Te veel leveranciers? Doe eens gek: trek die wortel! - column

Columns & Blogs 7/04/2015 10:07:08

Krantenbericht: "Een van de grootste mutualiteiten in Nederland bespaart vanaf dit jaar voor de premiebetalers 10 miljoen euro per jaar. Hoe hebben ze dat bereikt?"

Lees hieronder verder   
Verwant

Softwareproblemen: wat kan u doen? - column

Opinie: ’European Raw Materials Alliance - graven in een al diepe put?’

”Ecovisie levert vaak net zoveel innovatie als duurzaamheid op” - opinie

Hoe ver kan je productiesystemen neerschalen? - column

Gebrekkige elektriciteit - column

Green Deal en de circulaire economie - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

van 27/10/2020 tot 28/10/2020

Always an eye on your assets

B&R Webinar

dinsdag 27 oktober 2020

Aquarama Trade Fair

Brabanthal Leuven

donderdag 29 oktober 2020

IO-Link 4 Life Digital Event

Digital Event

donderdag 29 oktober 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 4/11/2020 tot 19/11/2020

Internet of Things (IoT)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 9/11/2020 tot 11/11/2020

Keuze van de redactie

(19/10) Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

(19/10) Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

(15/10) 3D-printen met gebruikte materialen voor een circulaire economie

(15/10) Startup re.alto moet digitalisering energiesector versnellen

(12/10) VLIZ breidt onderzoekscapaciteit uit in nieuwe ’Ocean Innovation Space’

(12/10) Europese steun voor Antwerps innovatief CO2-reductie project

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET - De mutualiteit koopt jaarlijks 30 miljoen teststrips voor 60.000 diabetici. De strips werden in 2014 gekocht bij 2.200 leveranciers.

Medio 2015 is dit teruggebracht naar 5 leveranciers. De prijs per strip gaat van
0,60 euro naar 0,27 euro. In voorgaande jaren is dus steeds 120% teveel betaald.

In mijn adviesopdrachten kijk ik ook naar het aantal leveranciers. Tussen de 1.000 en 1.600 leveranciers is geen uitzondering.

U kunt zich voorstellen wat een administratieve last het is om alleen al de basisgegevens van die leveranciers bij te houden. Waarom hebben onderhoudsdiensten zoveel leveranciers?

Ik ga u verrassen. Er is geen goede reden.

Laten we beginnen met de grijpvoorraad.
U weet wel: handschoenen, schoonmaakmiddelen, vijzen, moeren, noem maar op. Hoog verbruik, lage item-waarde. Er zijn gespecialiseerde leveranciers met een zeer groot assortiment. Ze komen zelfs voor u de voorraden tijdig aanvullen, mitsu dat wenst. Meer dan 2 of 3 van dit soort leveranciers is niet nodig.

Voor algemene reservedelen (lagers, ventielen, schakelaars, kleppen)
geldt hetzelfde: voldoende leveranciers met een uitgebreid assortiment. En standaardisatie en typisatie, ik bedoel eigenlijk discipline bij uw engineerings- en aankoopafdeling, helpen natuurlijk enorm bij het in bedwang houden van de variëteit aan artikelen.

Specifieke reservedelen
vormen een categorie die kan zorgen voor een groot aantal verschillende leveranciers. Maar over hoeveel reservedelen spreken we dan eigenlijk? In de praktijk valt het mee.

Want speciale, misschien zelfs voor u ontworpen installaties bevatten veel niet zo speciale componenten. Al zal de leverancier/constructeur u dat niet altijd graag verklappen. En hoeveel van die specifieke installaties heeft e eigenlijk?

Persoonlijke voorkeuren
Uit het bovenstaande blijkt dat er moeilijk een rechtvaardiging is te vinden voor enorme aantallen leveranciers. Waarom zijn er dan zoveel? Natuurlijk zijn er historische redenen, en onderschat ook niet de persoonlijke voorkeuren van mensen.

De leverancier om de hoek die je, als je in problemen zit, alles op alles zet om je in de kortste tijd te voorzien van het dringend noodzakelijke onderdeel, is waardevol.

Zeker als het je neef of buurman is. Voor grotere hoeveelheden doe je misschien een beroep op een ander, maar houdt je buurman vooral te vriend.

Een andere reden ligt bij de afdeling Aankoop. Die houden vaak niet van single sourcing. Onzin natuurlijk. Je kunt zakelijke afspraken maken, juist bij single sourcing. En het geeft kwantumkortingen. Soms wel meer dan 50%.

Een van de belangrijkste redenen die ik ken is micromanagement. Wij willen dan graag alles controleren. Anecdotisch, maar waar gebeurd: voor je het weet zitten er 27 bloemisten, 12 pasteibakkers, en 8 verschillende pizzabezorgers in je systeem.

En nog 300+ leveranciers in die categorie. Alleen omdat het management vindt dat we dat soort aankopen niet buiten het systeem om mogen afhandelen. Waar is toch die mooie 'kleine kas' gebleven?

Bang voor fraude waarschijnlijk. Ik ben tegen fraude. Iemand die een taart thuis laat bezorgen tot persoonlijk voordeel: meteen ontslaan, want deze mensen hebben een fatale invloed op bedrijfsethiek en -cultuur. Maar zijn geen rechtvaardiging voor micromanagement.

Ik heb lang moeite gehad met het aantal leveranciers te reduceren. Tot ik mijn 'formule' bedacht. Steeds voorbehouden aan mijn klanten. Maar nu ook voor U. Trek de wortel uit het aantal leveranciers.

De uitkomst is het aantal waarmee u verder gaat. Geen flauwiteiten over een reductie met 10, 20, of 30%. Gewoon de wortel trekken: 1600 leveranciers worden er 40. Misschien komt u iets hoger uit, maar het zal niet veel zijn.

Creativiteit en het mogen slopen van geplogenheden en heilige huisjes zullen leiden tot een verrassend resultaat. <<

Eric Rensen van BraintainEr adviseert organisaties waarvoor techniek belangrijk is. Hij is gespecialiseerd in onderhoudsmanagement, asset management en productiviteitsverhoging.

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Sterrenkundigen ontdekken meest metaalarme bolhoop

Het internationale team van sterrenkundigen staan voor een raadsel, omdat tot nu toe werd gedacht dat grote bolvormige sterrenhopen behoorlijk wat metalen moesten bevatten.

Bluswatersystemen waarop u kan rekenen

Bluswatersystemen hebben maar één taak, maar het is wel een vitale: functioneren wanneer ze nodig zijn. Kenbri zet hierbij in op duurzame producten, technisch advies en deskundig onderhoud.

Start Europese aanbesteding rond één walstroomsysteem

Port of Antwerp, Havenbedrijf Rotterdam, Havenbedrijf Amsterdam, North Sea Port, Drechtsteden en de Vlaamse Waterweg willen komen tot één uniform walstroomsysteem voor de binnenvaart.

Softwareproblemen: wat kan u doen? - column

Niemand kan nog zonder computer. En dus evenmin zonder software. Maar soms raken softwareproblemen maar niet opgelost. Als ondernemer kan u dit aardig wat schade berokkenen.

Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

KUL bio-ingenieurs hebben een nieuwe methode gevonden om schadelijke geperfluoreerde chemicaliën uit het water te filteren. De zogenaamde PFAS breken niet af en stapelen zich op in het milieu.

Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

Generaal-majoor Lutgardis Claes werd de eerste vrouwelijke rector van de Brusselse Koninklijke Militaire School (KMS). Ze is Burgerlijk Ingenieur in de vliegtuigbouw en bewapening-ballistiek

State-of-the-art batterijtester voor testlabo EnergyVille

Het batterijtestlabo van EnergyVille werd onlangs uitgebreid met een state-of-the-art batterijtester van de fabrikant PEC. Tegelijkertijd werd ook een temperatuurkamer in gebruik genomen.

Iconische brug bindmiddel voor Antwerpen-Noord

Sinds juli 2016 vormt de Parkbrug over de Italiëlei een verkeersveilige verbinding voor voetgangers en fietsers tussen Park Spoor Noord, het oude stadscentrum en het Eilandje.

ABB introduceert nieuwe ultrasone niveautransmitter

ABB heeft een nieuwe ultrasone niveautransmitter met vele functies gelanceerd, speciaal ontworpen voor industrieën met een groot aantal geïnstalleerde niveaumeters. Met zijn modulaire ontwerp en intelligente algoritmen is de LST200 eenvoudig te installeren, in bedrijf te stellen en te onderhouden en is stabiel in gebruik. >>

Partners