Stinger, de onderwaterrobot voor nucleaire reactorkuipen (+video)

Onderzoek & Wetenschap 11/08/2015 12:02:48

GE Hitachi Nuclear Energy ontwikkelde speciaal voor de inspectie van nucleaire reactorkuipen een onderwaterrobot die de wanden onderzoekt op onder meer materiaaldegradatie en afwijkingen.

Lees hieronder verder   
Verwant

ifm kiest voor digitale alternatieven

Kübler sensoren met een SAE J1939 interface voor mobiele automatisering

Eindassemblagelijn Duitse autobouwer geoptimaliseerd

Sophie Borgne verkozen tot Engineer Powerwoman 2020

Festo toont nieuwe bionic-projecten op virtuele Hannover Messe

Composieten op zoek naar nieuwe toepassingen - artikel

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

47ste Hogere Cursus Akoestiek

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 21/09/2020 tot 8/02/2021

Energiedelen en Energiegemeenschappen

Thor Centrale Genk

dinsdag 22 september 2020

Robot and machine become one

B&R Webinar

dinsdag 22 september 2020

IoT World / MtoM

Paris Expo Porte de Versailles

van 23/09/2020 tot 24/09/2020

Geautomatiseerde logistiek in productie - live demo

Sirris - Hasselt

woensdag 23 september 2020

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Keuze van de redactie

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

(7/9) Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit

(4/9) Succesvolle eerste vlucht voor energiezuinige Flying-V

(3/9) Methaan-etende bacteriën lusten ook stikstof

(2/9) Holst Centre start test-productielijn voor geprinte elektronica

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET - "Hij duikt in het koelwater en kan tot drie weken ondergedompeld blijven", stelt de Amerikaanse engineeringgigant GE (General Electric), "en hij inspecteert waar geen mens kan gaan".

De onderwaterrobot Stinger - volgens GE de eerste van zijn soort - is alvast het neusje van de zalm wat elektromechanische en nucleaire engineering betreft.

En hij doet waar robots het best in zijn: risicovolle taken overnemen van menselijke operatoren. In dit geval het inspecteren van de hoogradioactieve wanden van de reactorvaten in kerncentrales.

Stinger is gebouwd rond een Hitachi-robot, wordt aangedreven door multidirectionele thrusters en heeft een hoge resolutie videocamera aan boord. Om oppervlakken en lasnaden te reinigen en klaar te maken voor inspectie, laat hij er eerst een hogedruk waterstraal op los.

Maar het belangrijkste van al: om hem te beschermen tegen radioactieve straling, stopten een GE-ingenieurs hem in een wolfram jasje en kreeg hij elektronica ingebouwd die minder gevoelig is voor hoge stralingsniveaus.

Daardoor kan hij kan drie weken continu aan werk blijven en zo plaatsen bereiken die met de klassieke systemen niet of moeilijk bereikbaar waren.

Bovendien: via een voedings- en een datakabel kan hij vanop een afstand van tientallen meters ver aangestuurd worden. Dat betekent alvast dat het inspectiepersoneel zich niet langer in de stralingszone vlakbij de reactorkuip moet begeven om de apparatuur en vast gemonteerd camera's manueel te bedienen.

"De stilstandtijden voor gepland onderhoud of het herladen van de brandstofelementen zullen flink wat korter worden, want Stinger stoort de normale, operationele werkzaamheden niet", stelt Brandon Smith, de ingenieur die de ontwikkeling leidde, "met lagere stralingsrisico's voor het inspectieteam".

De robot wordt momenteel voor het eerst op meerdere locaties in de VS ingezet. << (Bert Belmans) (foto: GE Hitachi Nuclear Energy)

VIDEOReageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

”Ecovisie levert vaak net zoveel innovatie als duurzaamheid op” - opinie

Agoria begeleidt bedrijven bij hun transformatie tot Factory of the Future, waarbij 7 domeinen een cruciale rol spelen, zoals duurzaamheid. Hoe vullen bedrijven als BSH, ABEE en AMS dit in?

Watson-Marlow lanceert nieuwe Certa Plus sinusoïdale pomp

Deze nieuwe pomp is een duurzame en energiezuinigere oplossing voor shear-gevoelige, stroperige farmaceutische producten en nu al de beste in zijn klasse.

Nieuwe reactor maakt waterstofproductie goedkoper en duurzamer

Waterstof wordt een belangrijke energiedrager in de toekomstige circulaire economie. Daarom werkt TU Eindhoven aan een chemische reactor om duurzamere waterstof te maken.

Grensoverschrijdend multi-event in 3D Manufacturing-wereld

Vier organisaties uit de Benelux hebben het plan gesmeed om een nieuw concept in de 3D-productie aan de wereld voor te stellen: een week onderdompeling in de wereld van 3D-manufacturing.

Zonneauto als accu op wielen: ‘altijd en overal stroom’

Een vers kopje koffie tijdens het wildkamperen? Geen probleem! Stopcontacten zijn niet meer nodig als je een zonneauto hebt. Dat bewees het Solar Team Eindhoven met dit nieuwe model.

Regio’s presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren trilaterale chemiestrategie, die inzet op innovatie en infrastructuur voor succesvolle energie- en klimaattransitie.

Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

De bouw van de nieuwe fabriek / distributiecentrum, een investering van 50 miljoen euro, startte in april vorig jaar en nadert zijn voltooiing en is positief voor de lokale werkgelegenheid.

Winnaars 3D Print Awards bekend gemaakt

Kamp C heeft de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Zowel professionele ontwerpers als studenten vallen in de prijzen. De winnende inzendingen worden later echt geprint.

IP67 Profinet switches van Helmholz

Budé Innovative Solutions heeft een unieke machine gebouwd voor in de ijsindustrie. Omdat ze veel technologie op een kleine footprint moeten integreren is er gekozen om de PROFINET deelnemers, die via M12 techniek worden aangesloten op de IP67 managed PROFINET switches van Helmholz en door de PI organisatie zijn gecertificeerd.

Partners