Glasrecyclage vermijdt uitstoot van 250.000 auto’s

Economie 9/03/2016 13:04:33

Vorig jaar werd in België meer dan 646.000 ton glas gerecycleerd. Hierdoor werd de uitstoot van bijna 435.000 ton CO2 vermeden, wat overeenkomt met de uitstoot van zo’n 250.000 auto’s.

Lees hieronder verder   
Verwant

Colruyt Group bouwt één van de grootste krattenwas-installaties van Europa

Slimme sensoren optimaliseren batterij-recyclageproces

Standaardmethodes voor meten van plastic vervuiling in ontwikkeling

Serious Game Circonopoly helpt om jongeren circulair te denken

Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

Op weg naar koolstofcirculaire en CO2-arme Vlaamse industrie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 14/01/2021 tot 28/01/2021

Bouwmanager - Innovatie in de bouw

Antwerpen

van 19/01/2021 tot 16/03/2021

Intersolution 2021

Flanders Expo, Gent

van 27/01/2021 tot 28/01/2021

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

maandag 1 februari 2021

Keuze van de redactie

(3/12) Colruyt Group bouwt één van de grootste krattenwas-installaties van Europa

(2/12) 25% minder faillissementen enkel dankzij steunmaatregelen

(30/11) Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

(30/11) Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In 2015 recycleerden de vijf Belgische sorteer- en recyclage-installaties in totaal 646.279 ton glas. Het gaat daarbij om 353.500 ton hol glas van gezinnen (flessen, bokalen, enz.) en 292.779 ton vlak glas van bedrijven (ruiten, spiegels, enz.).

Het gerecycleerde glas wordt hergebruikt in de productie van nieuwe glazen producten, en dat is goed voor de strijd tegen de CO2-uitstoot. Uit studies is gebleken dat glas producerende bedrijven per kg glasafval 0,67 kg minder CO2 uitstoten dan wanneer ze met primaire grondstoffen werken.

Een rekensom leert dat de glasnijverheid daardoor vorig jaar maar liefst 433.007 ton CO2 wist te vermijden. Dit komt overeen met de uitstoot van zo’n 250.000 auto’s.

Werner Annaert, algemeen directeur van de FEBEM: “Bij de sloop van gebouwen wordt het werfafval nog te weinig selectief ingezameld, en verdwijnt jaarlijks zo’n 50.000 ton recycleerbaar glasafval. Ook de selectieve ontmanteling van auto’s kan nog voor extra glasrecyclage zorgen. Vandaag belanden auto’s die klaar zijn voor de schroot met al hun glas gewoon in de pers. Zo gaat naar schatting meer dan 5.000 ton glas per jaar verloren.”

Om selectieve ontmanteling van glas mogelijk te maken, vraagt FEBEM enkele maatregelen.

De recuperatie van glas uit autowrakken vraagt extra inspanningen van de ontmantelaars. In het kader van de producentenverantwoordelijkheid zou deze extra kost door de autoproducenten gedragen moeten worden, zoals elektronicabedrijven dit ook doen voor afgedankte elektrische en elektronische apparaten via de Recupel-bijdrage.

Annaert: “Het is belangrijk dat de overheid verder de nodige initiatieven neemt om de selectieve inzameling van glas op werven af te dwingen en er ook een gepaste handhaving op organiseert.”

Door deze maatregelen komt nog meer glas vrij voor recyclage, en zal dus ook meer CO2-uitstoot vermeden kunnen worden. En dat zal de regering aanzienlijk helpen in het behalen van de klimaatdoelstellingen. << (Guy Leysen) (foto: Pixabay, Infographic: FEBEM)Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Cryomodules ontwikkeld voor onderzoeksreactor MYRRHA

MYRRHA werkt alleen bij een temperatuur van 2 Kelvin, waar cryomodules voor zorgen. Het Franse bedrijf SDMS, La Chaudronnerie Blanche ontwikkelde hiervoor recent een protoype.

Vlaamse cleantech knowhow helpt Chinese economie bij verduurzaming

De focus van China om zijn steden en industrie duurzamer te maken, biedt kansen voor onze Vlaamse cleantechsector, die heel wat knowhow en innovatieve technologie herbergt.

Start-up TEO maakt technische opleidingen permanent toegankelijk

Met laagdrempelige technische opleidingen helpt start-up TEO (Teaching Each Other) bedrijven zoals Volvo Cars, Aviko en TVH hun medewerkers op een hands-on manier te blijven vormen.

Plannen voor multimodaal megadistributiecentrum in North Sea Port

Het multimodale logistieke park WDPort of Ghent in North Sea Port zal, na goedkeuring van de bouwvergunning, uitgebreid worden met een mega­distributie­centrum van 150.000 m².

Nieuwe ‘elektrische’ superkraan bij Sarens

Sarens kondigt zijn nieuwste elektrische ringkraan aan, de SGC-90 bijgenaamd "The Little Celeste” en ontwikkeld in volle Covid-19-pandemie.

Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

Op het Duitse offshore windpark Kaskasi van RWE zal voor het eerst gebruik gemaakt worden van hun eigen gepatenteerde, innovatieve funderingstechnologie, de zogenaamde collars.

Koen Bordeaud’huy is preventieadviseur 2020

Koen Bordeaud'huy (40), SHEQ-manager bij Samoco is een industrieel montage­bedrijf in Zwijndrecht, is door Agoria verkozen tot Preventie­adviseur van het Jaar in de categorie contractor.

Opinie: transportsector moet kiezen tussen elektrisch of waterstof

Als we de transportsector duurzamer willen krijgen dient deze sector stevig in te zetten op rijden op waterstof of elektrisch, aldus promovendus Bunyod Holmatov van Universiteit Twente.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners