«Onvindbaar: online diaries over de dagdagelijkse praktijk»

Academische papers inzake maintenance management zijn meestal hoogst interessant om lezen. Alleen is er de kans dat door het hele reviewpproces er wat recent onderzoek onder de radar blijft.

Trefwoorden: #academische paper, #industrieel beleid, #KU Leuven, #Liliane Pintelon, #maintenance blogs

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - Daarom ging ik op zoek naar 'maintenance blogs', in een poging een vinger aan de pols te houden van de industriële praktijk.

Daar ik niet alleen de wetenschappelijke activiteit belangrijk om volgen vind, maar ook de realisaties en verzuchtingen in de industriële praktijk, dacht ik dat een snelle manier om de vinger aan de pols te houden de sociale media en social networking zouden kunnen zijn.

Er zijn immers heel wat professionele blogs voor HR, voor marketing, en noem maar op. Ook voor het dagelijkse leven zijn er blogs te over: kookblogs, muziekblogs, kunstblogs, reisblogs enzovoort. Dus ging ik internet exploreren op zoek naar interessante onderhoudsblogs die mij iets zouden leren.

Het fijne aan blogs of internet communities is namelijk dat ze heel regelmatig ge-updated worden en dat je als lezer een reactie kunt posten, waarop dan ook weer gereageerd kan worden, zodat je een interactie kunt krijgen.

Een interessante uitwisseling van ideeën tussen gelijkgestemde zielen verspreid over de wereldbol wordt aldus mogelijk. Althans dat zou je verwachten, ik was dus benieuwd of die verwachting ook zou uitkomen.

Een eenvoudige Google search op maintenance blogs leverde een slordige 50 miljoen hits op, niet niets dus. Ik heb daarvan de eerste paar tientallen bekeken. Een deel kon ik schrappen omdat ze gingen over het onderhoud van een blog, niet wat ik wilde dus.

Een aanpassing van de zoektermen door industrial toe te voegen bracht niet veel nieuws. De oudste, erg bescheiden, bleek al van een kleine 10 jaar geleden te dateren. Leuk om lezen, maar niet zo heel relevant meer, dus beter concentreren op blogs die maximum een jaar oud zijn. Het viel een beetje tegen.

Ik had gehoopt op industriële onderhoudsblogs, op blogs van zij die dagdagelijks met onderhoud bezig zijn en die berichten over ervaringen, wensen, frustraties en dies meer, in blog jargon: de on-line diaries.

Maar die waren niet direct te vinden. Wat er wel was, was een groot aantal commerciële blogs, vooral dan van softwareleveranciers, de zogenaamde 'brand advertisers'.

Niet echt wat ik zocht, alhoewel ik moet toegeven dat er toch wel wat waren die het niveau van de platte reclameboodschap overstegen en nuttige informatie aanleverden voor wie nieuwe software wou aanschaffen of wie de al operationele software nog beter wou gebruiken.

Ook vanuit consultancy organisaties kwamen dit soort blogs. Deze laatste bleken ook een ander soort van edublogs te posten, blogs die de lezer probeerden iets bij te brengen, zoals wat asset management precies betekent, of wat de laatste ontwikkelingen in sensoren voor een bepaald type condition monitoring zijn. Interessant als een quick & dirty inleiding tot die onderwerpen, een turbo-wikipedia zeg maar. Net als ik zo’n beetje genoeg begon te krijgen van mijn niet zo succesvolle zoektocht, stootte ik op een paar blogs die blogs bespraken.

Eentje daarvan combineerde informatie over blogs, magazines, events, organisaties, tools en (onvermijdelijk) software. Best waardevolle informatie. Een andere, mijn persoonlijke favoriet, reikte zelfs een eigen 'top blog badge' uit aan waardevolle blogs, de focus lag op reliability.

Er werd een lijst gegeven van de 50 beste blogs met telkens een korte omschrijving en een top drie van de posts uit die blog. Een ware reddingsboei om niet te verzuipen in de 50 miljoen hits.

Geen dagboeken gevonden, maar toch tevreden met de zoektocht. In minder dan een paar uur heb ik een hoop - recente en iets minder recente - informatie gevonden. Soms oude problemen, maar ook nieuwe invalshoeken voor gekende managementuitdagingen, en heel af en toe ook iets heel verfrissends over drones bijvoorbeeld die het leven van de onderhoudsmanager in de toekomst makkelijker moeten maken.

De details daarvan spaar ik voor een volgende column. Hoe oppervlakkig sommige informatie op blogs ook is, het geeft je een beeld van wat de hete hangijzers zijn en - als je geluk hebt - ook indicaties van hoe die aan te pakken.

Stephen Hawking zei het al «We are all now connected by the Internet, like neurons in a giant brain».


Liliane Pintelon is professor aan de KU Leuven. Ze is auteur van o.a. het boek 'Asset management: the maintenance perspective'.