ODE: ”Grote en kleine biomassacentrales niet over zelfde kam scheren”

Economie 4/05/2016 14:06:15

Er gaan almaar meer (technische) stemmen op die pleiten voor behoud van biomassa als duurzame energiebron. "Wie geen grote biomassacentrales wil, ziet het totale plaatje niet", stelt ODE.

Lees hieronder verder   
Verwant

BYD installeert bladbatterijen in alle elektrische auto’s

Elia Group lanceert verbeterd Inside Information Platform

Elia incubator stimuleert digitale innovatie

Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

Ontwikkeling vliegtuigbrandstoffen uit biomassa

Kostenverlaging mogelijk voor geothermische stadsverwarming

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

The future of smart manufacturing with IIOT

Virtueel online event

donderdag 15 april 2021

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - "Wie alleen de grote biomassacentrales in het vizier neemt, ziet het grotere plaatje niet", stelt de Organisatie Duurzame Energie (ODE). "De klimaatdoelstellingen halen we alleen met een grote vooruitgang in groene warmte. Die kan ook uit lokaal beschikbare duurzame biomassa komen."

Warmtenet Vlaanderen, een platform van ODE, vreest dat in de discussie het kind met het badwater zal worden weggegooid. Biomassa is méér dan enkel grote installaties zoals die van Langerlo en Gent.

ODE vertegenwoordigt bedrijven uit de sector van de duurzame energie, maar ook kenniscentra en universiteiten. "Het ontbreekt in de discussie over biomassa de nodige nuance tussen de twee grote biomassacentrales en de vele kleinere installaties in Vlaanderen", aldus de vereniging.

In veel gevallen gaat het om lokale biomassa-restafval 'van eigen kweek'. In totaal staan er een 40-tal grote vergistingsinstallaties die decentraal in Vlaanderen zijn opgesteld, een 80-tal kleinschalige in landbouwbedrijven en een 5-tal verbrandingsinstallaties voor houtafafval.

Die zorgen nu al voor een elektriciteitsproductie voor omgerekend meer dan 460.000 gezinnen. En ze maken ook groene warmte die lokaal verbruikt wordt. Meer nog, het gaat over de nuttige verwerking van biologisch afval (mest en voedingsafval) dat voordien uitgereden werd op het land.

"Bovendien zorgt de verwerking van biomassa voor 80% tot 90% besparing in CO2-uitstoot", stelt ODE. "Op basis van de korte kringloop van CO2 die tijdens de groei van planten of bomen uit de lucht werd opgenomen. Het is dus geen 'bedrog' om biomassa grotendeels CO2-neutraal te noemen – tenminste onder bepaalde voorwaarden."

Ook de grotere huisvuilverbrandingsinstallaties verwerken organisch afval tot energie. In 9 van de 10 Vlaamse afvalovens gebeurt dat in de vorm van groene stroom; het merendeel van deze installaties levert ook nog eens nuttige groene warmte via een warmtenetwerk aan grote en kleine verbruikers in de omgeving.

"Bijna de helft van het restafval dat deze ovens verwerken - want storten doen we niet meer in Vlaanderen - bestaat uit organisch afval en wordt erkend door OVAM als bron van hernieuwbare energie."

Volgens ODE is er wel degelijk een belangrijk potentieel aan lokale biomassa die kan dienen voor energieproductie: "Het gaat hier niet alleen om reststoffen uit de landbouw, er ligt momenteel in Vlaanderen ook een houtafvalberg van vele tienduizenden ton waar we niet direct weg mee weten."

"We hebben nog nauwelijks vijf jaar om tegen 2020 de tussentijdse klimaatdoelstellingen te halen, en daarna moet groene energie en vooral groene warmte nog verder groeien", stelt de vereniging. "Dit mag geen 'of-of'-verhaal zijn, moet een 'en-en' strategie zijn: we zullen alle duurzame technieken nodig hebben om onze achterstand in te lopen. Een actief, ambitieus, stabiel en samenhangend beleid is daarvoor essentieel." << (Bert Belmans) (foto: ECN)

ACHTERGROND
ODE brengt meer dan driehonderd bedrijven, kenniscentra, universiteiten en organisaties rond duurzame energie samen in technologieplatformen en werkgroepen, om kennis uit te wisselen en aan belangenbehartiging te doen. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Overmacht en corona - column

Ondernemers worden tijdens de pandemie steeds meer geconfronteerd met leveranciers die ‘overmacht’ inroepen. Hierdoor zouden contracten dan toch niet moeten uitgevoerd worden, of toch wel?

UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

Deze kwantummagnetometer van het UHasselt-studententeam OSCAR-QUBE krijgt een plaats in het ISS. Op de kubus rondom het toestel prijkt een kunstwerk van UHasselt-studente Daphne Box.

Nieuw decentraal aandrijfsysteem ontworpen voor transportbandtoepassingen

Met de Sinamics G115D presenteert Siemens een nieuw, compact en krachtig aandrijfsysteem, dat specifiek ontworpen werd voor horizontale transport­band­toepas­singen.

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Onderzoekers van de UvA hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaat­recycling volgens het SusPhos proces, waarbij ook magnesium is terug te winnen.

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan.

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar aardbeien doorheen de keten, maar met een 200-tal telers is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren.

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

TNO roept overheidspartijen, bedrijven, commerciële technologiepartijen en kennisinstellingen op om gezamenlijk hiervoor Multi-Party Computation en Federated Learning in te zetten.

ABB breidt YuMi-cobotportfolio uit

ABB heeft haar portfolio van collaboratieve robots (cobots) uitgebreid met twee nieuwe cobotfamilies: GoFa en SWIFTI met een intuïtief ontwerp. Als aanvulling YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots een hogere payload en hogere snelheden. ABB speelt met deze toename in kracht en snelheid in op vragen vanuit de markt. >>

Partners