Nationale belangen bedreigen onafhankelijkheid Europese Centrale Bank

Economie 10/05/2016 15:45:24

Onderzoek van VUB-professor Peter Claeys toont dat een EU-minister voor financiën, die over het Europees budgettair beleid beslist, de druk op het monetair beleid van de ECB kan wegnemen.

Lees hieronder verder   
Verwant

EU-project voor snellere innovaties in robotica voor gezondheidszorg

Oproep Europese grensregio’s voor grensoverschrijdende samenwerking

Toekomst unitair octrooi en Unified Patent Court (UPC) onzeker na Brexit

Chinees overnamebod op Kuka stuit op Duits en Europees verzet - opinie

Nationale belangen bedreigen onafhankelijkheid Europese Centrale Bank

Europees project HERON moet leiden tot energie-efficiëntie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Practical training EN ISO 13849-1

Pilz Academy - Herentals

donderdag 26 november 2020

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Herentals

woensdag 2 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 3/12/2020 tot 17/12/2020

Energy Mission Webinar

online event

donderdag 3 december 2020

Safety validation training

Pilz Academy - Herentals

donderdag 3 december 2020

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Keuze van de redactie

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

(19/11) Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

(18/11) 600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

(12/11) Flanders Make ontwikkelt eerste zelfrijdende tractor

(9/11) 430.000 euro steun voor project rond hergebruik van CO2, plastics en water

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Professor economie Peter Claeys van de VUB onderzocht hoe centrale banken omgaan met de druk van nationale overheden om de staatsschulden te financieren.

Na acht jaar financiële crisis zijn de overheidsschulden in EU-landen sterk opgelopen, en de Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar heil gezocht in negatieve rentes om de economie weer aan te trekken.

Gebrek aan coördinatie tussen overheden en de ECB kan op termijn een bedreiging zijn voor de politieke onafhankelijkheid van de ECB. Een ‘Eurominister’ die beslist over Europees budgettair beleid kan die druk wegnemen.

In het onderzoek gepubliceerd in Fiscal Studies kijkt Peter Claeys naar het gedrag van de Duitse Länder, de federale regering in Berlijn, en de Bundesbank. Uit de analyse blijkt dat Berlijn extra inspanningen doet om overmatige uitgaven van enkele regio’s te compenseren. Met het verdelen van de politieke verantwoordelijkheden slaagt Berlijn erin om de eventuele politieke druk van regio’s op de Bundesbank weg te nemen.

Nationale regeringen zetten hun centrale banken onder druk wanneer schulden oplopen: de snelste weg is lage interestvoeten te eisen of extra geld te laten drukken en schuldpapier direct op te kopen.

Het gevolg is hoge schulden en hoge inflatie. Net daarom is in 1997 in de Economische Monetaire Unie (EMU) besloten om het Stabiliteits- en Groei Pact in te voeren. Met het Pact verplichten we de Eurolanden om budgettair de zaken op orde te houden, zodat de ECB niet opdraait voor de kosten.

De vraag is of dat Pact in de context van Economische Monetaire Unie nog voldoende is om regeringen in de pas te laten lopen. De overheidsschuld is als gevolg van de financiële crisis enorm opgelopen, tot nu gemiddeld 93% van het Bruto Binnenlands Product.

Het Pact verplicht tot consolidatie, maar steeds meer landen zien verdere besparingen als contraproductief. Tegelijkertijd is de economie in het slop en probeert de ECB het maximum te doen door zeer onconventionele maatregelen te nemen.

Dat beleid wordt dan weer gezien door Duitse beleidsmakers als een gevaar voor inflatie. Die patstelling legt alle druk op de ECB.

De analyse in het wetenschappelijke artikel toont aan dat een ‘Eurominister’ zelf maatregelen kan nemen om schulden terug te dringen. Deze kan ook een budget beheren dat de Europese economie stabiliseert.

Dat neemt de druk weg van de lidstaten, en maakt het makkelijker om hun tekort te controleren en de schuld terug te dringen.

Een budgettaire discussie blijft op de voorgestelde manier politiek; en monetair beleid blijft een beslissing van de centrale bank. << (Guy Leysen) (foto: Engineeringnet)


Leestip
Abstract van de paper van Peter Claeys: " Interaction of Government Tiers and Central Banks in a Federation: An Empirical Test"

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Predictive twins oplossing voor uitdagingen in de bouw

De bouw- en infrasector is bezig met grote vervangings- en renovatieprojecten, en circulair en energieneutraal bouwen. TNO stelt dat voorspellende digitale replica's hierbij kunnen helpen.

Proefproject: geluidsschermen met geïntegreerde zonnepanelen

Onderzoekers van Universiteit Hasselt en imec bouwen binnen de samenwerking van EnergyVille een 13 meter lange proefopstelling van geluidsschermen met geïntegreerde zonnecellen.

Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

Via dit platform kunnen drones ‘on demand’ missies uitvoeren voor zakelijke doeleinden: het zogenaamde '6th NeTWorK'. De partners zullen nu eerst commerciële en technische testen uitvoeren.

Concurrentievermogen van duurzame chemische industrie in EU stimuleren

Het INCITE-project demonstreert chemo-enzymatische processen op industriële schaal, om de kwaliteit en efficiëntie te verhogen in vergelijking met traditionele chemische synthese.

Gaia-X for Belgium gaat werken rond cloud en datastrategie

Tijdens de eerste pan-Europese GAIA-X-top werd ’Gaia-X for Belgium’ gelanceerd. Dit wordt een hub van het Europese Gaia-X project, dat werkt aan een cloud en datastrategie.

Belgische scale-up wint EIT Digital Challenge

20 deep tech scale-ups namen onlangs deel aan de online finale van de EIT Digital Challenge 2020. De vijf winnaars ontvingen o.a. een jaar lang ondersteuning door de EIT Digital Accelerator.

600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

POM West-Vlaanderen gaf groen licht voor de opstart van 25 innovatieve samenwerkingsprojecten tussen bedrijven en geeft hiermee een stevige boost aan innovatie bij West-Vlaamse bedrijven.

Siemens garandeert betrouwbare werking van brand­beveiligings­systemen

Brandveiligheid is een complexe materie, gebonden aan vele wetten en regels die niet altijd goed op elkaar afgestemd zijn. Siemens wil een rol spelen in het verbeteren en verduidelijken.

xiros film geleiderol voor labellingtechnologie is smeermiddelvrij

Zwarte geleiderol met soepel lopende polymeer kogellagers bespaart tot wel 48% gewicht en 42% massatraagheid. De nieuwe zwarte geleiderol van igus biedt nu een echte sensatie op het gebied van verpakkings- en labellingtechnologie. Het installatieklare systeem overtuigt niet alleen visueel, maar ook technisch. >>

Partners