NMBS gaat systematisch LED-verlichting plaatsen op perrons

Bedrijfsnieuws 29/09/2016 13:04:51

NMBS gaat tegen 2020 de perrons van meer dan een kwart van zijn 550 stations en stopplaatsen uitrusten met LED-verlichting. "Dat moet energieverbruik met bijna de helft doen dalen".

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuw Belgisch medtech-fonds haalt 20 miljoen euro op

Oprichting Flanders Future Techfund goedgekeurd

Gimv richt Life Sciences Advisory Board op

DAF investeert 200 miljoen euro in Westerlo

Vlaamse regering en LRM verlengen samenwerking

nextAuth kent succesvolle eerste investeringsronde

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 14/01/2021 tot 28/01/2021

Bouwmanager - Innovatie in de bouw

Antwerpen

van 19/01/2021 tot 16/03/2021

Intersolution 2021

Flanders Expo, Gent

van 27/01/2021 tot 28/01/2021

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

maandag 1 februari 2021

Keuze van de redactie

(30/11) Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

(30/11) Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Er is werk aan de winkel voor de onderhoudsdiensten van de Belgische spoormaatschappij NMBS. Die maakt een plan bekend om tegen 2020 zijn energie- en onderhoudskosten stevig terug te schroeven. Meer dan een kwart van zijn treinstations en stopplaatsen moet tegen dan uitgerust zijn met LED. Dat moet leiden tot een "daling van de onderhoudskosten en een vermindering van het energieverbruik met bijna de helft".

NMBS is hoe dan ook een grote verbruiker van energie. Jaarlijks gaat het om niet minder dan 1500GWh, grotendeels bestemd voor het treinverkeer. Drie procent of 50GWh is bestemd voor de verlichting in stations, werkplaatsen, kantoren, dienstgebouwen, onderdoorgangen, parkings, perrons en sporenbundels.

Aangezien de oudste verlichtingsinstallaties - hogedruk kwiklampen met een zeer laag rendement - ongeveer 50 jaar oud zijn, kan bij vervanging dus energie bespaard worden door het aanbrengen van duurzame LED-verlichting of andere energie-efficiënte alternatieven.

NMBS in een mededeling: "Tegen 2020 kan volgens een voorzichtige schatting 2000MWh bespaard worden door het gebruik van LED-verlichting. Dat komt neer op het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van bijna 600 modale gezinnen".

Er zijn al een aantal projecten uitgevoerd of in uitvoering. In het station van Leuven bijvoorbeeld werd eind juni al LED-verlichting aangebracht in de perronoverkapping. En in Brussel-Zuid zijn 600 TL-lampen vervangen. Maar het nieuwe plan staat voor een systematische aanpak om het energieverbruik op alle perrons en stopplaatsen terug te dringen.

Tegen 2020 zal naar verwachting trouwens ook een derde van de onderhoudsateliers zelf uitgerust zijn met LED-verlichting, een besparing van 1500-2000MWh. << (Bert Belmans) (foto: NMBS)

 Lees méér over:  nmbs  
Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Start-up TEO maakt technische opleidingen permanent toegankelijk

Met laagdrempelige technische opleidingen helpt start-up TEO (Teaching Each Other) bedrijven zoals Volvo Cars, Aviko en TVH hun medewerkers op een hands-on manier te blijven vormen.

Plannen voor multimodaal megadistributiecentrum in North Sea Port

Het multimodale logistieke park WDPort of Ghent in North Sea Port zal, na goedkeuring van de bouwvergunning, uitgebreid worden met een mega­distributie­centrum van 150.000 m².

Nieuwe ‘elektrische’ superkraan bij Sarens

Sarens kondigt zijn nieuwste elektrische ringkraan aan, de SGC-90 bijgenaamd "The Little Celeste” en ontwikkeld in volle Covid-19-pandemie.

Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

Op het Duitse offshore windpark Kaskasi van RWE zal voor het eerst gebruik gemaakt worden van hun eigen gepatenteerde, innovatieve funderingstechnologie, de zogenaamde collars.

Koen Bordeaud’huy is preventieadviseur 2020

Koen Bordeaud'huy (40), SHEQ-manager bij Samoco is een industrieel montage­bedrijf in Zwijndrecht, is door Agoria verkozen tot Preventie­adviseur van het Jaar in de categorie contractor.

Opinie: transportsector moet kiezen tussen elektrisch of waterstof

Als we de transportsector duurzamer willen krijgen dient deze sector stevig in te zetten op rijden op waterstof of elektrisch, aldus promovendus Bunyod Holmatov van Universiteit Twente.

Corona versnelt doodsstrijd van Photokina

Na het afblazen van de 2020-editie van ’s werelds belangrijkste fotografiebeurs Photokina zou Koelnmesse GmbH de volgende editie in mei 2022 houden. Eind vorige week kwam het genadeschot.

Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

Daikin Europe kiest voor Gent als nieuwe locatie voor het EMEA Development Center (EDC), omdat de huidige vestigingen in Oostende en Gent stilaan uit hun voegen barsten.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners