Colruyt Group sorteert en recycleert 82% van zijn bedrijfsafval

Colruyt Group slaagt erin om een almaar groter aandeel van het bedrijfsafval te laten recyleren, waardoor er steeds minder restafval overblijft.

Trefwoorden: #Colruyt, #Colruyt Group, #recyclage, #restafval, #sorteren, #voedselbank, #voedseloverschot

Lees verder

Techniek

( Foto: Colruyt Group )

ENGINEERINGNET.BE - In de eerste 6 maand van 2016 is het aandeel in recyclage met 2% gestegen naar een record van 82,1%.

Dit wil zeggen dat er van elke 1.000 kilo bedrijfsafval 821 kilo gerecycleerd wordt. Daarmee overstijgt de onderneming nu al het streefdoel van 80 % recyclage dat vooropgesteld werd om te halen in 2017.

Deze betere recyclageresultaten zijn grotendeels te danken aan het sorteergedrag aan de bron, door de medewerkers in de winkels dus. Zo hebben de winkels zich in het voorjaar speciaal ingespannen om het vergistbare afval en het broodafval nog beter te sorteren en zo ruim 700 ton minder restafval terug te sturen.

Positief is ook dat de voedselverspilling aanzienlijk is gedaald. Sedert dit voorjaar schenken 14 winkels in België immers al hun onverkoopbare maar nog perfect eetbare voedingswaren rechtstreeks aan lokale organisaties, onder het beheer van de Voedselbanken. Voor elke winkel gaat het om 2 à 3 ton etenswaren per maand.

Francoise Decoster van de milieudienstr: “Dat betekent dat er minder voedseloverschotten teruggaan naar onze distributiecentra en vergist worden. Op zich is vergisten nuttig omdat er groene stroom mee gemaakt wordt. Maar nog mooier is voedseloverschotten nuttig in te zetten voor menselijke consumptie.”

Ten slotte blijft het aandeel restafval verminderen dankzij nieuwe sorteerinstallaties in de retourcentra, waar alle restafval van winkels, productie- en distributiecentra en kantoorgebouwen terechtkomt.

Dat restafval wordt er nog eens grondig gesorteerd om er recyleerbare materialen zoals plastic, hard plastic, karton, hout, metaal en glas uit te halen.