Gemaakte fouten verbergen? Ontkenning en zelfgenoegzaamheid... - column

Columns & Blogs 7/01/2016 8:47:46

Eindhoven was jaren op rij de meest gevaarlijke stad van Nederland. De burgemeester zei dan steeds: 'het valt mee'. Ik moest hier aan denken naar aanleiding van de incidenten op Chemelot.

Lees hieronder verder   
Verwant

Gebrekkige elektriciteit - column

Green Deal en de circulaire economie - column

Robotgebruikers kunnen profiteren van kunstmatige intelligentie

Een windturbine achter uw bedrijf ? - column

Met waterstof de lucht in voor zero-emission - column

3D-reproducties: de juridische valkuilen (slot) - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET - Al 7 jaar lang houd ik een mini-enquête met 11 vragen onder mensen waarmee ik professioneel te maken heb. Geen wetenschappelijke studie, maar mijn manier om gevoel te krijgen of een verbetertraject enige kans van slagen heeft.

Na een paar honderd ingevulde vragenlijsten durf ik te stellen dat de score aardig voorspelt of ik te maken heb met een robuuste, gezonde, leuke, open, alerte, goed geleide organisatie die weinig vervelends overkomt.

Of juist met het tegenovergestelde: een organisatie die strompelt van incident naar incident, waar steeds verbeterprojecten worden geïnitieerd die nooit worden afgemaakt.

Een organisatie met diepe kloven tussen werkvloer, management, en directie, en waar problemen of gemaakte fouten worden ontkend, gebagatelliseerd, of verstopt. Kortom, om Karl Weick te parafraseren: een Low Reliability Organisation.

Terug naar de burgemeester. In 2006 zei hij: «Wij hebben onze burgers sterk gestimuleerd aangifte te doen bij de politie. Dat heeft geleid tot een explosie van meldingen.»

Niets over het feit dat er veel criminaliteit is, die vroeger blijkbaar niet door de autoriteiten was opgemerkt. In de jaren daarna kwam de burgervader o.a. met de volgende 'verklaringen': «er is een verschil tussen de cijfers en de beleving bij de burgers», «per inwoner heeft Eindhoven het laagste aantal politieagenten van alle grote steden», «we hebben vorig jaar een actie gehouden rond huiselijk geweld en dat heeft het aantal aangiften verdrievoudigd», en «we zitten hier in een drugsregio, en dat leidt tot veel geweldsmisdaden.» Je moet maar durven.

In het geval Chemelot, een groot chemiepark in Nederland, zien we gelijkaardig gedrag. Het aantal incidenten is verontrustend, lijkt toe te nemen. In een advertentie werd onlangs excuus aangeboden en begrip getoond voor omwonenden.

Er wordt op gewezen dat de communicatie met de omgeving zo verbeterd is (in een radio-interview stelt een directielid dat de onrust ook te maken heeft met perceptie. Er zijn minder incidenten dan vroeger, maar tegenwoordig wordt er over gecommuniceerd met de omgeving).

In de advertentie staat verder dat elk incident grondig geanalyseerd wordt. En dat veiligheid in onderhoud en op de werkvloer de hoogste prioriteit heeft. Prima, want stel je voor dat het anders zou zijn. Maar blijkbaar heeft het nog niet veel opgeleverd.

In kranten lezen we meer statements van de directie: «we denken niet aan sabotage, daarvoor zijn de incidenten te divers van aard», «er is geen sprake van gebrekkig onderhoud, we doen juist steeds meer aan preventief onderhoud», en: «er wordt bij ons niet opmerkelijk veel extern of onervaren personeel ingezet».

Als je dóórdenkt zijn dit toch wel opmerkelijk vreemde en verontrustende opmerkingen. Vooruit: nog een laatste citaat van een directielid: «Chemelot is een groot terrein, waar veel chemische fabrieken staan, en daar gebeurt nu eenmaal wel eens wat». Griezelig hoor.

De verantwoordelijken voor Chemelot hebben inmiddels besloten dat de problematiek hen boven het hoofd is gegroeid. Ze schakelen nu een externe deskundige in die de oorzaak van de ellende moet opsporen.

In het kader van openheid zullen wij wel van de resultaten op de hoogte worden gesteld. Ik ben benieuwd of dan ook het woord cultuur zal vallen. Als één van de generieke oorzaken.

Tot slot één van mijn 11 stellingen waarop met ja of neen kan worden geantwoord: «wij maken het onze mensen moeilijk om gemaakte fouten te verbergen».

Benieuwd naar mijn resultaten? 87% van de managers en directies scoort met een «ja» op deze vraag. Van hun mensen op de werkvloer scoort 71% met «neen». Begint het u al te dagen? <<

Eric Rensen van BraintainEr adviseert organisaties waarvoor techniek belangrijk is. Hij is gespecialiseerd in onderhouds-management, asset management en productiviteits-verhoging.

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Programma Hannover Messe Digital Days bekend

De Hannover Messe Digital Days op 14 juli zijn gevuld met een divers en zeer interessant programma, startende met een paneldiscussie "Forward to the New ? New Opportunities for Progress?"

Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

De Vlaamse regering besteedt een pakket aan dienstverlening uit om meer en ambitieuzer ondernemen en innoveren in Vlaanderen via een overheidsopdracht te bevorderen.

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer UZA/UAntwerpen, zorgt voor betere detectie van leveraandoeningen door de autofluorescerende eigenschappen van lipofuscine in te zetten.

Jan Verhaeghe, Agesia: passie voor composieten - topingenieur

“Ik ben nog steeds in de running”, zegt Jan Verhaeghe (66). Hij golft nu bij de senioren. Daar is ’t van: ‘En wat hebt gij gedaan?’ In de plaats van ‘wat doe je nog?’

Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

TNO, Eurotron, Groenleven en SIEC ontwikkelen een nieuw zonnepaneel dat meer stroom genereert en de elektriciteitskosten verlaagt in vergelijking met conventionele panelen.

Lapp introduceert Ölflex Servo one cable solutions

Door stijgende energieprijzen en strenge normeringen neemt de wereldwijde vraag naar energiezuinige motoren steeds meer toe. Lapp is de eerste kabelfabrikant om one cable solutions te leveren.

Permanente en veilige gegevensbewaking op afstand

Met B&R kunnen machinebouwers een permanente verbinding tot stand brengen met installaties en machines in het veld. Met LogTunnel kunnen gegevens van machines op een centrale locatie worden gearchiveerd. Eventuele onregelmatigheden in de prestaties kunnen vroegtijdig worden opgespoord om de maximale beschikbaarheid te behouden.

Partners