Toekomst unitair octrooi en Unified Patent Court (UPC) onzeker na Brexit

Economie 7/07/2016 11:19:16

Groot-Brittannië zegt het EU-lidmaatschap op. Dat is de uitkomst van het Britse referendum. Dit zorgt ook voor veel onzekerheid rond de invoering van het unitair octrooi.

Lees hieronder verder   
Verwant

EU-project voor snellere innovaties in robotica voor gezondheidszorg

Oproep Europese grensregio’s voor grensoverschrijdende samenwerking

Toekomst unitair octrooi en Unified Patent Court (UPC) onzeker na Brexit

Chinees overnamebod op Kuka stuit op Duits en Europees verzet - opinie

Nationale belangen bedreigen onafhankelijkheid Europese Centrale Bank

Europees project HERON moet leiden tot energie-efficiëntie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Practical training EN ISO 13849-1

Pilz Academy - Herentals

donderdag 26 november 2020

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Herentals

woensdag 2 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 3/12/2020 tot 17/12/2020

Energy Mission Webinar

online event

donderdag 3 december 2020

Safety validation training

Pilz Academy - Herentals

donderdag 3 december 2020

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Keuze van de redactie

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

(19/11) Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

(18/11) 600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

(12/11) Flanders Make ontwikkelt eerste zelfrijdende tractor

(9/11) 430.000 euro steun voor project rond hergebruik van CO2, plastics en water

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Of er van dit uitstel ook afstel zal komen blijft ook nog de vraag, want nu de Britten, belangrijke initiatiefnemers in en grote voorstanders van het unitair octrooi, niet meer meedoen met de EU komt dit aantrekkelijk octrooisysteem op de helling te staan.

Walter Hart, patentadvocaat bij EP&C: “De uitstap van Groot-Brittannië uit de EU betekent een grote dreun voor de toekomst van het unitair octrooi en het Unified Patent Court (UPC). Het kan echter nog alle kanten uitgaan.”

Het enige dat vaststaat is dat de uittreding van Groot-Brittannië een flinke klap is voor het hele unitaire octrooi. Juist de deelname van de Britten aan dit nieuwe octrooisysteem maakte het interessant voor bedrijven die in meerdere Europese landen hun uitvinding of technologie met een octrooi willen beschermen.

Hart: “Het unitair octrooi wordt nu veel minder aantrekkelijk, aangezien men nu in een minder groot gebied beschermd is. Daarom moet er opnieuw worden nagedacht over de hoogte van de jaartaksen.”

Niet-EU-landen, zoals Noorwegen, Zwitserland, en binnenkort dus ook Groot-Brittannië, kunnen namelijk niet meedoen aan het unitair octrooi en de UPC. Het blijft ook de vraag hoe het zal gaan met het ratificatieproces.

Het is nog onzeker hoe dat verder zal verlopen. Naar alle waarschijnlijkheid zal de voor 2 mei 2017 geplande invoering van het unitair octrooi door de Brexit aanzienlijk vertraagd worden.

De Britten waren grote voorstanders van, en belangrijke initiatiefnemers in het unitair octrooi. Ze stappen dan wel uit de EU, maar het is mogelijk dat ze dit initiatief toch willen laten doorgaan, ook al doen ze er zelf niet meer aan mee.

Verder moet er naar een oplossing gezocht worden voor het deel van de Central Division van het UPC dat in Groot-Brittannië zou worden gevestigd. Er moet een nieuwe locatie voor gevonden worden.

Hart: “Een nieuwe locatie in Den Haag of Milaan lijkt voor Hart voor de hand te liggen,” maar “het kan evenwel zijn dat de fall-out van de Brexit zo groot wordt dat het hele unitaire octrooi en het UPC op de helling komen te staan.”

Voor de toekomst van het unitair octrooi en de UPC blijft het voorlopig echter nog steeds koffiedik kijken. De bal ligt in het Britse kamp. << (Guy Leysen) (foto: EP&C - Walter Hart)


Dit is een update op onderstaande column
Invoering Europees Unitair Octrooi in 2017 - column

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Proefproject: geluidsschermen met geïntegreerde zonnepanelen

Onderzoekers van Universiteit Hasselt en imec bouwen binnen de samenwerking van EnergyVille een 13 meter lange proefopstelling van geluidsschermen met geïntegreerde zonnecellen.

Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

Via dit platform kunnen drones ‘on demand’ missies uitvoeren voor zakelijke doeleinden: het zogenaamde '6th NeTWorK'. De partners zullen nu eerst commerciële en technische testen uitvoeren.

Concurrentievermogen van duurzame chemische industrie in EU stimuleren

Het INCITE-project demonstreert chemo-enzymatische processen op industriële schaal, om de kwaliteit en efficiëntie te verhogen in vergelijking met traditionele chemische synthese.

Gaia-X for Belgium gaat werken rond cloud en datastrategie

Tijdens de eerste pan-Europese GAIA-X-top werd ’Gaia-X for Belgium’ gelanceerd. Dit wordt een hub van het Europese Gaia-X project, dat werkt aan een cloud en datastrategie.

Belgische scale-up wint EIT Digital Challenge

20 deep tech scale-ups namen onlangs deel aan de online finale van de EIT Digital Challenge 2020. De vijf winnaars ontvingen o.a. een jaar lang ondersteuning door de EIT Digital Accelerator.

600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

POM West-Vlaanderen gaf groen licht voor de opstart van 25 innovatieve samenwerkingsprojecten tussen bedrijven en geeft hiermee een stevige boost aan innovatie bij West-Vlaamse bedrijven.

Siemens garandeert betrouwbare werking van brand­beveiligings­systemen

Brandveiligheid is een complexe materie, gebonden aan vele wetten en regels die niet altijd goed op elkaar afgestemd zijn. Siemens wil een rol spelen in het verbeteren en verduidelijken.

Nieuwe satelliet moet stijging zeespiegel in kaart te brengen

ESA lanceert op 21 november haar nieuwste aardobservatiesatelliet, de Sentinel-6 Michael Freilich. Deze satelliet is van cruciaal belang voor het wereldwijde onderzoek naar klimaatverandering.

xiros film geleiderol voor labellingtechnologie is smeermiddelvrij

Zwarte geleiderol met soepel lopende polymeer kogellagers bespaart tot wel 48% gewicht en 42% massatraagheid. De nieuwe zwarte geleiderol van igus biedt nu een echte sensatie op het gebied van verpakkings- en labellingtechnologie. Het installatieklare systeem overtuigt niet alleen visueel, maar ook technisch. >>

Partners