RoboJob op weg naar 200ste installatie in vier jaar tijd

Plant & Factory 27/05/2015 16:53:09

"Een automatisch be- en ontladingssysteem moet compact zijn, snel instelbaar én flexibel zodat je er veel richtingen mee uit kan". Maar ook: "Jongeren vinden ons beroep niet aantrekkelijk".

Lees hieronder verder   
Verwant

ISO 9001:2015 voor Factory of The Future E.D.&A. in Kalmthout

Overlegplatform om België in wereldtop chemie en life sciences te houden

Atlas Copco Airpower eerste compressorbouwer met ISO 22000

RoboJob op weg naar 200ste installatie in vier jaar tijd

UNIZO reikt award uit voor beste Belgische souvenir en relatiegeschenk

Crimineel idee: niet-justitiële bestemming kelders justitiepaleis Brussel

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(11/5) 3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

(10/5) Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Tweehonderd robotinstallaties in vier jaar tijd. Het is een schitterende verwezenlijking voor een technisch bedrijf uit de CNC-automatisatie en de verspaningsbranche, zoals RoboJob in Heist-op-den-Berg.

Toch legt het groeiverhaal van het bedrijf de uitdagingen van de toeleveringssector pijnlijk bloot, zoals de druk op de marges, de concurrentie uit de lageloonlanden en het tekort aan technisch personeel.

"RoboJob kende haar ontstaan inderdaad vanuit een gekende problematiek: in België, maar ook in veel andere West-Europese landen, is de loonkost de afgelopen 20 jaar flink de pan uit gerezen", stellen de oprichters Helmut De Roovere en Luc De Ceuster. "Dat heeft aardig gevreten aan de marges van de verspanende bedrijven".

Het was vooral de terugval in de seriegrootte van bestellingen in de verspaning bij het zusterbedrijf Aluro CNC die aan de basis lag van de oprichting RoboJob als integrator.

De Roovere daarover: "Bovendien willen klanten meteen ook snellere levertijden en dit aan geplafonneerde prijzen. En dat zal ook niet meer veranderen. Voorraden kosten nu eenmaal geld, en dus wil men alles just-in-time geleverd krijgen, in kleinere aantallen. En daarbij kijkt men natuurlijk ook naar de mogelijkheden om in lageloonlanden te produceren”.

Bij Aluro CNC dacht De Roovere aanvankelijk de crisis via automatisering te kunnen pareren: het beladen en ontladen van de CNC-machines voor kleine en middelgrote series.

"CNC-operatoren besteden enorm veel tijd aan repetitief, fysiek werk, en veel te weinig aan het creatieve werk zoals programmeren en instellen van CNC-machines, het boeiende deel van de job".

“In België is CNC-operator een knelpuntberoep: het zijn technisch hoog opgeleide mensen, die jaren ervaring nodig hebben om alle kneepjes van het vak onder de knie te krijgen. En het beroep wordt vooral bij jonge mensen niet als aantrekkelijk beschouwd. Daar willen we wat aan doen".

Maar zijn zoektocht naar een snel omstelbare automatisatie bleek een kale reis. "Daarom staken Helmut (De Roovere, redactie) en ikzelf in 2007 de koppen bij elkaar", aldus mede-oprichter De Ceuster. "Ons project heeft intussen zelfs een nieuw marktsegment gecreëerd".

En leidde tot de oprichting RoboJob als een zusterbedrijf van Aluro CNC, gespecialiseerd in het automatisch beladen en ontladen van draaibanken en freesmachines.

Na een gestage groei in 2011 en 2012 lijkt de trein ondertussen op volle snelheid te komen, aldus de twee oprichters. Het acht jaar oude bedrijf is volop bezig met de ontplooiing van zijn internationale verkoopsnetwerk met momenteel partners in de Benelux, Finland, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland.

De Roovere: "Naar onze mening moet de robot een hulp te zijn voor de mensen die hun werk op een efficiënte, maar aangename manier moeten kunnen uitvoeren. Dan is elk detail belangrijk: de automatisering moet compact zijn, intuïtief zeer snel instelbaar, en flexibel zodat je met één automatisatie veel richtingen uit kan".

"Maar ook de opstelling van de machines is van belang, zodat alles zichtbaar blijft, en het gaat niet enkel om een flexibel instelbare aanvoertafel, maar om je volledige machinepark. En om een sobere, maar industriële kwaliteit opdat het systeem nadien weinig tot geen onderhoud vereist".

"Niet voor niets komen we zelf uit de verspaning. Niet als machinefabrikant, niet als een ander soort leverancier, maar écht uit de verspaning..." << (Bert Belmans) (foto: Robojob, oprichters Luc De Ceuster en Helmut De Roovere)


LEESTIPS:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Traceer items op een efficiënte manier met RFID-labels

Brady Corporation kan de optimale RFID-labelingoplossing ontwerpen voor het traceren van items en voorraadbeheer, geschikt voor elk oppervlak, o.a. geselecteerde antennes, chips, ...

Igus toont innovaties in virtuele tentoonstelling

Terwijl iedereen telewerkt, versnelde igus het tempo van zijn productinnovatie. Het motionbedrijf kon dit voorjaar uitpakken met 168 innovaties in kunststof.

Duitse staalbedrijven en Haven Rotterdam onderzoeken opzet waterstofketens

HKM, thyssenkrupp Steel en Havenbedrijf Rotterdam gaan gezamenlijk de mogelijkheid onderzoeken om internationale toeleveringsketens voor waterstof op te zetten.

Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

Op 9 juni ontvangt astrofysicus Michaël Gillon de prestigieuze Francqui-prijs uit de handen van de koning voor zijn opzienbarend werk rond exoplaneten, planeten buiten ons zonnestelsel.

Digitaal transformatieproject weert papier op Roltex fabrieksvloer

Roltex, producent van dienbladen, kreeg steeds meer projecten met kleinere aantallen binnen. Door het extra papierwerk, de bijbehorende administratie, ..., daalde de productiviteit.

Cobotracks behaalt Techman certificatie

Hierdoor is het Genkse Cobotracks, zusterbedrijf van Vansichen Linear Technology, de eerste erkende fabrikant van tracks voor de internationale cobotproducent en bracht een zevende as uit.

Cruciaal deel van de LHCb-detector te CERN zit op zijn plaats

Vier van de eerste zes frames met lichtgevoelige SciFi-detectoren zitten nu op hun plaats in het LHCb-experiment op CERN. Meer onderhoud moet nog plaatsvinden. Herstart vindt plaats in 2022.

Incubator BlueChem voor duurzame chemie bestaat 1 jaar

BlueChem, gelegen op Blue Gate Antwerp, ondersteunt start-ups en scale-ups om hun innovaties voor de duurzame chemie van de toekomst te laten doorgroeien tot industriële schaal.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners