3D Xpoint van Intel en Microsoft 1000 keer sneller dan SSD’s

Bedrijfsnieuws 6/08/2015 13:07:25

Intel en Micron hebben een volledig nieuwe opslagtechnologie aangekondigd, namelijk 3D XPoint. Deze techniek is naar verluidt 1000 keer sneller dan het bestaande NAND Flash geheugen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Vijf laureaten van FWO-Excellentieprijzen bekend gemaakt

Supercontinuum: stap voor stap naar een brede waaier van kleuren

Drie VUB-wetenschappers worden coördinator bij CERN

Onderzoekers bouwen sensor van slechts 11 atomen

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Oprichting onderzoeksfaciliteit om micro-organismen beter te benutten

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe technologie is een volledig nieuwe klasse van geheugen, die gebruikt kan worden als RAM en SSD tegelijkertijd. Ook is zowel de schrijf- als leessnelheid van het geheugen tot wel 1000 keer sneller dan die van bestaande NAND Flash geheugens gebruikt in SSD’s.

Wat verder nog grote ogen doet opzetten is de dichtheid van de 3D Xpoint. Deze is namelijk 10 keer groter dan bij bestaande technologieën, waardoor er veel meer data opgeslagen kan worden in dezelfde fysieke opslagruimte. Intel en Micron slagen er zelfs in deze verbeterde technologie aan te bieden zonder dat deze meer verbruikt of kost.

In het beginstadium zal de 3D XPoint gebruik maken van PCI Express (PCIe) om te connecteren met bestaande computers, aangezien dit de snelste technologie is. Deze standaardtechniek voor insteekkaarten in computers kan echter de snelheid van de 3D XPoint nog niet volledig aan, waardoor Intel en Micron nieuwe verbindingsmanieren zullen moeten zoeken en het moederbord van PC’s mogelijk volledig veranderd zal moeten worden.

Intel en Micron zijn momenteel bezig met de productie van de 3D XPoint en zal de technologie later dit jaar met een selecte groep klanten delen. Er wordt verwacht dat de nieuwe technologie beschikbaar zal zijn in de loop van volgend jaar. Momenteel zijn al wel meerdere details van de technologie bekend, welke hieronder staan beschreven.

Cross-point array-structuur
Loodrechte geleiders connecteren met niet minder dan 128 miljard geheugencellen. Elk van deze geheugencellen bewaart één bit aan data. Deze compacte structuur resulteert zowel in de eerder vermelde hoge performantie als hoge dichtheid.

Stapelbaar
De geheugencellen kunnen ook nog eens op elkaar gestapeld worden. De initiële technologie bewaart 128 Gb per die over twee geheugenlagen. In volgende generaties van de technologie kan het aantal geheugenlagen worden vermeerderd, waardoor de geheugencapaciteit drastisch wordt verbeterd.

Keuzeschakelaar
De geheugencellen worden gelezen of geschreven door de hoeveelheid spanning naar elke keuzeschakelaar te variëren. Hierdoor zijn er niet langer transistoren nodig, waardoor de capaciteit van het geheugen wordt verhoogd en de kost verminderd.

Snel-schakelende cel
Door de kleine celgrootte, snel schakelende keuzeschakelaar, cross-point array-structuur en snel-schrijvende algoritme, kan de cel erg snel wisselen tussen verschillende toestanden. << (bron: ZDNet, Dorien Vervoort) (foto: Intel)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Koningin Paolaprijs voor KIKS-project rond Artificiële intelligentie

Leerlingen onderzoeken de relatie tussen huidmondjes van planten en klimaatverandering, om zo meer te leren over AI, diepe neurale netwerken en Python, een toegankelijke programmeertaal.

Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

Door slim gebruik te maken van bestaande technologie voor kankerbehandeling, mikt het Covid-19 vaccin van myNEO op een lange termijn bescherming bij meer dan 80% van de globale populatie.

Onbeperkt betaald verlof: geluk op de werkvloer wint aan belang - artikel

Leidt onbeperkt verlof tot meer geluk op de werkvloer? “Inzetten op welzijn van de medewerkers is een zeer verstandige keuze”, meent professor in Omgeving en Gezondheid Lode Godderis (KUL).

Van lignine bijproducten tot duurzame betonplastificeermiddelen

Een Europees consortium, met onder meer VITO, ontwikkelde een kostenefficiënt alkali-oxidatieproces om technische en bioraffinage-lignines om te zetten in diverse dispergeermiddelen.

Compacte kracht op de edge

Met de ultra-compacte industriële PC C7015 biedt Beckhoff een industriële PC aan die direct op de machine of het systeem gemonteerd kan worden (op de edge).

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Programma Hannover Messe Digital Days bekend

De Hannover Messe Digital Days op 14 juli zijn gevuld met een divers en zeer interessant programma, startende met een paneldiscussie "Forward to the New ? New Opportunities for Progress?"

Partners