Warmtekaart Vlaanderen klaar voor gebruik

Economie 20/06/2016 8:39:18

In opdracht van het Vlaams Energieagentschap (VEA) maakten de VITO en de distributienetbeheerders Eandis en Infrax een overzicht van de potentieel interessante plaatsen voor warmtenetten.

Lees hieronder verder   
Verwant

Dirk Van Evercooren wordt nieuwe algemeen directeur ODE Vlaanderen

De Blauwe Cluster stelt Marc Nuytemans aan als nieuwe CEO

Energik zoekt Energy Manager of the year 2020

Air Products en thyssenkrupp gaan samen elektrolyse­fabrieken bouwen

Academisch team ondersteunt Belgische offshore windenergie-sector

242.000 euro Vlaamse steun voor WaterstofNet

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Basiskennis bedrijfsfinanciën

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/08/2020 tot 31/08/2020

Onderhandelen met impact

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/08/2020 tot 27/08/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Piping en Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/09/2020 tot 21/01/2020

Big data in the cloud

Het ingenieurshuis - Antwerpen

donderdag 3 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Keuze van de redactie

(13/7) Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

(7/7) ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het resultaat is de 'Vlaams Energieagentschap'. Volgens energieminister Bart Tommelein is dit een bruikbare tool, die lokale beleidsmakers en initiatiefnemers aanmoedigt energieverspilling te beperken door de potentieel interessantste gebieden voor warmtenetten verder onder de loep te nemen.

De samenstellers van de warmtekaart bekenen eerst de warmtevraag van burgers en bedrijven en daarna het beschikbare aanbod van restwarmte (afvalverbranding, processen in grote bedrijven en elektriciteitscentrales).

Elk gebied in Vlaanderen kreeg een kleur, die overeenstemt met de mate waarin een warmtenet interessant kan zijn. Ook de mate waarin warmtekrachtkoppeling (WKK) rendabel kan zijn, werd mee in overweging genomen. Bij WKK wordt tegelijk elektriciteit en warmte geproduceerd. De warmte kan ter plaatse gebruikt worden of, zoals restwarmte, via een warmtenet vervoerd worden.

De warmtekaart van VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) wijst vele locaties in Vlaanderen als potentieel rendabel aan. De oranje en rode gebieden op de kaart geven de meest kansrijke gebieden weer. Plaatsspecifieke haalbaarheidsstudies blijven nodig om de eerste inschatting aan de werkelijkheid te toetsen.

De warmtekaart is immers gebaseerd op algemene Vlaamse parameters en geeft geen definitief oordeel. << (Koen Mortelmans) (foto: VITO)

ACHTERGROND
Een warmtenet kan restwarmte van bijvoorbeeld verbrandingsovens, grote bedrijven en elektriciteitscentrales transporteren naar nabije plaatsen met een warmtevraag.

Een netwerk van goed geïsoleerde ondergrondse leidingen brengt de stoom of het warm water naar woningen en bedrijven.

De restwarmte wordt zo op een andere plaats ingezet voor ruimteverwarming, voor sanitair warm water of voor industriële processen. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Stroomverbruik van artificiële intelligentie drastisch verminderd

Onderzoeksinstelling imec en halfgeleiderproducent GlobalFoundries lanceren een nieuwe chip, die geoptimaliseerd is voor toepassingen rond artificiële intelligentie (AI).

Zijn uw behuizingen klaar voor de zomer? - column

Nu de warmste maanden van het jaar voor de deur staan, kunnen gebruikers van industriële automatiseringssystemen maar beter voorbereid zijn op de zomerhitte.

Sophie Borgne verkozen tot Engineer Powerwoman 2020

Sophie Borgne, Senior Vice President Digital Plant Business bij Schneider Electric, werd tijdens de Hannover Messe Digital Days uitgeroepen tot Engineer Powerwoman 2020.

37 West-Vlaamse bedrijven behalen Charter Duurzaam Ondernemen

Na een jaar intensief werken ontvangen 37 West-Vlaamse bedrijven dit Voka Charter als bekroning voor hun beleid en realisaties rond duurzaam ondernemen het afgelopen jaar.

Kunstmatige koraalpoliep reinigt water en transporteert cellen

Onderzoekers van de Nederlandse TU Eindhoven ontwikkelden een kleine plastic robot gemaakt van responsieve materialen, die beweegt onder invloed van licht en magnetisme.

242.000 euro Vlaamse steun voor WaterstofNet

Waterstof staat hoog op de politieke agenda. Bovendien is in Vlaanderen een uniek ecosysteem aanwezig van bedrijven actief in de waterstofketen en worden concrete projecten opgestart.

Gratis AI-applicatie detecteert personen zonder mondmasker

ML6, gespecialiseerd in machine learning en artificiële intelligentie, heeft een nieuwe applicatie gelanceerd in de strijd tegen het coronavirus. De code wordt gratis ter beschikking gesteld

Festo toont nieuwe bionic-projecten op virtuele Hannover Messe

Deze bionics zijn steevast publiekstrekkers op de Hannover Messe. Het bedrijf, sterk in pneumatische en elektrische automatiseringstechnologie, stelt ze dit keer voor op het online corona-alternatief.

Gratis simulatie en voordelige besturing van robots bij igus

Om robots en de verschillende robotbewegingen gemakkelijk te kunnen programmeren, heeft igus nu een besturingssoftware ontwikkeld voor haar Low Cost automatiseringsoplossingen. igus robot control is online gratis beschikbaar en biedt gebruikers een eenvoudige inleiding tot de wereld van de automatisering. >>

Partners