FANC vindt onregelmatigheden in kwaliteitsdossiers Tihange 2

Bedrijfsnieuws 9/08/2016 13:04:49

FANC en Electrabel controleren smeedstukken van Franse Creusot Forge in Belgische kerncentrales. Voor vijf componenten van de reactorkuip van Tihange 2 bleek het kwaliteitsdossier onjuist.

Lees hieronder verder   
Verwant

BYD installeert bladbatterijen in alle elektrische auto’s

Elia Group lanceert verbeterd Inside Information Platform

Elia incubator stimuleert digitale innovatie

Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

Ontwikkeling vliegtuigbrandstoffen uit biomassa

Kostenverlaging mogelijk voor geothermische stadsverwarming

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

The future of smart manufacturing with IIOT

Virtueel online event

donderdag 15 april 2021

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Op 3 mei 2016 stelde de Franse nucleaire veiligheidsautoriteit ASN onregelmatigheden vast in de rapporten over de kwaliteitscontroles in de fabriek van de Franse constructeur Creusot Forge. Deze dochteronderneming van het eveneens Franse Areva-concern maakt grote stalen smeed- en gietstukken voor onder meer de nucleaire industrie.

Bij een intern onderzoek was aan het licht gekomen dat sinds 1965 binnen het bedrijf de praktijk bestond om de officiële kwaliteitsdossiers van sommige componenten te bewerken. Zo werden bepaalde gegevens over de productieparameters en kwaliteitstestresultaten aangepast of zelfs geheel weggelaten.

Volgens AREVA zou dit gebeurd zijn bij zo'n 400 componenten in totaal. Een deel daarvan is geleverd aan klanten buiten Frankrijk, onder meer aan Electrabel in België.

"Volgens de informatie die Electrabel en het FANC van Areva ontvingen, voldoen de componenten van Creusot Forge die zich in de Belgische kerncentrales bevinden allemaal aan de kwaliteitsnormen. Alle smeedstukken die afkomstig zijn van de fabriek van Creusot Forge werden gecontroleerd", stelt het FANC op zijn website.

Wel bleek één kwaliteitsdossier uit de jaren '80 onjuist. Het gaat om 5 componenten van de inwendige delen van de reactorkuip van Tihange 2. "Tijdens het productieproces hebben deze componenten tweemaal een thermische behandeling ondergaan, omdat de eerste thermische behandeling niet was uitgevoerd op de voorgeschreven temperatuur. Het kwaliteitsdossier maakt echter slechts melding van één enkele thermische behandeling", stelt FANC.

"Het feit dat de componenten een dubbele thermische behandeling ondergaan hebben, heeft geen impact op hun gedrag of de structurele integriteit, maar diende wel te worden vermeld in het kwaliteitsdossier. Het gaat dus louter om een onregelmatigheid in de documentatie, die geen impact heeft op de veiligheid". << (Bert Belmans) (foto: Electrabel, centrale Tihange)

 Lees méér over:  fanc   electrabel   tihange  
Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Overmacht en corona - column

Ondernemers worden tijdens de pandemie steeds meer geconfronteerd met leveranciers die ‘overmacht’ inroepen. Hierdoor zouden contracten dan toch niet moeten uitgevoerd worden, of toch wel?

UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

Deze kwantummagnetometer van het UHasselt-studententeam OSCAR-QUBE krijgt een plaats in het ISS. Op de kubus rondom het toestel prijkt een kunstwerk van UHasselt-studente Daphne Box.

Nieuw decentraal aandrijfsysteem ontworpen voor transportbandtoepassingen

Met de Sinamics G115D presenteert Siemens een nieuw, compact en krachtig aandrijfsysteem, dat specifiek ontworpen werd voor horizontale transport­band­toepas­singen.

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Onderzoekers van de UvA hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaat­recycling volgens het SusPhos proces, waarbij ook magnesium is terug te winnen.

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan.

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar aardbeien doorheen de keten, maar met een 200-tal telers is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren.

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

TNO roept overheidspartijen, bedrijven, commerciële technologiepartijen en kennisinstellingen op om gezamenlijk hiervoor Multi-Party Computation en Federated Learning in te zetten.

ABB breidt YuMi-cobotportfolio uit

ABB heeft haar portfolio van collaboratieve robots (cobots) uitgebreid met twee nieuwe cobotfamilies: GoFa en SWIFTI met een intuïtief ontwerp. Als aanvulling YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots een hogere payload en hogere snelheden. ABB speelt met deze toename in kracht en snelheid in op vragen vanuit de markt. >>

Partners