Kwantum fysici ontrafelen kleurveranderingen van kameleon

Onderzoek & Wetenschap 12/03/2015 13:04:52

Zwitserse wetenschappers zijn er in geslaagd om aan te tonen hoe de kameleon erin slaagt zijn kleur zo drastisch te veranderen. Niet door pigmenten maar door kristallen in de huid.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuwe drone voor verbeteren veerkracht wegeninfrastructuur

Autobouwer ontwikkelt lichte voertuigen dankzij ruimtevaarttechnologie

Ontwikkeling goedkope, printbare sensoren in stroomversnelling

Europa financiert “PhotonHub Europe” met 19 miljoen euro

Vlaamse steun voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek

Nieuw plan voor Europese Onderzoeksruimte

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 4/11/2020 tot 19/11/2020

Internet of Things (IoT)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 9/11/2020 tot 11/11/2020

Praktische inleiding tot Fire Safety Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 9/11/2020 tot 23/03/2021

Bouwmanager - module People Management

Antwerpen

van 10/11/2020 tot 8/12/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 11/11/2020 tot 19/11/2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 13/11/2020 tot 27/11/2020

Keuze van de redactie

(30/10) IJzerpoeder als nieuwe CO2-vrije en circulaire industriële brandstof

(28/10) Winnaars Blue Innovation Awards 2020 bekend gemaakt

(27/10) Vlaanderen investeert 2 miljoen euro in snelle covid-test

(26/10) Slimme verpakkingen voor slimme toepassingen - artikel

(22/10) Ontwikkeling goedkope, printbare sensoren in stroomversnelling

(21/10) Miljoenenproject North-C-Methanol in North Sea Port opgestart

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET - Kameleons kunnen hun huidskleur zeer snel en drastisch veranderen naargelang de sociale omgeving waarin ze zich bevinden.

Zwitserse kwantum fysici slaagden erin om samen met biologen van de Universiteit van Genève dit fenomeen te verklaren.

Het zijn geen pigmentcellen in de huid die verantwoordelijk zijn voor de opvallende kleursveranderingen zoals eerder werd aangenomen maar wel nanokristallen die als een maliënkolder doorheen de opperste huidlagen lopen. In een diepere huidlaag bevinden zich grotere kristallen die minder goed georganiseerd zijn en in staat zijn infrarood te reflecteren.

Door de twee lagen kristallen zijn de dieren in staat zowel hun kleur aan te passen aan de omgeving of de situatie als hun temperatuur te regelen.

Pigmentatie kon vroeger misschien wel verklaren hoe kameleons erin slagen hun huid een meer sombere of donkere kleur (van geel naar bruin) te geven maar hoe de meer felle kleuren (zoals blauw) tot stand komen was niet duidelijk.

Het is dankzij de samenwerking tussen biologen en kwantum fysici dat het fenomeen aan het licht kwam. De felle kleuren worden veroorzaakt door optische structuren in microscopische kristallen in de huid.

"Deze nanokristallen zijn georganiseerd in alternerende lagen tussen cytoplasma in de kern van iridoforen of lichtreflecterende cellen. Deze laagjes gaan selectief bepaalde lichtgolven reflecteren zodat we bepaalde kleuren waarnemen." legt Prof. Michel Milinkovitch van de Universiteit van Genève uit.

Het dier kan zelf de cellen regelen en zo bepalen welke kleur hij uitstuurt. Als de kameleon rustig is, iq het maliënkolder van cellen gesloten en stuurt hij een blauwe of koude kleur uit. Bij opwinding kan hij andere kleuren reflecteren zoals fel rood.

In de diepere huidlaag zorgt een tweede laag van iridofore cellen voor het regelen van de temperatuur van het dier.

De combinatie van deze twee lagen iridofore cellen is uniek in de wereld van de reptielen en verklaart waarschijnlijk mede hoe het dier al heel wat evoluties kon blijven overleven. << (Saskia Van Hoyweghen) (foto: Wikipedia)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Agoria: “Via snelle relance 12.000 verloren technische jobs terugwinnen’

Uit een halfjaarlijkse conjunctuu­ranalyse blijkt dat er een forse toename van de werk­zaam­heids­graad in de technologie­sector was, maar dat de sector tegen 2022 12.000 minder mensen zal tellen.

Supercomputer LUMI midden 2021 operationeel

LUMI komt in het datacenter te staan van CSC in Kajaani, Finland. België is, na Finland, de belangrijkste partner, en verkrijgt zo een dubbele rekencapaciteit voor de komende 5 jaar.

Computer leert hoe rare deeltjesfysica eruit ziet

Zelflerende computers worden een belangrijk hulpmiddel in de speurtocht naar onbekende deeltjes en deeltjesprocessen, aldus het Nikhef en de Radboud Universiteit.

Subsidies voor efficiënt stoomgebruik - artikel

Wie energiebesparende maatregelen neemt, kan subsidies ontvangen. Zo ook wie de stoominstallatie efficiënter maakt, het stoomverbruik vermindert of stoom vervangt door warm water, ...

Familiebedrijf Remmert viert 75-jarig jubileum

Vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog richtte Friedrich Heinrich Remmert in 1945 zijn metaal­bewerkings­bedrijf op in het Duitse Löhne. De start van een succesverhaal zo blijkt.

Vlaanderen investeert 2 miljoen euro in snelle covid-test

Imec ontwikkelt samen met UZ Leuven een baanbrekende SARS-CoV-2 test, waarbij in tegenstelling tot de huidige testmethoden, gebruik gemaakt zal worden van uitgeademde lucht.

Slimme verpakkingen voor slimme toepassingen - artikel

In de jaren negentig ontdekte de verpakkingsindustrie het Ei van Columbus. Sensoren openden de deur naar ‘slimme’ oplossingen. Anno 2020 blijven we toch enigszins op onze honger zitten.

Ondanks coronacrisis blijft farma- en chemiesector aanwerven

Met minstens 3.200 aanwervingen dit jaar en zo’n 1.000 openstaande vacatures blijft de farma- en chemiesector zelfs in tijden van corona toch heel wat joboppartuniteiten bieden.

WEG breidt W60-motorlijn uit

Motorfabrikant WEG heeft zijn assortiment W60-motoren uitgebreid. De driefasige inductiemotoren zijn de meest compacte modulaire motoren op de markt en zijn nu beschikbaar in bouwgrootten 335H/G en 400G/F. De nieuwe afmetingen zijn ideaal voor toepassingen als compressoren, pompen en ventilatoren en zijn ontwikkeld voor de IEC-markt.

Partners