Elia: windparken inschakelen voor secundaire reserve is technisch mogelijk

Onderzoek & Wetenschap 10/11/2015 9:27:12

Pilootproject van Elia in windpark van WindVision te Estinnes toont aan dat windmolenparken technisch gezien in staat zijn om geavanceerde balancingdiensten te leveren aan elektriciteitsnet.

Lees hieronder verder   
Verwant

Vynova zet restwarmte in voor stoomproductie

Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

Grensregio zet verder in op energie- en klimaatneutrale gebouwen

Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

Eerste turbines grootste Belgisch offshore windpark geïnstalleerd

Energie-efficiëntie productieprocessen dankzij ELGi Compressoren

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Een van de kernopdrachten van transmissienetbeheerder Elia bestaat er in het evenwicht tussen de productie en afname in het Belgische elektriciteitssysteem te verzekeren.

Dat zal in de toekomst - dankzij het grotere aandeel van de hernieuwbare energiebronnen zoals wind-en zonne-energie - steeds minder evident (en complexer) worden.

In de toekomst verwacht men namelijk dat er gedurende periodes met veel hernieuwbare productie minder conventionele eenheden - zoals (dure) gasgestookte centrales - zullen draaien in het systeem.

De hamvraag is dan uiteraard: hoe kan een transmissienetbeheerder de hernieuwbare energiebronnen inschakelen om het net te balanceren? Een mogelijke piste: windparken in realtime een bijdrage laten leveren aan de secundaire reserve, op basis van zo exact mogelijke outputprognoses die één of twee dagen vooruitkijken in de tijd.

WindVision, Enercon, Eneco en Elia zetten er een pilootproject voor op in het windpark van WindVision in op het grondgebied van het Waalse Estinnes: "Neerwaartse R2 wind". Dit park heeft een nominaal vermogen van 81MW en bestaat uit 10 turbines van 7,5 MW en eentje van 6MW.

Gedurende een periode van ongeveer twee maanden droegen de turbines bij aan de levering van het secundaire regelvermogen aan het Belgische net. De productie van de verschillende windmolens werd daarbij voortdurend aangepast op basis van een controlesignaal dat Elia uitstuurde.

Eneco,de evenwichtsverantwoordelijke van het windpark, bezorgde de nominaties van het beschikbare secundaire regelvermogen. Het pilootproject werd zo opgezet dat er geen impact was op de balancingmarkt.

"De resultaten zijn veelbelovend voor een toekomstige deelname van windmolenparken in de markt voor secundaire reserves (automatic Frequency Restoration Reserves, redactie) ", aldus Elia. "Het project toont alvast aan dat windmolenparken vanuit technische oogpunt hun productie snel kunnen aanpassen, en dit met een relatief hoge precisie en betrouwbaarheid".

Maar uit het technische rapport blijkt ook dat de Belgische aFRR-markt in zijn huidige vorm niet meteen geschikt is voor het inpassen van stand alone windparken in de reserve: "Welke aanpassingen nodig zijn, moet de volgende jaren verder bestudeerd worden. Net zoals trouwens implementatie van de vereisten voor het toekomstige 'Network Code on Electricity balancing' (die de integratie en harmonisatie van alle balancingmarkten in Europa als doelstelling heeft, redactie)".

Nog een pijnpunt: de methode leidt onvermijdelijk tot minder groene stroomcertificaten voor de producenten. Deze worden momenteel namelijk toegekend op basis van de door de turbines geproduceerde energie, wat met deze techniek precies beperkt wordt.

Maar hoe dan ook is de materie actueel: de volgende jaren neemt het aantal offshore windparken voor de Belgische kust drastisch toe. Als alles goed gaat én de investeringsparameters min of meer stabiel blijven... << (Bert Belmans) (foto: Elia)

 Lees méér over:  Elia   windmolen  


Leestips
Samenvatting van project Neerwaartse R2 wind (Engels)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Van lignine bijproducten tot duurzame betonplastificeermiddelen

Een Europees consortium, met onder meer VITO, ontwikkelde een kostenefficiënt alkali-oxidatieproces om technische en bioraffinage-lignines om te zetten in diverse dispergeermiddelen.

Compacte kracht op de edge

Met de ultra-compacte industriële PC C7015 biedt Beckhoff een industriële PC aan die direct op de machine of het systeem gemonteerd kan worden (op de edge).

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Programma Hannover Messe Digital Days bekend

De Hannover Messe Digital Days op 14 juli zijn gevuld met een divers en zeer interessant programma, startende met een paneldiscussie "Forward to the New ? New Opportunities for Progress?"

Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

De Vlaamse regering besteedt een pakket aan dienstverlening uit om meer en ambitieuzer ondernemen en innoveren in Vlaanderen via een overheidsopdracht te bevorderen.

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer UZA/UAntwerpen, zorgt voor betere detectie van leveraandoeningen door de autofluorescerende eigenschappen van lipofuscine in te zetten.

Jan Verhaeghe, Agesia: passie voor composieten - topingenieur

“Ik ben nog steeds in de running”, zegt Jan Verhaeghe (66). Hij golft nu bij de senioren. Daar is ’t van: ‘En wat hebt gij gedaan?’ In de plaats van ‘wat doe je nog?’

Partners