Chinees overnamebod op Kuka stuit op Duits en Europees verzet - opinie

Economie 6/06/2016 10:22:43

Politici zijn niet blij met overnamebod van Midea op Kuka, een hightech boegbeeld in Duitsland. Maar het is waarschijnlijk slechts de voorbode van nog meer Chinese overnamedrang.

Lees hieronder verder   
Verwant

EU-project voor snellere innovaties in robotica voor gezondheidszorg

Oproep Europese grensregio’s voor grensoverschrijdende samenwerking

Toekomst unitair octrooi en Unified Patent Court (UPC) onzeker na Brexit

Chinees overnamebod op Kuka stuit op Duits en Europees verzet - opinie

Nationale belangen bedreigen onafhankelijkheid Europese Centrale Bank

Europees project HERON moet leiden tot energie-efficiëntie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Practical training EN ISO 13849-1

Pilz Academy - Herentals

donderdag 26 november 2020

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Herentals

woensdag 2 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 3/12/2020 tot 17/12/2020

Energy Mission Webinar

online event

donderdag 3 december 2020

Safety validation training

Pilz Academy - Herentals

donderdag 3 december 2020

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Keuze van de redactie

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

(19/11) Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

(18/11) 600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

(12/11) Flanders Make ontwikkelt eerste zelfrijdende tractor

(9/11) 430.000 euro steun voor project rond hergebruik van CO2, plastics en water

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het bod van Midea op de beursgenoteerde aandelen van Kuka in Augsburg stuit op verzet in Duitse en Europese politieke middens. De bieding, die nochtans door de Chinezen zelf als 'niet-vijandig' wordt bestempeld, valt alles behalve in goede aarde.

Zo tracht Duits minister van economie Sigmar Gabriel een tegenoffensief te lanceren door andere Europese industriereuzen warm te maken voor een tegenbod. Daarbij vielen namen zoals ABB en Siemens, maar beide zouden hebben laten weten geen interesse te hebben.

Siemens bijvoorbeeld trok zich meer dan een decennium geleden strategisch al terug uit de robotmarkt, en heeft nu een samenwerkingsovereenkomst met Kuka waarbij het zich toespitst op de ontwikkeling van de software achter de robots, de stuur- en CNC-programmatuur. Dat past hoe dan ook beter in hun eigen visie op de sterk IT-gestuurde fabriek van de toekomst.

De Duitsers werken hard aan het 'Industrie 4.0 Ready' maken van hun maakindustrie, als antwoord op de IoT-inspanningen van hun Amerikaanse concurrenten. De afgelopen twee edities van de Hannover Messe stonden bijvoorbeeld sterk in het teken van deze nieuwe technologie, en kregen meer dan normale aandacht van bondskanselier Angela Merkel (waarop ook de Amerikaanse president Obama besliste dit jaar de internationale beurs met een bezoek te vereren).

Een van de pijnpunten voor het Duitse bedrijfsleven is dat de patenten en intellectuele eigendom van hun topbedrijven in oosterse handen zouden vallen. De Duitse maakbedrijven hebben elkaar gevonden en werken met universiteiten en onderzoeksinstellingen samen in een hele reeks projecten rond Industrie 4.0, hun visie op het Internet of Things. Wat ze zeker niet willen doen, is hun eigen concurrentie organiseren.

Ook Europees commissaris van digitale economie Guenther Oettinger is een Europees tegenbod genegen: "Kuka is bijzonder belangrijk voor de digitale toekomst van de Europese industrie. Eigenlijk moeten we gewoon beter zorg dragen voor strategisch belangrijke digitale sleutelbedrijven zoals Kuka. Daarom ben ik geneigd te denken dat een alternatief bod van de Kuka-aandeelhouders of van andere Europese ondernemingen het overwegen waard is."

Het bod van het Midea mag naar alle waarschijnlijkheid als een voorbode van nog meer overnamebiedingen gezien worden. In het kader van zijn 'One Belt One Road'-plan, tracht de Chinese overheid strategische assets op de as China-Europa te verwerven, zoals havens, infrastructuur en energienetten. Zo viel vorige week nog 14 procent van de Vlaamse netbeheerder Eandis in Chinese handen.

Maar tegelijkertijd willen ze ook af van hun imago als laagkwalitatieve productielocatie, en laten ze hun ondernemingen investeren in het overnemen van hightech-spelers om hun productieapparaat te moderniseren en minder afhankelijk te maken van handenarbeid. << (door Bert Belmans, hoofdredacteur) (foto: Europese Commissie, Guenther Oettinger)


Leestips
Chinezen lanceren overnamebod op Duitse robotconstructeur Kuka
«In 2017 meer robots in China dan in Europa"
Hannover Messe: alles wordt Industrie 4.0 Ready gemaakt

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Proefproject: geluidsschermen met geïntegreerde zonnepanelen

Onderzoekers van Universiteit Hasselt en imec bouwen binnen de samenwerking van EnergyVille een 13 meter lange proefopstelling van geluidsschermen met geïntegreerde zonnecellen.

Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

Via dit platform kunnen drones ‘on demand’ missies uitvoeren voor zakelijke doeleinden: het zogenaamde '6th NeTWorK'. De partners zullen nu eerst commerciële en technische testen uitvoeren.

Concurrentievermogen van duurzame chemische industrie in EU stimuleren

Het INCITE-project demonstreert chemo-enzymatische processen op industriële schaal, om de kwaliteit en efficiëntie te verhogen in vergelijking met traditionele chemische synthese.

Gaia-X for Belgium gaat werken rond cloud en datastrategie

Tijdens de eerste pan-Europese GAIA-X-top werd ’Gaia-X for Belgium’ gelanceerd. Dit wordt een hub van het Europese Gaia-X project, dat werkt aan een cloud en datastrategie.

Belgische scale-up wint EIT Digital Challenge

20 deep tech scale-ups namen onlangs deel aan de online finale van de EIT Digital Challenge 2020. De vijf winnaars ontvingen o.a. een jaar lang ondersteuning door de EIT Digital Accelerator.

600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

POM West-Vlaanderen gaf groen licht voor de opstart van 25 innovatieve samenwerkingsprojecten tussen bedrijven en geeft hiermee een stevige boost aan innovatie bij West-Vlaamse bedrijven.

Siemens garandeert betrouwbare werking van brand­beveiligings­systemen

Brandveiligheid is een complexe materie, gebonden aan vele wetten en regels die niet altijd goed op elkaar afgestemd zijn. Siemens wil een rol spelen in het verbeteren en verduidelijken.

Nieuwe satelliet moet stijging zeespiegel in kaart te brengen

ESA lanceert op 21 november haar nieuwste aardobservatiesatelliet, de Sentinel-6 Michael Freilich. Deze satelliet is van cruciaal belang voor het wereldwijde onderzoek naar klimaatverandering.

xiros film geleiderol voor labellingtechnologie is smeermiddelvrij

Zwarte geleiderol met soepel lopende polymeer kogellagers bespaart tot wel 48% gewicht en 42% massatraagheid. De nieuwe zwarte geleiderol van igus biedt nu een echte sensatie op het gebied van verpakkings- en labellingtechnologie. Het installatieklare systeem overtuigt niet alleen visueel, maar ook technisch. >>

Partners