VUB-professor Pattyn naar Antarctica voor ruimteonderzoek

Onderzoek & Wetenschap 11/08/2015 10:37:35

In een Britse researchbasis in Antarctica lanceert VUB-professor Nathalie Pattyn nieuw wetenschappelijk onderzoek om na te gaan hoe mensen zich aanpassen op verre, geïsoleerde plaatsen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Wordt Einstein Telescope opgenomen Europese research roadmap?

Eerste protonen vliegen weer in Genève

Theoretisch ontwerp van tafelmodel detector voor zwaartekrachtgolven

LHCb-experiment werpt licht op veelbesproken tetraquarks

Nieuwe inzichten op zonnevlammen dankzij supercomputers

Donkere-materiedetector xenon ziet meer activiteit dan verwacht

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

47ste Hogere Cursus Akoestiek

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 21/09/2020 tot 8/02/2021

Energiedelen en Energiegemeenschappen

Thor Centrale Genk

dinsdag 22 september 2020

Robot and machine become one

B&R Webinar

dinsdag 22 september 2020

IoT World / MtoM

Paris Expo Porte de Versailles

van 23/09/2020 tot 24/09/2020

Geautomatiseerde logistiek in productie - live demo

Sirris - Hasselt

woensdag 23 september 2020

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Keuze van de redactie

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

(7/9) Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit

(4/9) Succesvolle eerste vlucht voor energiezuinige Flying-V

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Voor één van de experimenten in samenwerking met het ESA wordt personeel van het Halley Station van de British Antarctic Survey (BAS) tijdens de zuidpoolwinter getest in een speciaal ontworpen ruimtevluchtsimulator.

Het experiment onderzoekt of astronauten hun vaardigheden gedurende een negen maanden lange winterperiode, in volledig isolement en in maandenlange duisternis, behouden.

De bemanningsleden worden momenteel getraind in de simulator (een zelfde model als voor de astronautenopleiding in het Europese Astronautencentrum in Keulen) om een koppeling van het Sojoez-ruimteschip aan het International Space Station uit te voeren.

Halley Research Station biedt onderdak aan 13 tot 52 wetenschappers en ondersteunende personeelsleden (afhankelijk van de tijd van het jaar) en ligt ruim 16.000 km van het België. De basis staat nu vlak voor de winter en zal blootgesteld worden aan temperaturen tot -50 graden Celsius en meer dan vier maanden duisternis.

Het Halley Station in Antarctica wordt dus gebruikt als platform voor onderzoek naar bemande ruimtevluchten. Dit project zal ertoe bijdragen dat astronauten toekomstige missies veilig kunnen uitvoeren.

De Halley-bemanning zal in dezelfde omstandigheden leven als de teams die men bestudeert in Concordia (een Frans-Italiaans station aan de andere kant van het continent) maar bevindt zich op zeeniveau.

Daar leven de medewerkers op 3.200 m boven de zeespiegel, wat in termen van zuurstoftekort overeenstemt met een hoogte van om en bij de 3.800 m aan de evenaar.

Pattyn: “Een mooie wetenschappelijke bonus bestaat erin dat we gegevens van Halley kunnen vergelijken met Concordia om de invloed van hypoxie en dus zuurstoftekort te onderzoeken bovenop factoren als isolement en opsluiting.”

In het kader van een ander project dat de volgende negen maand loopt, houden teamleden een videodagboek van zichzelf bij. Dit dagboek wordt geanalyseerd met een computeralgoritme op basis van parameters zoals de woordkeuze.

Zo kan men de psychologische toestand van iemand objectief volgen en kijken hoe mensen zich aanpassen aan de stress van lange ruimtevluchten.

Jennifer Ngo-Anh van ESA: “Door Halley VI als extra platform ter beschikking te stellen van Europese onderzoekers verzamelen we belangrijke gegevens, ervaring en kennis om toekomstige, lange, bemande ruimtevluchten naar de maan, Mars en verder voor te bereiden." << (Guy Leysen) (bron en foto: VUB)

 Lees méér over:  VUB   ESA   ruimte  
Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wordt Einstein Telescope opgenomen Europese research roadmap?

Gesteund door Nederland, België, Polen en Spanje heeft Italië een aanvraag ingediend om de Einstein Telescope op te nemen in een Europese routekaart voor grote onderzoeksinfrastructuren.

Containerterminals Deurganckdok zetten meer in op spoorvervoer

Terminaluitbaters DP World Antwerp en MPET bundelen de krachten om intensiever gebruik te maken van het spoor via een gezamenlijke spoorinfrastructuur met een transferzone.

”Ecovisie levert vaak net zoveel innovatie als duurzaamheid op” - opinie

Agoria begeleidt bedrijven bij hun transformatie tot Factory of the Future, waarbij 7 domeinen een cruciale rol spelen, zoals duurzaamheid. Hoe vullen bedrijven als BSH, ABEE en AMS dit in?

Watson-Marlow lanceert nieuwe Certa Plus sinusoïdale pomp

Deze nieuwe pomp is een duurzame en energiezuinigere oplossing voor shear-gevoelige, stroperige farmaceutische producten en nu al de beste in zijn klasse.

Nieuwe reactor maakt waterstofproductie goedkoper en duurzamer

Waterstof wordt een belangrijke energiedrager in de toekomstige circulaire economie. Daarom werkt TU Eindhoven aan een chemische reactor om duurzamere waterstof te maken.

Grensoverschrijdend multi-event in 3D Manufacturing-wereld

Vier organisaties uit de Benelux hebben het plan gesmeed om een nieuw concept in de 3D-productie aan de wereld voor te stellen: een week onderdompeling in de wereld van 3D-manufacturing.

Zonneauto als accu op wielen: ‘altijd en overal stroom’

Een vers kopje koffie tijdens het wildkamperen? Geen probleem! Stopcontacten zijn niet meer nodig als je een zonneauto hebt. Dat bewees het Solar Team Eindhoven met dit nieuwe model.

Regio’s presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren trilaterale chemiestrategie, die inzet op innovatie en infrastructuur voor succesvolle energie- en klimaattransitie.

IP67 Profinet switches van Helmholz

Budé Innovative Solutions heeft een unieke machine gebouwd voor in de ijsindustrie. Omdat ze veel technologie op een kleine footprint moeten integreren is er gekozen om de PROFINET deelnemers, die via M12 techniek worden aangesloten op de IP67 managed PROFINET switches van Helmholz en door de PI organisatie zijn gecertificeerd.

Partners