VIL start project om terugname elektro door webshops te regelen

Elk bedrijf dat een elektr(on)isch toestel op de Belgische markt brengt moet ook de inzameling en de verwerking van de afgedankte toestellen op zich nemen. Dit geldt ook voor webshops.

Trefwoorden: #inleveren elektrotoestellen, #logistiek, #online aankopen, #online shoppen, #recupel, #VIL, #Vlaams Instituut voor de Logistiek, #webshops

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE - Deze wettelijke verplichting geldt ook voor kleine elektro toestellen die online worden besteld en door een pakjesdienst aan huis worden geleverd.

Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) start vandaag samen met webshops en logistieke dienstverleners met het project IKEO om dit logistiek te regelen.

De verplichting, om bij levering het apparaat gratis terug mee te nemen, vloeit voort uit de Europese wetgeving rond elektrische en elektronische apparaten.

Webshops en hun logistieke dienstverleners zijn er zich vaak niet bewust van dat deze aanvaardingsplicht ook van toepassing is op kleine elektrische toestellen. Ook de consumenten weten meestal niet dat de wet hen de mogelijkheid biedt om het oude toestel kosteloos in te leveren.

Met de sterke groei van e-commerce in Vlaanderen en naarmate consumenten zich meer bewust worden van dit recht, valt te verwachten dat het aantal afgedankte elektrische toestellen dat aan de pakjesbezorgers wordt aangeboden, sterk zal toenemen.

Bovendien heeft de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) aangekondigd om in 2016 meer in te zetten op gerichte controles bij online verkoop.

De verschillende stakeholders staan voor een fenomeen waarvoor nog geen praktische oplossingen, laat staan een standaardoplossing bestaat. Daarom lanceert het VIL het project IKEO (Inzameling Klein Elektro Online).

Het project wil een antwoord bieden op de vraag hoe webshops en hun logistieke dienstverleners die aanvaardingsplicht kunnen organiseren.

Peter Lagey, projectleider VIL: "Met dit project willen we een antwoord zoeken op een aantal vragen, zoals: Welke impact heeft de aanvaardingsplicht op het online bestelproces? Hoe dient de consument het afgedankte toestel aan de koerier aan te bieden (verpakking)? Welke voorzieningen zijn nodig in de bestelwagen? Waar en door wie worden die afgedankte apparaten gecentraliseerd?"


Deelnemende bedrijven
Zes bedrijven nemen deel aan het project: Bebat, bpost, Bubble Post, BW Imsir, Coolblue en ODTH. Aansluiten kan nog.