Belgische boseigenaars en houtbedrijven tevreden over PEFC-certificaat

Economie 10/12/2014 8:37:54

Een online-enquête, uitgevoerd bij PEFC-gecertificeerde boseigenaars en bedrijven in België, toont aan dat houtbedrijven en boseigenaars tevreden zijn met wat hun PEFC-certificaat oplevert.

Lees hieronder verder   
Verwant

Overschakelen naar klimaatvriendelijke elektriciteitsdistributie

Nieuwe methode voor beoordeling vorderingen klimaatakkoord

Nieuwe technologieën voor recycleren van platinagroep-metalen uit afval

Europees onderzoek naar effect micro- en nanoplastic op gezondheid

Zoektocht naar eerste Cleantech Hero Circulaire Economie gestart

Diepwaterrobot collecteert metaalknollen op 4,5 kilometer diepte

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

(29/4) 30 bedrijven stappen in nieuw Vlaams energie- en klimaatproject

(28/4) Samenwerking rond waterstof in de luchtvaart op poten gezet

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Meer dan 40% van de Belgische bosoppervlakte is PEFC-gecertificeerd.

Dit betekent dat de boseigenaars hun bossen duurzaam beheren volgens de PEFC-criteria, dus met een evenwicht tussen de ecologische, economische en sociale functies van het bos.

De tevredenheidsenquête, in oktober 2014 verstuurd naar 497 boseigenaars en 436 bedrijven, kende een hoge responsgraad: 196 boseigenaars en 94 bedrijven vulden haar in.

Met deze bevraging wilden we een beter inzicht wilden krijgen in hoe ze denken over hun PEFC-certificaat en hoe we nog beter zouden kunnen inspelen op hun noden. Want uiteraard is er steeds ruimte voor verbetering," vertelt Thomas Davreux, algemeen secretaris van PEFC België.

De meeste boseigenaars (65,5%) zagen hun verwachtingen ingewilligd. Ze zien het PEFC-certificaat vooral als een instrument om duurzaam bosbeheer te ondersteunen (74,5%) en als een middel om zich toegang tot de markt van duurzaam hout te verzekeren (37%).

Meer dan 77% van de boseigenaars communiceert over hun certificaat, meestal door in een bos een bord te plaatsen waarop staat dat een PEFC-gecertificeerd bos is en door tijdens de verkoop van het hout te vermelden dat het bos gecertificeerd is.

Ook bij de meeste bedrijven (75,5%) werden de verwachtingen ingevuld. Bedrijven die PEFC-producten willen verhandelen en deze willen labelen, dienen over een PEFC-Chain of Custody-certificaat te beschikken.

Momenteel telt België 437 PEFC-gecertificeerde bedrijven. Uit de antwoorden blijkt dat ze meestal het Chain of Custody-certificaat behalen om duurzaam bosbeheer te promoten (88%), het PEFC-label te kunnen gebruiken (87%), de reputatie te bewaren/verbeteren (82%), zich te onderscheiden van de concurrentie (81%) en te kunnen werken met bedrijven die gelabelde producten eisen (75,5%).

De bedrijven merken ook op dat de vraag naar de PEFC-Chain of Custody-certificatie niet daalt, net als de vraag naar gelabelde producten. De meeste bedrijven –meer dan 85%– communiceren over hun PEFC-certificaat. Dit doen ze vooral door het PEFC-logo te gebruiken op factuur en leveringsbon, op de website van het bedrijf, tijdens evenementen en beurzen, in de burelen/showroom en door informatie over PEFC te integreren in commerciële en verkoopspresentaties. << (Koen Mortelmans) (foto: PEFC)

ACHTERGROND
PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes) is één van de grootste boscertificatiesystemen ter wereld. Het PEFC-logo garandeert de herkomst uit sociale, economisch en ecologisch verantwoord beheerde bossen. In de praktijk gaat het onder andere om het respecteren van de rechten van de lokale bevolking, het rekening houden met fauna en flora en het economisch rendabel maken van het bos.

Een onafhankelijke auditinstelling ziet strikt toe op de naleving van de PEFC-criteria in de bossen en bedrijven. In België is bijna de helft van de bosoppervlakte PEFC-gecertificeerd. Bij de publieke bossen in Wallonië loopt dit getal zelfs op tot 98%.

In vergelijking met andere ecolabels is PEFC qua kostenstructuur interessanter voor de certificatie van kleine bossen bosgebieden met versnipperde eigendomsstructuren. Dit verklaart deels waarom PEFC in België in verhouding populairder is dan in grotere landen met omvangrijke bosgebieden.

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuwe methode voor beoordeling vorderingen klimaatakkoord

Wetenschappers uit de EU stellen een nieuwe methode voor waarmee ze de voortgang van de klimaatdoelstelling van het Parijsakkoord kunnen beoordelen.

Vorig jaar werd 42% van de bedrijven door cyberaanval getroffen

Uit het Cyber Readiness Report 2021 van verzekeraar Hiscox blijkt dat maar liefst 42% van Belgische bedrijven getroffen werden door één of meerdere cyberaanvallen.

Nieuwe technologieën voor recycleren van platinagroep-metalen uit afval

Het PLATIRUS-project, met onder meer VITO en KU Leuven, heeft elf technologieën ontwikkeld, waarvan er drie uitblonken door hoge efficiëntie, lage kosten en geringe milieueffecten.

Aalsters ziekenhuis gebruikt als eerste in Benelux robot­assis­tentie

De CorPath GRX, een robotarm ontwikkeld door Siemens Healthineers, stelt specialisten in staat om ingrepen in de bloedvaten preciezer en veiliger uit te voeren.

EP&C webinar: intellectual property for growing businesses

Waarom lukt het de ene startup om in korte tijd door te ontwikkelen tot een volwaardig bedrijf, terwijl een ander daar nooit in slaagt? Dat is één van de vragen waarop u een antwoord krijgt.

Aantal faillissements­uitspraken blijft algemeen laag

De afgelopen maand april noteerde Graydon 488 failliet verklaarde bedrijven (+44,4% tegenover 2020), maar slechts een fractie van wat in een normaal conjunctureel verloop mag verwacht worden

Licentieovereenkomst op patenten tussen Umicore en BASF

Umicore en BASF hebben een wederzijdse niet-exclusieve licentie­overeen­komst op patenten afgesloten die een brede waaier aan kathode­materialen en hun precursoren dekt.

Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

In het VIL-project Hydrolog wordt aangetoond hoe het overschakelen naar waterstof voor elektrisch zwaar transportmateriaal in de logistieke sector een haalbare kaart wordt.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners