Europees project HERON moet leiden tot energie-efficiëntie

Economie 2/07/2015 16:11:58

Het doel van het HERON-project is om via wetenschappelijk onderzoek een doeltreffend energie-efficiëntiebeleid in sectoren zoals bouw en transport te ontwikkelen en uit te voeren.

Lees hieronder verder   
Verwant

EU-project voor snellere innovaties in robotica voor gezondheidszorg

Oproep Europese grensregio’s voor grensoverschrijdende samenwerking

Toekomst unitair octrooi en Unified Patent Court (UPC) onzeker na Brexit

Chinees overnamebod op Kuka stuit op Duits en Europees verzet - opinie

Nationale belangen bedreigen onafhankelijkheid Europese Centrale Bank

Europees project HERON moet leiden tot energie-efficiëntie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Practical training EN ISO 13849-1

Pilz Academy - Herentals

donderdag 26 november 2020

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Herentals

woensdag 2 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 3/12/2020 tot 17/12/2020

Energy Mission Webinar

online event

donderdag 3 december 2020

Safety validation training

Pilz Academy - Herentals

donderdag 3 december 2020

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Keuze van de redactie

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

(19/11) Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

(18/11) 600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

(12/11) Flanders Make ontwikkelt eerste zelfrijdende tractor

(9/11) 430.000 euro steun voor project rond hergebruik van CO2, plastics en water

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Efficiënt omgaan met energie is een belangrijk wapen in de strijd tegen de klimaatverandering, maar socio-culturele en economische factoren zijn een belemmerende factor. Het Europese project HERON wil dat veranderen.

De Europese Unie investeert 1 miljoen euro in HERON, een project in het kader van het Horizon 2020-programma. Acht universiteiten, waaronder de UAntwerpen, en onderzoeksinstellingen uit evenveel verschillende landen participeren aan het project.

“Dat energie-efficiëntie een belangrijke rol speelt in de strijd tegen klimaatverandering, daar is zowat iedereen het over eens”, vertelt Johan Couder, onderzoeker aan de Faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen.

“Het lijkt een vanzelfsprekendheid om op een efficiënte manier met energie om te gaan, maar sociale, economische, culturele en educatieve geplogenheden binnen de verschillende landen steken daar in vele gevallen een stokje voor.”

Een van de manieren om energie te besparen is bijvoorbeeld ‘compact wonen’. Dat kan in een meergezinswoning of flat, bij voorkeur in de stad.

De verhouding warmteverliesoppervlakte / te verwarmen ruimte is kleiner in een compacte woning en wonen in de nabijheid van scholen, winkels en recreatiegelegenheden maakt het gebruik van een auto minder noodzakelijk.

Maar voor het modale Vlaamse gezin is wonen in een alleenstaande woning ver van de stad nog steeds het ideaal. Hiervoor is een mentaliteitswijziging nodig.

Om de doelstellingen van het energie- en klimaatbeleid te bereiken, maken beleidsmakers gebruik van instrumenten zoals heffingen, subsidies en informatiecampagnes.

Om vooraf te weten of deze instrumenten ook het vereiste effect zullen hebben, doen ze een beroep op wiskundige, technisch-economische modellen, die zeer eenzijdig gericht zijn op het minimaliseren van de totale kosten.

Couder: “In ons voorbeeld is een compacte, energiezuinige woning de meest rationele keuze, want op termijn de meest kostenbesparende.

In het kader van het HERON-project werken we op de Universiteit Antwerpen aan een wiskundig model waarin ook andere aspecten uitdrukkelijk aan bod komen, zoals bijvoorbeeld de cultureel bepaalde voorkeur voor individuele woningen, of het bestaan van misvattingen over energiezuinig wonen, zoals de veronderstelling dat superisolatie automatisch leidt tot slechte luchtkwaliteit binnenshuis.”

De bedoeling is om tot een meer realistische inschatting te komen van de effecten van de huidige mix van beleidsinstrumenten, zodat de beleidsmakers deze tijdig kunnen bijsturen. << (Guy Leysen) (bron: UAntwerpen) (foto: Pixabay)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Proefproject: geluidsschermen met geïntegreerde zonnepanelen

Onderzoekers van Universiteit Hasselt en imec bouwen binnen de samenwerking van EnergyVille een 13 meter lange proefopstelling van geluidsschermen met geïntegreerde zonnecellen.

Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

Via dit platform kunnen drones ‘on demand’ missies uitvoeren voor zakelijke doeleinden: het zogenaamde '6th NeTWorK'. De partners zullen nu eerst commerciële en technische testen uitvoeren.

Concurrentievermogen van duurzame chemische industrie in EU stimuleren

Het INCITE-project demonstreert chemo-enzymatische processen op industriële schaal, om de kwaliteit en efficiëntie te verhogen in vergelijking met traditionele chemische synthese.

Gaia-X for Belgium gaat werken rond cloud en datastrategie

Tijdens de eerste pan-Europese GAIA-X-top werd ’Gaia-X for Belgium’ gelanceerd. Dit wordt een hub van het Europese Gaia-X project, dat werkt aan een cloud en datastrategie.

Belgische scale-up wint EIT Digital Challenge

20 deep tech scale-ups namen onlangs deel aan de online finale van de EIT Digital Challenge 2020. De vijf winnaars ontvingen o.a. een jaar lang ondersteuning door de EIT Digital Accelerator.

600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

POM West-Vlaanderen gaf groen licht voor de opstart van 25 innovatieve samenwerkingsprojecten tussen bedrijven en geeft hiermee een stevige boost aan innovatie bij West-Vlaamse bedrijven.

Siemens garandeert betrouwbare werking van brand­beveiligings­systemen

Brandveiligheid is een complexe materie, gebonden aan vele wetten en regels die niet altijd goed op elkaar afgestemd zijn. Siemens wil een rol spelen in het verbeteren en verduidelijken.

Nieuwe satelliet moet stijging zeespiegel in kaart te brengen

ESA lanceert op 21 november haar nieuwste aardobservatiesatelliet, de Sentinel-6 Michael Freilich. Deze satelliet is van cruciaal belang voor het wereldwijde onderzoek naar klimaatverandering.

xiros film geleiderol voor labellingtechnologie is smeermiddelvrij

Zwarte geleiderol met soepel lopende polymeer kogellagers bespaart tot wel 48% gewicht en 42% massatraagheid. De nieuwe zwarte geleiderol van igus biedt nu een echte sensatie op het gebied van verpakkings- en labellingtechnologie. Het installatieklare systeem overtuigt niet alleen visueel, maar ook technisch. >>

Partners