Primeur: Antwerpse onderzoekers ontwerpen revolutionaire koelinstallatie

Onderzoek & Wetenschap 8/03/2016 14:41:29

Onderzoekers aan de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen ontwierpen een koelinstallatie, waarmee warmte gerecupereerd kan worden voor industriële toepassingen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Inzicht in verbranding duurzame brandstoffen dankzij bolvlammen

Veilig opslaan van LNG - artikel

Verbeterde membranen voor blauwe energie

Gimv verhoogt haar investering in Alro Group

Hoe hou je li-ion batterijen brandveilig ?

Onderzoekers zien varen op methanol als valabele optie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

Werken na Corona

ORI webinar

vrijdag 25 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Selectie van snijparameters

Webinar

vrijdag 2 juli 2021

Keuze van de redactie

(16/6) Eerste alles-in-één vloeistofgekoelde modulaire datacenter gelanceerd

(16/6) Supersensoren dankzij kwantumzwaartekracht experiment

(14/6) VIL-tool helpt bedrijven bij technologiekeuze

(14/6) 500 sensoren monitoren aardappelteelt

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De techniek kan een grote ecologische vooruitgang betekenen voor heel wat industriële sectoren. De komende jaren zal de installatie getest worden op technische haalbaarheid en toepasbaarheid.

Amedee Beylemans, opleidingshoofd Elektromechanica aan de AP Hogeschool: “Om nuttig te zijn voor industriële toepassingen, moet de afvalwarmte een zo hoog mogelijke temperatuur hebben. Daarom hebben we een gecombineerde koel- en vriesinstallatie ontwikkeld die de mogelijkheid biedt deze hoogwaardige afvalwarmte te produceren. Hiertoe gebruiken we het natuurlijke koelmiddel CO2.”

Het principe van hoogwaardige koude- en warmteterugwinning staat beschreven in heel wat internationale onderzoeken, maar tot nu toe bracht niemand het in de praktijk.

Beylemans: “Deze installatie maakt het mogelijk een diepgaande analyse uit te voeren op verschillende operationele parameters om gelijktijdig aan de gewenste koel-, vries-, en warmtevraag te voldoen. Meer dan 10 parameters kunnen aangepast worden en de impact van de gewijzigde parameters kan op geautomatiseerde manier gevisualiseerd worden. “

Tijdens de experimenten kan de druk in de installatie erg hoog oplopen. Hiervoor is bij het ontwerp en de keuze van materialen de technische expertise van Cofely Axima ingeschakeld.

De koelmiddelen die gebruikt worden in klassieke koelinstallaties produceren laagwaardige warmte van max. 50°C. De onderzoekers kozen voor een alternatief koelmiddel dat hoogwaardige warmte produceert: CO2.

CO2 is een natuurlijk en ozonvriendelijk gas dat niet bijdraagt aan het broeikaseffect. Het energieverbruik van een CO2-installatie ligt bovendien 5 tot 15% lager dan bij installaties met een klassiek koelmiddel.

Door CO2 als koelmiddel te gebruiken, slaan de onderzoekers een driedubbelslag. Ze doen onderzoek naar het energetisch voordeel van warmteterugwinning en bepalen bij welke condities warmteterugwinning economisch zinvol is.

Daarnaast beperken ze ook de ecologische voetafdruk tot een minimum. << (Guy Leysen) (foto: AP Hogeschool)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Imec demonstreert transistor die chips onder de 2 nanometer mogelijk maakt

Onderzoekers van imec slaagden erin om met een soort vorkstructuur de afstand tussen transistoren aanzienlijk te verkleinen waardoor onder de technologienode van 2 nanometer gedoken kan worden.

Eplan organiseert Efficiency Days 2021

Het hele event zal in het teken van verbinding staan. Denk maar aan het verbinden van de verschillende fases binnen het bedrijfsproces: bijv. van de conceptfase over de engineeringsfase.

Genomineerden Leeuw van de Export bekend gemaakt

De wereldwijde gezondheidscrisis deelde harde klappen uit, maar toch houdt FIT zich aan hun traditie: de rode loper uitrollen voor Vlaamse exportsuccessen via Leeuw van de Export.

Nieuw baggercontract uit Bangladesh voor Jan De Nul

Payra Port Authority (PPA) en Jan De Nul Group ondertekenden het contract, met een totale waarde van een half miljard euro, voor de volgende fase in de ontwikkelingsplannen van de haven.

Veilig opslaan van LNG - artikel

Naar verwachting zou de totale capaciteit van lng export- en importterminals de komende tien jaar verdubbelen. Maar wat is er precies nodig om het veilig op te slaan?

Hoe effent Siemens het pad naar (intra)logistiek 4.0 ?

Productiever, efficiënter, slimmer en duurzamer: de (intra)logistieke sector wordt geconfronteerd met nieuwe uitdagingen, zoals de razendsnelle groei van e-commerce.

Ontwikkeling van recycleerbare coatings voor voedselverpakkingen

Promovenda Jiaying Li van UTwente vervangt de 'zilveren' laag in voedselverpakkingen door een coating op basis van polyelektrolyten, die onder de juiste omstandigheden in water oplosbaar is.

Luxemburgse MeluXina supercomputer aan de slag

Op 7 juni is MeluXina, de eerste supercomputer, in Luxemburg ingehuldigd. Na VEGA (in Marobor, Slovenië) is het de tweede supercomputer die EuroHPC JU in drie maanden tijd on line brengt.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners