Brandveiligheid: vanaf 1 december 2015 wordt EN 50575:2014 van kracht

opleiding 11/08/2015 10:55:39

Op 1 december 2015 wordt de Bouwproductenverordening voor kabels met betrekking tot hun brandgedrag van kracht. Nexans organiseert er in Utrecht een technische conferentie over.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

47ste Hogere Cursus Akoestiek

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 21/09/2020 tot 8/02/2021

Energiedelen en Energiegemeenschappen

Thor Centrale Genk

dinsdag 22 september 2020

Robot and machine become one

B&R Webinar

dinsdag 22 september 2020

IoT World / MtoM

Paris Expo Porte de Versailles

van 23/09/2020 tot 24/09/2020

Geautomatiseerde logistiek in productie - live demo

Sirris - Hasselt

woensdag 23 september 2020

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Keuze van de redactie

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

(7/9) Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit

(4/9) Succesvolle eerste vlucht voor energiezuinige Flying-V

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.NL - Op 10 juli 2015 verscheen in het Publicatieblad van de Europese Unie (PbEU) de norm EN 50575:2014 (Elektrische leidingen voor voeding en elektrische leidingen en glasvezelleidingen voor sturing of communicatie - Elektrische leidingen en glasvezelleidingen voor algemeen gebruik in bouwwerken waarvoor eisen voor het brandgedrag van toepassing zijn).

Dat is de geharmoniseerde norm voor kabels, die de eisen specificeert betreffende het brandgedrag van kabels die gebruikt worden in bouwwerken. Op basis hiervan kan een prestatieverklaring (DoP) opgesteld worden en kan de CE-markering op de kabels aangebracht worden.

De publicatie van de norm EN 50575:2014 zal de lokale wetgevende instanties toelaten om de vereiste brandklassen van kabels in verschillende situaties te definiëren.

Productcertificeringsinstanties en testlaboratoria kunnen ook beginnen met de certificering. Vanaf 1 december 2015 kunnen productcertificeringsinstanties certificaten voor de kabels uitgeven, wat de fabrikanten zal toelaten om CE-gemarkeerde kabels - ingedeeld volgens de CPR en hun DoP - op de markt te brengen.

Gedurende de overgangsperiode van 1 jaar zullen zowel de CPR als de huidige normen naast elkaar bestaan. Hierna zullen de DoPs volgens de nieuwe normen verplicht zijn.

"De verordening heeft niet alleen gevolgen voor fabrikanten, importeurs en distributeurs. Zo zullen architecten, ingenieurs en installateurs verantwoordelijk zijn voor het selecteren van het juiste product met bijbehorende brandklasse voor de van toepassing zijnde situatie en zullen nationale autoriteiten te maken krijgen met het stellen van eisen en het verrichten van markttoezicht. Het is dan ook van groot belang de gevolgen van de verordening goed te begrijpen”, zegt Marcel Greveling, Verkoopdirecteur van Nexans Nederland.

Onder de titel ‘’Een Heldere Kijk op Brandveilige Kabels” organiseert kabelproducent Nexans Nederland op 16 september 2015 in Jaarbeurs Utrecht een technische conferentie, om de markt te informeren over de gevolgen van deze evolutie van de regelgeving. << (Bert Belmans) (foto: Nexans)

ACHTERGROND
Gerelateerde normen en beproevingsmethoden die ook gepubliceerd werden:
- EN 13501-6: Classificatie op grond van resultaten van beproeving van het brandgedrag op elektrische kabels
- CLC/TS 50576: Elektrische leidingen - Verbrede toepassing van beproevingsresultaten
- Beproevingsmethoden EN 50399, EN 60332-1-2, EN 61034-2 en EN ISO 1716 <<


LEESTIPS: XXX !

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wordt Einstein Telescope opgenomen Europese research roadmap?

Gesteund door Nederland, België, Polen en Spanje heeft Italië een aanvraag ingediend om de Einstein Telescope op te nemen in een Europese routekaart voor grote onderzoeksinfrastructuren.

Containerterminals Deurganckdok zetten meer in op spoorvervoer

Terminaluitbaters DP World Antwerp en MPET bundelen de krachten om intensiever gebruik te maken van het spoor via een gezamenlijke spoorinfrastructuur met een transferzone.

”Ecovisie levert vaak net zoveel innovatie als duurzaamheid op” - opinie

Agoria begeleidt bedrijven bij hun transformatie tot Factory of the Future, waarbij 7 domeinen een cruciale rol spelen, zoals duurzaamheid. Hoe vullen bedrijven als BSH, ABEE en AMS dit in?

Watson-Marlow lanceert nieuwe Certa Plus sinusoïdale pomp

Deze nieuwe pomp is een duurzame en energiezuinigere oplossing voor shear-gevoelige, stroperige farmaceutische producten en nu al de beste in zijn klasse.

Nieuwe reactor maakt waterstofproductie goedkoper en duurzamer

Waterstof wordt een belangrijke energiedrager in de toekomstige circulaire economie. Daarom werkt TU Eindhoven aan een chemische reactor om duurzamere waterstof te maken.

Grensoverschrijdend multi-event in 3D Manufacturing-wereld

Vier organisaties uit de Benelux hebben het plan gesmeed om een nieuw concept in de 3D-productie aan de wereld voor te stellen: een week onderdompeling in de wereld van 3D-manufacturing.

Zonneauto als accu op wielen: ‘altijd en overal stroom’

Een vers kopje koffie tijdens het wildkamperen? Geen probleem! Stopcontacten zijn niet meer nodig als je een zonneauto hebt. Dat bewees het Solar Team Eindhoven met dit nieuwe model.

Regio’s presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren trilaterale chemiestrategie, die inzet op innovatie en infrastructuur voor succesvolle energie- en klimaattransitie.

IP67 Profinet switches van Helmholz

Budé Innovative Solutions heeft een unieke machine gebouwd voor in de ijsindustrie. Omdat ze veel technologie op een kleine footprint moeten integreren is er gekozen om de PROFINET deelnemers, die via M12 techniek worden aangesloten op de IP67 managed PROFINET switches van Helmholz en door de PI organisatie zijn gecertificeerd.

Partners