Meerderheid Britten staat achter kernenergie, claimt NNWE

Brits politicus Tim Yeo: "Kernenergie heeft andere bronnen ingehaald als bron van energie waarin de Britten graag zouden zien dat het Verenigd Koninkrijk en Europa investeren."

Trefwoorden: #energie, #HinkleY, #Hinkley Point, #kernenergie, #New Nuclear Watch Europe, #nnnwe, #tim yeo, #yeo

Lees verder

Nieuws

( Foto: Tim Yeo )

ENGINEERINGNET - Terwijl in Hinkley Point voorbereidingen worden getroffen voor het eerste nieuwe Britse bouwproject, bleek uit een nieuwe opiniepeiling dat 58% van de Britse volwassenen vandaag kernenergie ziet zitten voor de energievoorziening in het VK. 22% stemde tegen.

De peiling is gehouden in opdracht van New Nuclear Watch Europe, een onlangs door politicus en Brits parlementslid Tim Yeo opgerichte lobbygroep.

Volgens NNWE wint kernenergie overduidelijk aan populariteit op Brits grondgebied: "Uit de opiniepeiling blijkt dat kernenergie (23%), hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie (18%) en windenergie (15%), fracking (7%) en kolen (3%) heeft ingehaald als belangrijkste bron van energie waarin Britse volwassenen graag zouden zien dat het Verenigd Koninkrijk en Europa investeren."

Tijdens een gelijkaardige peiling drie jaar geleden, stemde slechts 19% voor kernenergie, in vergelijking met 25% voor zonne-energie en 20% voor wind.

De Britten willen bovendien niet zomaar om het even welk buitenlands bedrijf toelaten op hun eigen grondgebied om nucleaire installaties te bouwen: 68% gelooft dat het verplicht moet zijn voor bedrijven van buiten de EU om een goede staat van dienst qua veilig commercieel gebruik te hebben in het land van herkomst.

De peiling moet deels gezien worden tegen de achtergrond van de bouw van de nieuwe Hinkley Point centrale. Bij de aankondiging van het project in 2013 was er bij de Britse media veel ongenoegen over het feit dat het Franse en Chinese bedrijven zijn die de financiering, constructie en exploitatie ervan voor hun rekening zullen nemen: een consortium van EDF, de Franse engineeringgroep AREVA, CGN (China General Nuclear Corporation) en CNNC (China National Nuclear Corporation).

Terwijl het toch om 'het eerste nieuwe Britse bouwproject van een kerncentrale sinds een generatie gaat'.

Parlementariër Yeo vindt daarom dat 'al het mogelijke moet worden gedaan om ervoor te zorgen dat partners uit de hele leveringsketen afkomstig zijn uit de EU, en waar mogelijk uit het land waar de centrale is gelegen'. Met de nadruk op dat laatste.