VUB onderzoekscentrum bouwt mee aan zuinige hybride bus en truck

Onderzoek & Wetenschap 9/08/2016 14:20:07

Onderzoekscentrum MOBI van de Vrije Universiteit Brussel heeft 2,1 miljoen euro ontvangen om de prestaties van aandrijflijnen in hybride bussen en trucks aanzienlijk te verbeteren.

Lees hieronder verder   
Verwant

2D geheugen van magnetisch grafeen

Onderliggende proces bij scherven ontdekt

Onderzoekers maken levend materiaal op basis van algen

Nieuwe software meet biologische oppervlakten

Ontwikkeling silicium dat licht kan uitstralen

ERC Starting Grant voor Griet Neukermans

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(11/5) 3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

(10/5) Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Een hybride voertuig wordt aangedreven door een combinatie van elektromotoren en een verbrandingsmotor. Door deze verschillende krachtbronnen op een slimme manier te combineren, kan een flinke brandstofbesparing worden gerealiseerd.

Daar komt bij dat een hybride aandrijfsysteem het mogelijk maakt om de energie die vrijkomt tijdens het remmen te gebruiken om de batterij bij te laden. In gewone wagens gaat deze energie geheel verloren in de vorm van wrijvingswarmte.

De hybride aandrijving heeft in personenwagens haar waarde inmiddels ruim bewezen, maar toepassing ervan in zwaardere voertuigen zoals bussen en vrachtwagens wordt gehinderd door technische uitdagingen zoals de optimalisatie van de aandrijflijn en het opschalen van de batterijen.

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, heeft de Europese Commissie via ORCA (Optimised Real-world Cost-Competitive Modular Hybrid Architecture for Heavy Duty Verhicle) 2,1 miljoen euro toegekend aan onderzoekscentrum MOBI van de Vrije Universiteit Brussel om het energiemanagement van de aandrijflijn en de batterijen sterk te verbeteren. Noshin Omar, MOBI VUB: ‘Dat moet leiden tot hybride bussen en trucks die 40% efficiënter zijn.’

Dankzij de multidisciplinaire expertise die de onderzoeksgroep in huis heeft, kan MOBI ook een bijdrage leveren aan andere onderdelen van het hybride systeem, waaronder energieomzetting en -recuperatie. Verder zullen de onderzoekers zich buigen over aspecten als milieu-impact en total cost of ownership (TCO).

De bedoeling is dat het onderzoek op korte termijn tot demonstratievoertuigen leidt. Volvo neemt de kleine bezorgvrachtwagen voor zijn rekening terwijl IVECO de bus zal bouwen. Deze voertuigen zullen vervolgens in het verkeer worden getest.

Het onderzoek gaat in oktober van start en heeft een looptijd van vier jaar. << (Guy Leysen) (foto: Volvo Trucks)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Traceer items op een efficiënte manier met RFID-labels

Brady Corporation kan de optimale RFID-labelingoplossing ontwerpen voor het traceren van items en voorraadbeheer, geschikt voor elk oppervlak, o.a. geselecteerde antennes, chips, ...

Igus toont innovaties in virtuele tentoonstelling

Terwijl iedereen telewerkt, versnelde igus het tempo van zijn productinnovatie. Het motionbedrijf kon dit voorjaar uitpakken met 168 innovaties in kunststof.

Duitse staalbedrijven en Haven Rotterdam onderzoeken opzet waterstofketens

HKM, thyssenkrupp Steel en Havenbedrijf Rotterdam gaan gezamenlijk de mogelijkheid onderzoeken om internationale toeleveringsketens voor waterstof op te zetten.

Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

Op 9 juni ontvangt astrofysicus Michaël Gillon de prestigieuze Francqui-prijs uit de handen van de koning voor zijn opzienbarend werk rond exoplaneten, planeten buiten ons zonnestelsel.

Digitaal transformatieproject weert papier op Roltex fabrieksvloer

Roltex, producent van dienbladen, kreeg steeds meer projecten met kleinere aantallen binnen. Door het extra papierwerk, de bijbehorende administratie, ..., daalde de productiviteit.

Cobotracks behaalt Techman certificatie

Hierdoor is het Genkse Cobotracks, zusterbedrijf van Vansichen Linear Technology, de eerste erkende fabrikant van tracks voor de internationale cobotproducent en bracht een zevende as uit.

Cruciaal deel van de LHCb-detector te CERN zit op zijn plaats

Vier van de eerste zes frames met lichtgevoelige SciFi-detectoren zitten nu op hun plaats in het LHCb-experiment op CERN. Meer onderhoud moet nog plaatsvinden. Herstart vindt plaats in 2022.

Incubator BlueChem voor duurzame chemie bestaat 1 jaar

BlueChem, gelegen op Blue Gate Antwerp, ondersteunt start-ups en scale-ups om hun innovaties voor de duurzame chemie van de toekomst te laten doorgroeien tot industriële schaal.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners