Meerderheid Britten staat achter kernenergie, claimt NNWE

Economie 19/12/2014 13:41:45

Brits politicus Tim Yeo: "Kernenergie heeft andere bronnen ingehaald als bron van energie waarin de Britten graag zouden zien dat het Verenigd Koninkrijk en Europa investeren."

Lees hieronder verder   
Verwant

Meerderheid Britten staat achter kernenergie, claimt NNWE

Is Noors continentaal plat nog interessant voor Belgische toeleveranciers?

Siemens kiest Groot-Brittannië voor nieuwe windturbinefabriek

Ex-Siemens CEO Peter Löscher wordt voorzitter van Sulzer-groep

Umicore opent Chinese katalysatorenfabriek

Google gaat Foxconn helpen om robots versneld in te voeren

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Postgraduaat Smart Logistics

Brugge, Gent, Kortrijk

van 25/09/2020 tot 28/03/2021

Oppervlaktebehandelingen voor kunststoffen

Kortrijk / Online

van 28/09/2020 tot 26/10/2020

The eye of the machine

B&R Webinar

dinsdag 29 september 2020

Grondmechanica (gevorderden)

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 30/09/2020 tot 8/12/2020

Houten constructies: ontwikkelingen en rekeninzichten

Live webinar

donderdag 1 oktober 2020

Keuze van de redactie

(22/9) 10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

(21/9) Agoria Solar Team wint Europese Solar Challenge 2020

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET - Terwijl in Hinkley Point voorbereidingen worden getroffen voor het eerste nieuwe Britse bouwproject, bleek uit een nieuwe opiniepeiling dat 58% van de Britse volwassenen vandaag kernenergie ziet zitten voor de energievoorziening in het VK. 22% stemde tegen.

De peiling is gehouden in opdracht van New Nuclear Watch Europe, een onlangs door politicus en Brits parlementslid Tim Yeo opgerichte lobbygroep.

Volgens NNWE wint kernenergie overduidelijk aan populariteit op Brits grondgebied: "Uit de opiniepeiling blijkt dat kernenergie (23%), hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie (18%) en windenergie (15%), fracking (7%) en kolen (3%) heeft ingehaald als belangrijkste bron van energie waarin Britse volwassenen graag zouden zien dat het Verenigd Koninkrijk en Europa investeren."

Tijdens een gelijkaardige peiling drie jaar geleden, stemde slechts 19% voor kernenergie, in vergelijking met 25% voor zonne-energie en 20% voor wind.

De Britten willen bovendien niet zomaar om het even welk buitenlands bedrijf toelaten op hun eigen grondgebied om nucleaire installaties te bouwen: 68% gelooft dat het verplicht moet zijn voor bedrijven van buiten de EU om een goede staat van dienst qua veilig commercieel gebruik te hebben in het land van herkomst.

De peiling moet deels gezien worden tegen de achtergrond van de bouw van de nieuwe Hinkley Point centrale. Bij de aankondiging van het project in 2013 was er bij de Britse media veel ongenoegen over het feit dat het Franse en Chinese bedrijven zijn die de financiering, constructie en exploitatie ervan voor hun rekening zullen nemen: een consortium van EDF, de Franse engineeringgroep AREVA, CGN (China General Nuclear Corporation) en CNNC (China National Nuclear Corporation).

Terwijl het toch om 'het eerste nieuwe Britse bouwproject van een kerncentrale sinds een generatie gaat'.

Parlementariër Yeo vindt daarom dat 'al het mogelijke moet worden gedaan om ervoor te zorgen dat partners uit de hele leveringsketen afkomstig zijn uit de EU, en waar mogelijk uit het land waar de centrale is gelegen'. Met de nadruk op dat laatste. << (Bert Belmans) (foto: Tim Yeo)

 Lees méér over:  nucleair   kernenergie  


Leestips:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

UGent stapt mee in Siemens Industry Academy

De academie, die vorig jaar ontstond om ingenieursopleidingen en grote industriële spelers in Vlaanderen dichter bij elkaar te brengen, gaat nu ook een partnerschap aan met de UGent.

Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

De Eye-Robot is een robotapparaat waarmee chirurgen baanbrekende nieuwe oogprocedures uit kunnen voeren voor vormen van blindheid, die momenteel nog ongeneesbaar zijn.

Laatste verbindingsstuk ALEGrO-project gerealiseerd

Verschillende Waalse ministers waren aanwezig in het conversiestation van Lixhe (Luik) om de laatste werken bij te wonen. ALEGrO is de eerste elektrische interconnectie tussen België en Duitsland.

Biologisch oplosmiddel verlaagt energieverbruik

De Nederlandse UTwente ontwikkelt biologische oplosmiddelen voor industriële scheidings­processen, wat een grote energiebesparing oplevert in vergelijking met de huidige industrie­standaarden.

Stad Brugge en imec gaan ‘urban digital twin’ ontwikkelen

Stad Brugge en onderzoekscentrum imec gaan een digitale 3D-replica van de stad ontwikkelen die zal toelaten om de impact van maatregelen (rond luchtkwaliteit en verkeerstromen) te simuleren.

AI-start-up The Grain haalt Vlaio innovatiesubsidie binnen

Om de gepauzeerde opdrachten van klanten door de corona-crisis te vervangen, legde het bedrijf zich volledig toe op R&D. Twee proof of concepts zijn klaar om eind 2020 in de markt te testen.

Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

Het gaat om de vestiging van de grootste Atlantische zalmkwekerij in Europa, met een aquaponic systeem waarbij visafval wordt hergebruikt als biogas.

Fotonische chips geboost met nieuwe lichtversterker

De piepkleine versterker van UTwente pept de lichtsignalen van fotonische chips op en geeft ze zo een boost, zodat bijvoorbeeld detectoren voor tumormarkers of virussen gevoeliger worden.

Slimme batterijmodules tot 100 kW bij Schneider Electric

Schneider Electric breidt de Galaxy VS 3-phase Uninterruptible Power Supply (UPS) uit met slimme interne batterijmodules van 10 tot 100 kW. De Galaxy VS met interne batterijen is hiermee de UPS met de hoogste dichtheid. Dit maakt de unit perfect geschikt voor de unieke vereisten van edge computing en kritieke infrastructuren.

Partners