de running”, zegt Jan Verhaeghe (66). Hij golft nu bij de senioren. Daar is ’t van: ‘En wat hebt gij gedaan?’ In de plaats van ‘wat doe je nog?’

Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

TNO, Eurotron, Groenleven en SIEC ontwikkelen een nieuw zonnepaneel dat meer stroom genereert en de elektriciteitskosten verlaagt in vergelijking met conventionele panelen.

Lapp introduceert Ölflex Servo one cable solutions

Door stijgende energieprijzen en strenge normeringen neemt de wereldwijde vraag naar energiezuinige motoren steeds meer toe. Lapp is de eerste kabelfabrikant om one cable solutions te leveren.

Permanente en veilige gegevensbewaking op afstand

Met B&R kunnen machinebouwers een permanente verbinding tot stand brengen met installaties en machines in het veld. Met LogTunnel kunnen gegevens van machines op een centrale locatie worden gearchiveerd. Eventuele onregelmatigheden in de prestaties kunnen vroegtijdig worden opgespoord om de maximale beschikbaarheid te behouden.

Partners