Doorbraak in malariabestrijding met geurval voor muggen (+video)
Onderzoek & Wetenschap 11/08/2016 11:30:34
Een nieuw ontwikkelde muggenval met menselijke lichaamsgeur leidde op het Keniaanse eiland Rusinga in 1,5 jaar tijd tot een daling in de populatie van de belangrijkste malariamug met 70%.
Vlaanderen investeert jaarlijks vijf miljoen euro in Open Science
Cryomodules ontwikkeld voor onderzoeksreactor MYRRHA
Ruim 8 miljoen euro voor 12 innovatieve COOCK-projecten
imec wipt over de terahertzgap - artikel
Nieuwe drone voor verbeteren veerkracht wegeninfrastructuur
Autobouwer ontwikkelt lichte voertuigen dankzij ruimtevaarttechnologie
>> Meer verwant nieuwsHandhaving van octrooirechten
Het Ingenieurshuis - Antwerpen
van 26/01/2021 tot 14/12/2021
New dimensions of adaptive manufacturing
B&R online event
woensdag 27 januari 2021
Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie
Webinar
vrijdag 29 januari 2021
Postgraduaat Vastgoedkunde
Leuven of Kortrijk
van 4/02/2021 tot 10/12/2021
Toekomst federaal energiebeleid
Webinar
woensdag 10 februari 2021
'Digital Twin' versterkt maakindustrie?
Online event
vrijdag 12 februari 2021
(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof
(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof
(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems
(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen
(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage
(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - Verder kon het aantal mensen met een malaria-infectie met 30% teruggedrongen worden.
De geurval biedt mogelijk ook een oplossing tegen knokkelkoorts en zika. De Aedes aegypti (gelekoortsmug) is overdrager van deze virussen. Deze mug wordt aangetrokken door dezelfde geurstoffen waarmee de malariamuggen worden gelokt.
Het succes van de nieuwe aanpak is de combinatie van de geurval met klamboes, medicijnen en een grondige sociale strategie. De geurvallen hebben elektriciteit nodig, maar op Rusinga, een eiland in het Victoriameer, is geen elektriciteitsnet aanwezig.
Zonnepanelen werden op de daken van woningen geïnstalleerd. Hiermee wordt niet alleen de muggenval van stroom voorzien, ook geeft het de woningen licht en een oplaadpunt voor de mobiele telefoon.
Daarnaast werd er groots ingezet op voorlichting over malaria en betrokkenheid van de bewoners van Rusinga bij het project. Door deze gecombineerde aanpak deden alle 25.000 inwoners van Rusinga mee met het onderzoek.
Bij de inzet van geurvallen zijn geen insecticiden nodig om de muggenpopulatie te bestrijden, waardoor schadelijke neveneffecten van deze middelen voorkomen worden.
Malaria kost Afrika 12 miljard dollar per jaar aan gezondheidszorg en verloren (landbouw) productiviteit. Dit terugdringen zonder gebruik van insecticiden is van essentieel belang voor de wereldvoedselproductie.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO streeft naar uitroeiing van malaria in 2030. Hierbij wordt ingezet op ontwikkeling van vaccins tegen de parasiet en op bestrijding van verspreiders van de parasiet: de muggen.
Met de geurval, genaamd ‘Suna val’, is een werkzame, veilige oplossing gevonden voor de bestrijding van de mug. << (Guy Leysen) (bron: Wageningen UR) (foto: Wikimedia)
Prof. Willem Takken leidde het drie jaar durende onderzoek met wetenschappers van de Nederlandse Wageningen University en onderzoekers van het Keniaanse ICIPE en het Swiss Tropical and Public Health Institute (Swiss TPH).
Het onderzoek werd gepubliceerd in The Lancet, een vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift. <<
Video: