Technologische industrie creëert 3.000 nieuwe banen in 2016

Human Resource & Werk 5/10/2016 12:00:34

Technologiefederatie Agoria zegt dat in de technologische industrie in ons land dit jaar 3.000 nieuwe banen gecreëerd zullen worden en deze trend zal zich voortzetten in 2017.

Lees hieronder verder   
Verwant

Tom Hautekiet aangesteld als nieuwe CEO Port of Zeebrugge

Toename faillissementen na de zomer verwacht

Onbeperkt betaald verlof: geluk op de werkvloer wint aan belang - artikel

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Pharma.be kiest Caroline Ven als nieuwe CEO

Sophie Decock wordt Country Leader Belux bij VMware

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Basiskennis bedrijfsfinanciën

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/08/2020 tot 31/08/2020

Onderhandelen met impact

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/08/2020 tot 27/08/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Piping en Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/09/2020 tot 21/01/2020

Big data in the cloud

Het ingenieurshuis - Antwerpen

donderdag 3 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Keuze van de redactie

(13/7) Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

(7/7) ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Marc Lambotte, CEO van Agoria: “De regerings­maatregelen om de lonen te matigen werpen vruchten af. Voor het eerst sinds 2008 herstellen onze marktaandelen zich binnen de EU-handel en onze export zit op een recordniveau. Dat wijst erop dat Belgische producten en diensten stilaan concurrentiëler worden.”

De technologiebedrijven investeren dan ook weer meer in ons land en ook de jobmotor draait op volle toeren. Ondanks het Cater­pillar­drama worden 10.000 nieuwe banen verwacht tegen 2020.

Goed nieuws van de technologiebedrijven in ons land: na jaren van jobverlies in de industrie, lijkt 2015 het jaar van de omslag te zijn geweest. Na een stabilisering van het aantal jobs vorig jaar, volgde in 2016 de bevestiging dat de zeer exportgerichte technologische industrie in ons land het beter doet.

Lambotte: “In 2015 werd de basis gelegd van het herstel, de basis voor meer investeringen en vooral de basis voor meer jobs.”

In 2008 lag het marktaandeel van de Belgische technologiebedrijven binnen de EU-handel nog boven zes procent. Dat aandeel daalde jaar na jaar tot 5,33% in 2015. In 2016 is er een fragiel herstel tot 5,4% en in 2017 verwacht Agoria een verder herstel tot 5,65%.

Het geloof in ons land herstelt, zo blijkt onder meer uit de investeringen in de technologische industrie. In 2016 stijgen de investeringen met 5%, gestuwd door fors meer investeringen in de voertuigindustrie. In 2017 stijgen de investeringen in alle sectoren, samen goed voor 4% meer investeringen.

In 2016 worden netto 3.000 extra banen gecreëerd, komend jaar zullen er netto minstens 400 nieuwe banen bijkomen.

Normaal zouden volgend jaar veel meer nieuwe banen gecreëerd worden zonder het drama van Caterpillar. Maar indien de reconversie met succes wordt aangevat, kunnen nog meer nieuwe banen geschapen worden. De digitalisering van onze economie en de gunstige conjunctuur in de bouw blijven de stuwende krachten van de jobmotor.

Dit herstel is echter nog fragiel, zo draait de wereldeconomie op een laag pitje en ook de Europese industrie en bouw groeien aan een zeer laag tempo. En ook in eigen land loeren drie gevaren om de hoek.

Gevaar 1: wet van ’96 verzwijgt historische loonkosthandicap
Lambotte. “We hebben te maken met een fragiel herstel. Wie voor duurzame groei gaat, moet bijkomende stappen zetten. We stellen vast dat er stemmen zijn die beweren dat onze loonkosthandicap reeds volledig is weggewerkt, daarbij de historische loonkosthandicap verzwijgend. We hopen niet dat zij de zogenaamde wet van ’96 gaan misbruiken om in een KB te gieten dat er geen handicap meer is. De inspanningen om onze concurrentiepositie te verbeteren mogen niet worden stopgezet, anders zal ons marktaandeel snel weer achteruit boeren.”

Gevaar 2: fiscale handicap vergroot
Lambotte: “Door de lage rente is het gebruik van de notionele intrestaftrek uitgehold. En de fiscale druk voor onze bedrijven zal in de komende jaren verder stijgen onder druk van de EU die bepaalde Belgische aftrekposten onder vuur neemt. Daarom is een hervorming van onze fiscaliteit dringend nodig. We pleiten voor een vereenvoudiging van de bedrijfsfiscaliteit.”

Agoria pleit ervoor om de vennootschapsbelasting voor iedereen te verlagen tot 20%, het systeeem te vereenvoudigen en de meeste aftrekposten af te schaffen.

Gevaar 3: vakbondsacties brengen investeringen in gevaar
Lambotte: “We hopen dat de bonden geen politieke motieven hebben om acties te blijven voeren. We waren stomverbaasd om te horen dat de stakingen van komende vrijdag ook tegen de werkgevers gericht zijn. Staken tegen jouw eigen bedrijf en dus jouw eigen job is geen goed idee. Bovendien leidt het tot een negatieve evolutie van het ondernemersvertrouwen en van buitenlandse investeerders.” << (Guy Leysen) (bron en foto: Agoria)


Infographics

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Stroomverbruik van artificiële intelligentie drastisch verminderd

Onderzoeksinstelling imec en halfgeleiderproducent GlobalFoundries lanceren een nieuwe chip, die geoptimaliseerd is voor toepassingen rond artificiële intelligentie (AI).

Zijn uw behuizingen klaar voor de zomer? - column

Nu de warmste maanden van het jaar voor de deur staan, kunnen gebruikers van industriële automatiseringssystemen maar beter voorbereid zijn op de zomerhitte.

Sophie Borgne verkozen tot Engineer Powerwoman 2020

Sophie Borgne, Senior Vice President Digital Plant Business bij Schneider Electric, werd tijdens de Hannover Messe Digital Days uitgeroepen tot Engineer Powerwoman 2020.

37 West-Vlaamse bedrijven behalen Charter Duurzaam Ondernemen

Na een jaar intensief werken ontvangen 37 West-Vlaamse bedrijven dit Voka Charter als bekroning voor hun beleid en realisaties rond duurzaam ondernemen het afgelopen jaar.

Kunstmatige koraalpoliep reinigt water en transporteert cellen

Onderzoekers van de Nederlandse TU Eindhoven ontwikkelden een kleine plastic robot gemaakt van responsieve materialen, die beweegt onder invloed van licht en magnetisme.

242.000 euro Vlaamse steun voor WaterstofNet

Waterstof staat hoog op de politieke agenda. Bovendien is in Vlaanderen een uniek ecosysteem aanwezig van bedrijven actief in de waterstofketen en worden concrete projecten opgestart.

Gratis AI-applicatie detecteert personen zonder mondmasker

ML6, gespecialiseerd in machine learning en artificiële intelligentie, heeft een nieuwe applicatie gelanceerd in de strijd tegen het coronavirus. De code wordt gratis ter beschikking gesteld

Festo toont nieuwe bionic-projecten op virtuele Hannover Messe

Deze bionics zijn steevast publiekstrekkers op de Hannover Messe. Het bedrijf, sterk in pneumatische en elektrische automatiseringstechnologie, stelt ze dit keer voor op het online corona-alternatief.

Gratis simulatie en voordelige besturing van robots bij igus

Om robots en de verschillende robotbewegingen gemakkelijk te kunnen programmeren, heeft igus nu een besturingssoftware ontwikkeld voor haar Low Cost automatiseringsoplossingen. igus robot control is online gratis beschikbaar en biedt gebruikers een eenvoudige inleiding tot de wereld van de automatisering. >>

Partners