Federale overheid betaalt slechts 68 procent van facturen op tijd

Slecht nieuws voor wie bij hen facturen heeft uitstaan: de federale overheid betaalt opnieuw slechter. Wel positief: het aantal zware wanbetalingen neemt over de hele lijn af

Trefwoorden: #economie, #graydon

Lees verder

Nieuws

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.BE - Uit de jongste barometer "betaalgedrag" van bedrijfsinformatiespecialist Graydon is alvast één zeer positieve conclusie te trekken: over de hele lijn is het aantal zware wanbetalingen in het derde trimester van dit jaar gedaald naar het op één na beste niveau sinds het begin van de crisisjaren. Bovendien betalen Belgische bedrijven en overheden 68 procent van de facturen binnen de afgesproken termijn. Vorig trimester noteerde Graydon 66 procent.

Het aantal wanbetalingen, oftewel facturen die langer dan 90 dagen na vervaldatum of zelfs niet betaald worden, is de afgelopen drie maanden afgenomen naar 8 procent. Dat is het op één na beste cijfer sinds het begin van de crisisjaren. "Zelfs tijdens de jaren van economische voorspoed maten we steevast een volume van 7% tot 9%", stelt Eric Van den Broele, Senior Manager R&D.

Helaas is er slecht nieuws voor wie overheidsopdrachten uitvoert. Zag Graydon in de eerste helft van dit jaar de betaalkwaliteit van de federale overheid nog verbeteren, vandaag is die trend gekeerd. Op dit moment worden slechts 68 procent van de facturen gericht aan de federale overheid tijdig betaald. Ter vergelijking: in het tweede trimester van dit jaar was dat nog 81 procent.

"Ook dDe Vlaamse Gemeenschap scoort beduidend zwakker en kent zelfs de slechtste score ooit”, voegt Van den Broele hieraan toe. "Door het voeren van een correct betaalbeleid waarbij facturen van het bedrijfsleven snel én stipt worden betaald, kan de overheid in belangrijke mate zorgen voor meer liquiditeit - de meer dan ooit noodzakelijke zuurstof - in de Belgische bedrijfseconomie.”