Belgische boseigenaars en houtbedrijven tevreden over PEFC-certificaat

Economie 10/12/2014 8:37:54

Een online-enquête, uitgevoerd bij PEFC-gecertificeerde boseigenaars en bedrijven in België, toont aan dat houtbedrijven en boseigenaars tevreden zijn met wat hun PEFC-certificaat oplevert.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

Grensoverschrijdende infrastructuur voor koolstofarme industrie

OWS bouwt vergistingsinstallatie voor Leuvense EcoWerf

VIL-project toont weg naar circulaire logistiek in textielsector

Geologische berging hoogradioactief afval momenteel veiligste optie

Kostenefficiënte en duurzame reiniging van PFAS-houdende grond

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Meer dan 40% van de Belgische bosoppervlakte is PEFC-gecertificeerd.

Dit betekent dat de boseigenaars hun bossen duurzaam beheren volgens de PEFC-criteria, dus met een evenwicht tussen de ecologische, economische en sociale functies van het bos.

De tevredenheidsenquête, in oktober 2014 verstuurd naar 497 boseigenaars en 436 bedrijven, kende een hoge responsgraad: 196 boseigenaars en 94 bedrijven vulden haar in.

Met deze bevraging wilden we een beter inzicht wilden krijgen in hoe ze denken over hun PEFC-certificaat en hoe we nog beter zouden kunnen inspelen op hun noden. Want uiteraard is er steeds ruimte voor verbetering," vertelt Thomas Davreux, algemeen secretaris van PEFC België.

De meeste boseigenaars (65,5%) zagen hun verwachtingen ingewilligd. Ze zien het PEFC-certificaat vooral als een instrument om duurzaam bosbeheer te ondersteunen (74,5%) en als een middel om zich toegang tot de markt van duurzaam hout te verzekeren (37%).

Meer dan 77% van de boseigenaars communiceert over hun certificaat, meestal door in een bos een bord te plaatsen waarop staat dat een PEFC-gecertificeerd bos is en door tijdens de verkoop van het hout te vermelden dat het bos gecertificeerd is.

Ook bij de meeste bedrijven (75,5%) werden de verwachtingen ingevuld. Bedrijven die PEFC-producten willen verhandelen en deze willen labelen, dienen over een PEFC-Chain of Custody-certificaat te beschikken.

Momenteel telt België 437 PEFC-gecertificeerde bedrijven. Uit de antwoorden blijkt dat ze meestal het Chain of Custody-certificaat behalen om duurzaam bosbeheer te promoten (88%), het PEFC-label te kunnen gebruiken (87%), de reputatie te bewaren/verbeteren (82%), zich te onderscheiden van de concurrentie (81%) en te kunnen werken met bedrijven die gelabelde producten eisen (75,5%).

De bedrijven merken ook op dat de vraag naar de PEFC-Chain of Custody-certificatie niet daalt, net als de vraag naar gelabelde producten. De meeste bedrijven –meer dan 85%– communiceren over hun PEFC-certificaat. Dit doen ze vooral door het PEFC-logo te gebruiken op factuur en leveringsbon, op de website van het bedrijf, tijdens evenementen en beurzen, in de burelen/showroom en door informatie over PEFC te integreren in commerciële en verkoopspresentaties. << (Koen Mortelmans) (foto: PEFC)

ACHTERGROND
PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes) is één van de grootste boscertificatiesystemen ter wereld. Het PEFC-logo garandeert de herkomst uit sociale, economisch en ecologisch verantwoord beheerde bossen. In de praktijk gaat het onder andere om het respecteren van de rechten van de lokale bevolking, het rekening houden met fauna en flora en het economisch rendabel maken van het bos.

Een onafhankelijke auditinstelling ziet strikt toe op de naleving van de PEFC-criteria in de bossen en bedrijven. In België is bijna de helft van de bosoppervlakte PEFC-gecertificeerd. Bij de publieke bossen in Wallonië loopt dit getal zelfs op tot 98%.

In vergelijking met andere ecolabels is PEFC qua kostenstructuur interessanter voor de certificatie van kleine bossen bosgebieden met versnipperde eigendomsstructuren. Dit verklaart deels waarom PEFC in België in verhouding populairder is dan in grotere landen met omvangrijke bosgebieden.

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Compacte kracht op de edge

Met de ultra-compacte industriële PC C7015 biedt Beckhoff een industriële PC aan die direct op de machine of het systeem gemonteerd kan worden (op de edge).

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Programma Hannover Messe Digital Days bekend

De Hannover Messe Digital Days op 14 juli zijn gevuld met een divers en zeer interessant programma, startende met een paneldiscussie "Forward to the New ? New Opportunities for Progress?"

Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

De Vlaamse regering besteedt een pakket aan dienstverlening uit om meer en ambitieuzer ondernemen en innoveren in Vlaanderen via een overheidsopdracht te bevorderen.

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer UZA/UAntwerpen, zorgt voor betere detectie van leveraandoeningen door de autofluorescerende eigenschappen van lipofuscine in te zetten.

Jan Verhaeghe, Agesia: passie voor composieten - topingenieur

“Ik ben nog steeds in de running”, zegt Jan Verhaeghe (66). Hij golft nu bij de senioren. Daar is ’t van: ‘En wat hebt gij gedaan?’ In de plaats van ‘wat doe je nog?’

Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

TNO, Eurotron, Groenleven en SIEC ontwikkelen een nieuw zonnepaneel dat meer stroom genereert en de elektriciteitskosten verlaagt in vergelijking met conventionele panelen.

Permanente en veilige gegevensbewaking op afstand

Met B&R kunnen machinebouwers een permanente verbinding tot stand brengen met installaties en machines in het veld. Met LogTunnel kunnen gegevens van machines op een centrale locatie worden gearchiveerd. Eventuele onregelmatigheden in de prestaties kunnen vroegtijdig worden opgespoord om de maximale beschikbaarheid te behouden.

Partners