Materialise koopt ontwikkelaar software voor orthopedische chirurgie (+video)

Bedrijfsnieuws 31/10/2014 11:45:00

Belgische 3Dprint-specialist betaalt omgerekend 10,77 miljoen euro voor Britse OrthoView. Dat bedrijf ontwikkelt visuele 2D-hulpmiddelen voor orthopedische chirurgen op basis van röntgenfoto's.

Lees hieronder verder   
Verwant

Lancering een van de eerste Europese volwaardige 5G-testnetwerken

Organische elektronica: nog veel te doen - artikel

Compacte kracht op de edge

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Kunstmatige huid laat robots zweten

Pascal Fiévez wordt nieuwe CEO van Civadis

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – Met de software van OrthoView kunnen chirurgen hun orthopedische ingrepen preoperatief voorbereiden. Het Britse bedrijf stelde hen daarvoor 2D-templates ter beschikking, digitale modellen op basis van radiologische beelden die verschillende types van protheses op ware schaalgrootte over de röntgenbeelden op een beeldscherm schuiven.

Zo hebben de Britten, over de jaren en samen met een zestigtal prothesefabrikanten, een bibliotheek met digitale templates opgebouwd die geconsulteerd worden door chirurgen tijdens de operaties aan gewrichten, heupen en breuken, en voor metingen aan bijvoorbeeld de ruggengraat.

De meerwaarde voor Materialise schuilt erin dat het via zijn eigen software een extra dimensie aan de templates kan toevoegen, zodat deze artsen ook met 3D-beelden - en uiteraard 3D-geprinte chirurgische instrumentatie - aan de slag kunnen.

Het Belgische bedrijf ontwikkelde daar zelf al software voor, maar koopt nu dus een bestaand leverancier van de 2D-templates: OrthoView wordt momenteel door zowat 11.000 orthopedische chirurgen in een 60-tal landen gebruikt. Het bedrijfje telt 23 werknemers, voor een omzet van omgerekend 4,29 miljoen euro.

Materialise-stichter Fried Vancraen: “De software van OrthoView wordt vandaag al in 2.000 ziekenhuizen gebruikt, in combinatie met PACS-systemen (Picture Archiving Communications Systems, redactie). We kunnen hen nu zowel 2D- als 3D-planningtools aanbieden voor zowat elk type van medische beelden."

Medeoprichter John Chambers van OrthoView: "3D is een natuurlijk verlengstuk van onze software, maar een bedrijf dat dit soort expertise wil opbouwen, staat voor vele jaren van ontwikkeling en een gigantische investering. Materialise is al een marktleider op dat vlak."

Nog in september van dit jaar maakte Materialise de vervanging van een volledig knie bekend met behulp van hun eigen operatieve preplanningsoftware (zie leestip onderaan).

Daarbij werd op basis van uitsluitend radiologische 2D-beelden de ingreep minutieus gepland en werden alle patiëntspecifieke chirurgische instrumentatie om de knie te plaatsen in 3D geprint. << (Bert Belmans) (foto: Materialise)

 Lees méér over:  materialse   layerwise   melotte   additive manufacturing   3D print  


Leestips:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Compacte kracht op de edge

Met de ultra-compacte industriële PC C7015 biedt Beckhoff een industriële PC aan die direct op de machine of het systeem gemonteerd kan worden (op de edge).

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Programma Hannover Messe Digital Days bekend

De Hannover Messe Digital Days op 14 juli zijn gevuld met een divers en zeer interessant programma, startende met een paneldiscussie "Forward to the New ? New Opportunities for Progress?"

Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

De Vlaamse regering besteedt een pakket aan dienstverlening uit om meer en ambitieuzer ondernemen en innoveren in Vlaanderen via een overheidsopdracht te bevorderen.

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer UZA/UAntwerpen, zorgt voor betere detectie van leveraandoeningen door de autofluorescerende eigenschappen van lipofuscine in te zetten.

Jan Verhaeghe, Agesia: passie voor composieten - topingenieur

“Ik ben nog steeds in de running”, zegt Jan Verhaeghe (66). Hij golft nu bij de senioren. Daar is ’t van: ‘En wat hebt gij gedaan?’ In de plaats van ‘wat doe je nog?’

Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

TNO, Eurotron, Groenleven en SIEC ontwikkelen een nieuw zonnepaneel dat meer stroom genereert en de elektriciteitskosten verlaagt in vergelijking met conventionele panelen.

Permanente en veilige gegevensbewaking op afstand

Met B&R kunnen machinebouwers een permanente verbinding tot stand brengen met installaties en machines in het veld. Met LogTunnel kunnen gegevens van machines op een centrale locatie worden gearchiveerd. Eventuele onregelmatigheden in de prestaties kunnen vroegtijdig worden opgespoord om de maximale beschikbaarheid te behouden.

Partners