EPC-certificaat nog steeds niet eenduidig

Economie 29/06/2015 9:58:19

Uit een vergelijkende EPC-studie van het OVED blijkt dat de berekening van het energieprestatiecertificaat voor woningen voor problemen blijft zorgen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Op AI gebaseerde ontwerpondersteuning voor efficiënte gebouwen

Nieuwe generatie zonnepanelen in gevel verwerkt

Lantis gunt realisatie Scheldetunnel aan consortium THV COTU

Corona: recycleer geen binnenlucht

BAM krijgt opdracht voor bouw pps-gevangenis in Dendermonde

Rittal en Eplan zorgen voor optimalisatie bij Thermia

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

EPC voor woningen nog verre van eenduidig

De berekening van het energieprestatiecertificaat voor woningen blijft voor problemen zorgen. Dat blijkt uit een vergelijkende EPC-studie die gisteren werd voorgesteld op het congres van OVED, het overlegplatform voor energiedeskundigen.

ENGINEERINGNET.BE - Het EPC is een verplicht document voor verhuurders en verkopers, dat opgesteld wordt door een energiedeskundige en inzicht geeft in de energieprestaties van een woning.

In Vlaanderen zijn zo’n 2.200 energiedeskundigen actief. Zij werken op basis van een inspectieprotocol dat eenduidigheid moet garanderen.

Het OVED (overlegplatform voor energiedeskundigen) wilde nagaan of de EPC-berekening nog grote verschillen oplevert. Onder leiding van Rufin Volckaert van RV Consult berekenden 20 energiedeskundigen daarom onafhankelijk van elkaar het EPC van een duplex appartement in Gent en een rijhuis in Antwerpen.

Voor het appartement in Gent schommelde de EPC-score tussen 242 en 797, meer dan het drievoudige. Ook de tijd die EPC-deskundigen nodig hadden voor de berekening varieerde sterk, van ongeveer anderhalf uur tot meer dan vier uur. Hetzelfde voor de prijzen die ze aanrekenden. Deze varieerden van 180 euro tot 363 euro en meer.

Voor het rijhuis in Antwerpen waren de verschillen minder uitgesproken. Daar schommelde de EPC-score tussen 622 en 785. Dat is nog steeds een verschil van 163 punten, terwijl het EPC-kengetal toch bepalend is voor de waarde van een woning.

Rufin Volckaert: “Het inspectieprotocol laat nog te veel ruimte voor interpretatie. Voor de bepaling van het beschermd volume, kan je in het inspectieprotocol bijvoorbeeld op zes verschillende plaatsen vinden wat een energiedeskundige kan en mag beslissen.

Ook het al dan niet in rekening brengen van aangrenzende onverwarmde ruimtes leidt tot grote verschillen. Net als het bereken van isolatiediktes.”

Rufin Volckaert pleit ervoor dat het inspectieprotocol regelmatig geüpdatet wordt en wijzigingen en verduidelijkingen door het Vlaamse Energieagentschap (VEA) uitvoerig naar de sector te communiceren, zodat EPC-deskundigen altijd op dezelfde lijn zitten.

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) wil investeren in de kwaliteit van energiedeskundigen: “Energiedeskundigen zijn cruciaal voor een progressief energiebeleid. Niets is zo dramatisch als een EPC-deskundige die een slecht rapport aflevert.” << (Guy Leysen) (foto: OVED)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Compacte kracht op de edge

Met de ultra-compacte industriële PC C7015 biedt Beckhoff een industriële PC aan die direct op de machine of het systeem gemonteerd kan worden (op de edge).

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Programma Hannover Messe Digital Days bekend

De Hannover Messe Digital Days op 14 juli zijn gevuld met een divers en zeer interessant programma, startende met een paneldiscussie "Forward to the New ? New Opportunities for Progress?"

Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

De Vlaamse regering besteedt een pakket aan dienstverlening uit om meer en ambitieuzer ondernemen en innoveren in Vlaanderen via een overheidsopdracht te bevorderen.

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer UZA/UAntwerpen, zorgt voor betere detectie van leveraandoeningen door de autofluorescerende eigenschappen van lipofuscine in te zetten.

Jan Verhaeghe, Agesia: passie voor composieten - topingenieur

“Ik ben nog steeds in de running”, zegt Jan Verhaeghe (66). Hij golft nu bij de senioren. Daar is ’t van: ‘En wat hebt gij gedaan?’ In de plaats van ‘wat doe je nog?’

Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

TNO, Eurotron, Groenleven en SIEC ontwikkelen een nieuw zonnepaneel dat meer stroom genereert en de elektriciteitskosten verlaagt in vergelijking met conventionele panelen.

Permanente en veilige gegevensbewaking op afstand

Met B&R kunnen machinebouwers een permanente verbinding tot stand brengen met installaties en machines in het veld. Met LogTunnel kunnen gegevens van machines op een centrale locatie worden gearchiveerd. Eventuele onregelmatigheden in de prestaties kunnen vroegtijdig worden opgespoord om de maximale beschikbaarheid te behouden.

Partners