Brandveiligheid: vanaf 1 december 2015 wordt EN 50575:2014 van kracht

opleiding 11/08/2015 10:55:39

Op 1 december 2015 wordt de Bouwproductenverordening voor kabels met betrekking tot hun brandgedrag van kracht. Nexans organiseert er in Utrecht een technische conferentie over.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Basiskennis bedrijfsfinanciën

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/08/2020 tot 31/08/2020

Onderhandelen met impact

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/08/2020 tot 27/08/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Piping en Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/09/2020 tot 21/01/2020

Big data in the cloud

Het ingenieurshuis - Antwerpen

donderdag 3 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Keuze van de redactie

(12/8) Digitalisering binnenvaart voor meer efficiëntie en veiligheid

(11/8) Forcit en Holst Centre ontwikkelen prototype van slim gelaatsmaker

(13/7) Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

(7/7) ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.NL - Op 10 juli 2015 verscheen in het Publicatieblad van de Europese Unie (PbEU) de norm EN 50575:2014 (Elektrische leidingen voor voeding en elektrische leidingen en glasvezelleidingen voor sturing of communicatie - Elektrische leidingen en glasvezelleidingen voor algemeen gebruik in bouwwerken waarvoor eisen voor het brandgedrag van toepassing zijn).

Dat is de geharmoniseerde norm voor kabels, die de eisen specificeert betreffende het brandgedrag van kabels die gebruikt worden in bouwwerken. Op basis hiervan kan een prestatieverklaring (DoP) opgesteld worden en kan de CE-markering op de kabels aangebracht worden.

De publicatie van de norm EN 50575:2014 zal de lokale wetgevende instanties toelaten om de vereiste brandklassen van kabels in verschillende situaties te definiëren.

Productcertificeringsinstanties en testlaboratoria kunnen ook beginnen met de certificering. Vanaf 1 december 2015 kunnen productcertificeringsinstanties certificaten voor de kabels uitgeven, wat de fabrikanten zal toelaten om CE-gemarkeerde kabels - ingedeeld volgens de CPR en hun DoP - op de markt te brengen.

Gedurende de overgangsperiode van 1 jaar zullen zowel de CPR als de huidige normen naast elkaar bestaan. Hierna zullen de DoPs volgens de nieuwe normen verplicht zijn.

"De verordening heeft niet alleen gevolgen voor fabrikanten, importeurs en distributeurs. Zo zullen architecten, ingenieurs en installateurs verantwoordelijk zijn voor het selecteren van het juiste product met bijbehorende brandklasse voor de van toepassing zijnde situatie en zullen nationale autoriteiten te maken krijgen met het stellen van eisen en het verrichten van markttoezicht. Het is dan ook van groot belang de gevolgen van de verordening goed te begrijpen”, zegt Marcel Greveling, Verkoopdirecteur van Nexans Nederland.

Onder de titel ‘’Een Heldere Kijk op Brandveilige Kabels” organiseert kabelproducent Nexans Nederland op 16 september 2015 in Jaarbeurs Utrecht een technische conferentie, om de markt te informeren over de gevolgen van deze evolutie van de regelgeving. << (Bert Belmans) (foto: Nexans)

ACHTERGROND
Gerelateerde normen en beproevingsmethoden die ook gepubliceerd werden:
- EN 13501-6: Classificatie op grond van resultaten van beproeving van het brandgedrag op elektrische kabels
- CLC/TS 50576: Elektrische leidingen - Verbrede toepassing van beproevingsresultaten
- Beproevingsmethoden EN 50399, EN 60332-1-2, EN 61034-2 en EN ISO 1716 <<


LEESTIPS: XXX !

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Air Products en thyssenkrupp gaan samen elektrolyse­fabrieken bouwen

thyssenkrupp Uhde Chlorine Engineers en Air Products hebben een strategische overeenkomst getekend rond samenwerking en de ontwikkeling van projecten voor de levering van groene waterstof.

Academisch team ondersteunt Belgische offshore windenergie-sector

In het PhairywinD project biedt een sterk academisch team ondersteuning op gebied van de laatste technologische trends, de wetenschappelijke vooruitgang en innovatieve ideeën aanreiken.

Hoe ver kan je productiesystemen neerschalen? - column

Machines en andere productiemiddelen worden steeds compacter om materiaalverbruik te minimaliseren en kosten te besparen. Maar in hoeverre kan je individuele functies samenbrengen?

Stroomverbruik van artificiële intelligentie drastisch verminderd

Onderzoeksinstelling imec en halfgeleiderproducent GlobalFoundries lanceren een nieuwe chip, die geoptimaliseerd is voor toepassingen rond artificiële intelligentie (AI).

Zijn uw behuizingen klaar voor de zomer? - column

Nu de warmste maanden van het jaar voor de deur staan, kunnen gebruikers van industriële automatiseringssystemen maar beter voorbereid zijn op de zomerhitte.

Sophie Borgne verkozen tot Engineer Powerwoman 2020

Sophie Borgne, Senior Vice President Digital Plant Business bij Schneider Electric, werd tijdens de Hannover Messe Digital Days uitgeroepen tot Engineer Powerwoman 2020.

37 West-Vlaamse bedrijven behalen Charter Duurzaam Ondernemen

Na een jaar intensief werken ontvangen 37 West-Vlaamse bedrijven dit Voka Charter als bekroning voor hun beleid en realisaties rond duurzaam ondernemen het afgelopen jaar.

Kunstmatige koraalpoliep reinigt water en transporteert cellen

Onderzoekers van de Nederlandse TU Eindhoven ontwikkelden een kleine plastic robot gemaakt van responsieve materialen, die beweegt onder invloed van licht en magnetisme.

Gratis simulatie en voordelige besturing van robots bij igus

Om robots en de verschillende robotbewegingen gemakkelijk te kunnen programmeren, heeft igus nu een besturingssoftware ontwikkeld voor haar Low Cost automatiseringsoplossingen. igus robot control is online gratis beschikbaar en biedt gebruikers een eenvoudige inleiding tot de wereld van de automatisering. >>

Partners