FANC vindt onregelmatigheden in kwaliteitsdossiers Tihange 2

Bedrijfsnieuws 9/08/2016 13:04:49

FANC en Electrabel controleren smeedstukken van Franse Creusot Forge in Belgische kerncentrales. Voor vijf componenten van de reactorkuip van Tihange 2 bleek het kwaliteitsdossier onjuist.

Lees hieronder verder   
Verwant

Belangrijke Belgische rol bij realisatie van een waterstofeconomie

Duitse staalbedrijven en Haven Rotterdam onderzoeken opzet waterstofketens

HyTrucks consortium wil vrachtwagens op waterstof laten rijden tegen 2025

Port of Antwerp weer iets duurzamer door verleddingsproject

30 bedrijven stappen in nieuw Vlaams energie- en klimaatproject

Proclamatie Energy Manager of The Year 2020 eindelijk gepland

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(11/5) 3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

(10/5) Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Op 3 mei 2016 stelde de Franse nucleaire veiligheidsautoriteit ASN onregelmatigheden vast in de rapporten over de kwaliteitscontroles in de fabriek van de Franse constructeur Creusot Forge. Deze dochteronderneming van het eveneens Franse Areva-concern maakt grote stalen smeed- en gietstukken voor onder meer de nucleaire industrie.

Bij een intern onderzoek was aan het licht gekomen dat sinds 1965 binnen het bedrijf de praktijk bestond om de officiële kwaliteitsdossiers van sommige componenten te bewerken. Zo werden bepaalde gegevens over de productieparameters en kwaliteitstestresultaten aangepast of zelfs geheel weggelaten.

Volgens AREVA zou dit gebeurd zijn bij zo'n 400 componenten in totaal. Een deel daarvan is geleverd aan klanten buiten Frankrijk, onder meer aan Electrabel in België.

"Volgens de informatie die Electrabel en het FANC van Areva ontvingen, voldoen de componenten van Creusot Forge die zich in de Belgische kerncentrales bevinden allemaal aan de kwaliteitsnormen. Alle smeedstukken die afkomstig zijn van de fabriek van Creusot Forge werden gecontroleerd", stelt het FANC op zijn website.

Wel bleek één kwaliteitsdossier uit de jaren '80 onjuist. Het gaat om 5 componenten van de inwendige delen van de reactorkuip van Tihange 2. "Tijdens het productieproces hebben deze componenten tweemaal een thermische behandeling ondergaan, omdat de eerste thermische behandeling niet was uitgevoerd op de voorgeschreven temperatuur. Het kwaliteitsdossier maakt echter slechts melding van één enkele thermische behandeling", stelt FANC.

"Het feit dat de componenten een dubbele thermische behandeling ondergaan hebben, heeft geen impact op hun gedrag of de structurele integriteit, maar diende wel te worden vermeld in het kwaliteitsdossier. Het gaat dus louter om een onregelmatigheid in de documentatie, die geen impact heeft op de veiligheid". << (Bert Belmans) (foto: Electrabel, centrale Tihange)

 Lees méér over:  fanc   electrabel   tihange  
Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Traceer items op een efficiënte manier met RFID-labels

Brady Corporation kan de optimale RFID-labelingoplossing ontwerpen voor het traceren van items en voorraadbeheer, geschikt voor elk oppervlak, o.a. geselecteerde antennes, chips, ...

Igus toont innovaties in virtuele tentoonstelling

Terwijl iedereen telewerkt, versnelde igus het tempo van zijn productinnovatie. Het motionbedrijf kon dit voorjaar uitpakken met 168 innovaties in kunststof.

Duitse staalbedrijven en Haven Rotterdam onderzoeken opzet waterstofketens

HKM, thyssenkrupp Steel en Havenbedrijf Rotterdam gaan gezamenlijk de mogelijkheid onderzoeken om internationale toeleveringsketens voor waterstof op te zetten.

Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

Op 9 juni ontvangt astrofysicus Michaël Gillon de prestigieuze Francqui-prijs uit de handen van de koning voor zijn opzienbarend werk rond exoplaneten, planeten buiten ons zonnestelsel.

Digitaal transformatieproject weert papier op Roltex fabrieksvloer

Roltex, producent van dienbladen, kreeg steeds meer projecten met kleinere aantallen binnen. Door het extra papierwerk, de bijbehorende administratie, ..., daalde de productiviteit.

Cobotracks behaalt Techman certificatie

Hierdoor is het Genkse Cobotracks, zusterbedrijf van Vansichen Linear Technology, de eerste erkende fabrikant van tracks voor de internationale cobotproducent en bracht een zevende as uit.

Cruciaal deel van de LHCb-detector te CERN zit op zijn plaats

Vier van de eerste zes frames met lichtgevoelige SciFi-detectoren zitten nu op hun plaats in het LHCb-experiment op CERN. Meer onderhoud moet nog plaatsvinden. Herstart vindt plaats in 2022.

Incubator BlueChem voor duurzame chemie bestaat 1 jaar

BlueChem, gelegen op Blue Gate Antwerp, ondersteunt start-ups en scale-ups om hun innovaties voor de duurzame chemie van de toekomst te laten doorgroeien tot industriële schaal.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners