Nieuw Europees onderzoeksnetwerk gaat broeikasgassen meten

Het Integrated Carbon Observation System (ICOS ERIC) is een nieuwe pan-Europese onderzoeks-infrastructuur, die lange termijn metingen van CO2 en andere broeikasgassen levert.

Trefwoorden: #broeikasgassen, #CO-uitstot, #ERIC, #Europa, #Europese Commissie, #ICOS, #Integrated Carbon Observation System

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen video ICOS )

ENGINEERINGNET.BE - Met de oprichting van ICOS wordt een einde gemaakt aan jarenlange versnipperde metingen over Europa.

Het nieuwe onderzoeksnetwerk staat garant voor het continu aanleveren van gestandaardiseerde datareeksen over een periode van maar liefst 20 jaar.

Langetermijn monitoring van broeikasgassen is absoluut noodzakelijk voor het begrijpen van de koolstofcyclus en het voorspellen van het toekomstig klimaat. Op die manier draagt ICOS bij tot het tot stand komen van adequate klimaatdoelstellingen en een hieruit volgend aangepast beleid.

Door volop in te zetten op klimaatonderzoek geeft Europa zodoende een krachtig signaal in aanloop naar de klimaattop van de Verenigde Naties in Parijs (COP21).

Ons land nam steeds een voortrekkersrol in de oprichting van ICOS ERIC, dat momenteel bestaat uit acht lidstaten, nl. België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Noorwegen, Zweden en Finland.

Deze laatste fungeert tevens als gastland van ICOS ERIC, door onder andere het huisvesten van het ICOS hoofdkwartier te Helsinki. Zwitserland is waarnemend lid.

ICOS ERIC is het twaalfde Europese Research Infrastructure Consortium (ERIC) dat werd opgericht sinds het ontstaan van het Europese wettelijke kader van de ERIC’s in augustus 2009.

In België zijn de universiteiten van Antwerpen, Luik en Louvain-La Neuve, het Vlaams Instituut voor de Zee, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen betrokken bij ICOS.