Stop de vreselijke verspilling door lekken! - column

Columns & Blogs 26/10/2016 14:36:03

De strijd tegen de klimaatverandering en de diverse reglementeringen die hieruit voortvloeien, zou de industrie moeten aanzetten tot een lager energieverbruik. Lijkt dat onhaalbaar?

Lees hieronder verder   
Verwant

Overmacht en corona - column

Slimmer automatiseren in industrie met AI-gestuurde robots - column

Coronamaatregelen en privacy - column

‘The 7 Transformations Experience’ - column

Megatrends in de maakindustrie en het vertrouwde ‘nieuwe normaal’

Telewerk in coronatijden - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

(29/4) 30 bedrijven stappen in nieuw Vlaams energie- en klimaatproject

(28/4) Samenwerking rond waterstof in de luchtvaart op poten gezet

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Nee, besparingen kunnen namelijk gerealiseerd worden via verbeteringen aan het gebouw zelf en aan nutsvoorzieningen zoals airconditioning, verwarming en verlichting, maar ook aan - en dit is vandaag ons onderwerp - het productieproces.


In 2014 was in België de industrie verantwoordelijk voor 47% in het nationale energieverbruik (bron: Eurostat 1990-2014 en Synergrid 2015; Grafiek APERe). In diezelfde Belgische industrie schuilt dus een groot besparingspotentieel, dat zich direct zal vertalen naar productiviteitswinst en dus ook naar een beter concurrentievermogen.

Dat aanzienlijke besparingen mogelijk zijn, wordt gestaafd door een Franse studie die concludeert dat 43% van het transversale verbruik (motoren, perslucht,…) met 50% kan gereduceerd worden via investeringen die in minder dan drie jaar tijd worden afgeschreven.

Het doel van norm ISO 50001 omtrent energiebeheer is precies om de instrumenten aan te reiken om de energieprestaties van bedrijven continu te verbeteren via een methodische aanpak met inbegrip van de doeltreffendheid, het gebruik en energieverbruik.

Deze verbeteringsprocedure maakt het niet alleen mogelijk om geld uit te sparen, maar ook om de productiviteit te verhogen en intussen de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden. Eens het engagement er is en de doelstellingen vastgelegd zijn op managementniveau, liggen de gebruiksvriendelijke methodes die meteen rendabel zijn binnen handbereik.

Perslucht: 30 tot 40% verlies!
Perslucht is de meest gebruikte energiebron in de industrie. Maar perslucht is ook het duurst, want het energieverbruik is enorm. In het algemeen worden de productiekosten als volgt verdeeld: 13% voor investering, 12% voor onderhoud en 75% voor energievoorziening.

Vooraleer besparingen op de persluchtinstallatie zelf als dusdanig te overwegen - door het rendement ervan te vergroten en de energiekosten te verminderen - kunt u best eerst nadenken over hoe de enorme verspilling die wordt veroorzaakt door lekken kan vermeden worden.

Wetende dat een hersteld lek van 2 mm bij 8 bar 3.000 euro per jaar bespaart, is het moeilijk te geloven dat in de meeste bedrijven persluchtlekken vaak 30 tot 40% van het verbruikte volume vertegenwoordigen. Wat een verspilling!

Temeer omdat met behulp van een direct rendabel, proactief programma voor het opsporen van lekken in het persluchtcircuit dit verlies tot een redelijk niveau van 5% van het verbruikte volume kan teruggebracht worden.

30% van de condenspotten zijn defect
Defecte condenspotten hebben een enorme energieverspilling tot gevolg. Stoom is een dure energiebron, die ongeveer 30 euro/T kost. Rekening houdende met deze kosten, levert een monitoringprogramma voor de goede werking een grote energiebesparing op.

Bovendien kunnen storingen en pannes zware gevolgen hebben voor de productie en de logistiek. En hoeveel condenspotten zijn er bij u aanwezig? Zonder periodieke inspecties gaan wij ervan uit dat 20 tot 30% defect is!

Drie zorgen
Het streven naar een optimale aanpak van het energieverbruik roept drie zorgen op die verder gaan dan het louter naleven van de norm 50001. Denk maar simpelweg aan de problematiek van de alsmaar stijgende energieprijzen, de grondstoffen die uitgeput raken, en de aarde die opwarmt door de uitstoot van CO2.

Sommige bedrijven beslissen deze norm toe te passen omwille van de - overigens aanzienlijke - voordelen die er direct aan verbonden zijn. Andere kiezen dan weer voor certificering zodat derden zien dat een energiebeheerssysteem wordt toegepast, wat imagowinst oplevert.

Hoe dan ook: naast de jacht op persluchtlekken en de controle van condenspotten zal het potentieel voor continue verbetering van de energieprestaties in uw industriële proces nog veel verder reiken dan u denkt! <<
door Jean-Claude Van Impe, SDT International

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vorig jaar werd 42% van de bedrijven door cyberaanval getroffen

Uit het Cyber Readiness Report 2021 van verzekeraar Hiscox blijkt dat maar liefst 42% van Belgische bedrijven getroffen werden door één of meerdere cyberaanvallen.

Nieuwe technologieën voor recycleren van platinagroep-metalen uit afval

Het PLATIRUS-project, met onder meer VITO en KU Leuven, heeft elf technologieën ontwikkeld, waarvan er drie uitblonken door hoge efficiëntie, lage kosten en geringe milieueffecten.

Aalsters ziekenhuis gebruikt als eerste in Benelux robot­assis­tentie

De CorPath GRX, een robotarm ontwikkeld door Siemens Healthineers, stelt specialisten in staat om ingrepen in de bloedvaten preciezer en veiliger uit te voeren.

EP&C webinar: intellectual property for growing businesses

Waarom lukt het de ene startup om in korte tijd door te ontwikkelen tot een volwaardig bedrijf, terwijl een ander daar nooit in slaagt? Dat is één van de vragen waarop u een antwoord krijgt.

Aantal faillissements­uitspraken blijft algemeen laag

De afgelopen maand april noteerde Graydon 488 failliet verklaarde bedrijven (+44,4% tegenover 2020), maar slechts een fractie van wat in een normaal conjunctureel verloop mag verwacht worden

Licentieovereenkomst op patenten tussen Umicore en BASF

Umicore en BASF hebben een wederzijdse niet-exclusieve licentie­overeen­komst op patenten afgesloten die een brede waaier aan kathode­materialen en hun precursoren dekt.

Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

In het VIL-project Hydrolog wordt aangetoond hoe het overschakelen naar waterstof voor elektrisch zwaar transportmateriaal in de logistieke sector een haalbare kaart wordt.

Port of Antwerp weer iets duurzamer door verleddingsproject

Deze maand ronden Fluvius en Port of Antwerp een grootschalig verlichtingsproject in de Antwerpse haven af, waarbij 2.423 ‘gewone’ lampen vervangen werden door interactieve ledverlichting.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners