VUB opent Battery Innovation Centre

Aan de VUB werd gisteren het Battery Innovation Centre (BIC) geopend, het grootste universitaire centrum in de Benelux voor R&D van energieopslagsystemen.

Trefwoorden: #batterij test centrum, #Battery Innovation Centre, #battery innovation centre VUB, #energieopslag R&D, #MOBI, #onderzoek batterijen, #VUB

Lees verder

Nieuws

( Foto: VUB/MOBI )

ENGINEERINGNET.BE - Het Battery Innovation Centre is een initiatief van de onderzoeksgroep MOBI (Mobility, Logistics and Automotive Technology Research Centre), die geleid wordt door Prof. Joeri Van Mierlo en Prof. Cathy Macharis.

Prof. Van Mierlo: “Het Battery Innovation Centre is hét expertisecentrum in de Benelux voor onderzoek en ontwikkeling van energieopslagsystemen voor tractie en stationaire toepassingen, onder andere elektrische auto’s, maar ook opslagsystemen voor zonne- en windenergie of voor netstabilisatie.”

Met 212 testkanalen beschikt het over de grootste state-of-the-art academische test faciliteiten in de Benelux. Bedrijven zoals Toyota, Bosch, Léclanché, Umicore, JSR Micro, Toshiba, Emrol, enzovoort maken van het BIC gebruik om hun batterijen te optimaliseren.

Dr. Ing. Noshin Omar, hoofd van het BIC legt uit: “De grote moeilijkheid voor batterijen is zowel een optimale performantie te bekomen zowel op het vlak van levensduur als op het vlak van energie en vermogen. Investeren in energie betekent namelijk inboeten aan vermogenperformantie en levensduur. Onze test faciliteiten laten toe elektrische en thermische performantieparameters te bepalen om vervolgens marktmodellen voor oplaadbare energieopslagsystemen te ontwikkelen.”

Het BIC is ingebet in de onderzoeksgroep MOBI. Eén van de grote troeven van MOBI is de multidisciplinaire aanpak, waarbij 60 onderzoekers uit verschillende faculteiten samenwerken aan duurzame mobiliteitsoplossingen.

“We onderzoeken niet alleen de technologische aspecten, maar ook ecologische en socio-economische parameters. Voor ons is het gedrag van de gebruiker ontzettend belangrijk, hoe gaat een bestuurder zich gedragen?” zegt Prof. Macharis.

“We weten bijvoorbeeld dat rijplezier, fun to drive heel belangrijk is om elektrische auto’s ingang te doen vinden. Er is ook de range anxiety, de angst om met een lege batterij opgezadeld te zitten. Bieden Plug-in hybride wagens of dynamische inductieve laadsystemen hier een oplossing voor? Dat is interessant om weten.”

Aan de opening ging een studiedag vooraf waar internationale experten (zowel vanuit de bedrijfs- als academische wereld) de laatste ontwikkelingen bespraken op het vlak van energieoplsagsystemen.