Jaarlijks meer dan 30 miljoen euro voor fundamenteel onderzoek

Onderzoek & Wetenschap 15/12/2016 11:59:20

Het FWO en haar Franstalige tegenhanger F.R.S.-FNRS slaan de handen in elkaar voor een doorgedreven onderzoekssamenwerking tussen de gewesten-regio’s: het EOS-programma.

Lees hieronder verder   
Verwant

Ontwikkeling slim nanodeeltje tegen antibiotica-resistente infecties

Forcit en Holst Centre ontwikkelen prototype van slim gelaatsmaker

Kunstmatige koraalpoliep reinigt water en transporteert cellen

Vijf laureaten van FWO-Excellentieprijzen bekend gemaakt

Supercontinuum: stap voor stap naar een brede waaier van kleuren

Drie VUB-wetenschappers worden coördinator bij CERN

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

47ste Hogere Cursus Akoestiek

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 21/09/2020 tot 8/02/2021

Energiedelen en Energiegemeenschappen

Thor Centrale Genk

dinsdag 22 september 2020

Robot and machine become one

B&R Webinar

dinsdag 22 september 2020

IoT World / MtoM

Paris Expo Porte de Versailles

van 23/09/2020 tot 24/09/2020

Geautomatiseerde logistiek in productie - live demo

Sirris - Hasselt

woensdag 23 september 2020

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Keuze van de redactie

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

(7/9) Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit

(4/9) Succesvolle eerste vlucht voor energiezuinige Flying-V

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en haar Franstalige tegenhanger Fonds de la Recherche Scientifique (F.R.S.-FNRS) ontvangen van hun respectieve overheden samen jaarlijks meer dan 30 miljoen euro die op basis van excellentie aan onderzoeksprojecten van vier jaar worden toegekend.

Universiteiten uit de Vlaamse en Franstalige gemeenschap kunnen samen met regionale, federale en buitenlandse onderzoeksinstellingen een consortium vormen en een projectaanvraag indienen. Het nieuwe Excellence of Science (EOS) programma werd vandaag aan de onderzoeksgemeenschap voorgesteld en de eerste projecten zullen in januari 2018 van start kunnen gaan.

Wetenschappers zijn gedreven om op zoek te gaan naar nieuwe inzichten. Samenwerking met andere wetenschappers, vaak in andere of aangrenzende disciplines, is daarbij een stuwende kracht. De Vlaamse overheid en de Franstalige Gemeenschap bundelen de krachten voor dit EOS programma.

Het gaat om een nieuw programma voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek dat de meest excellente wetenschappers van beide kanten van de taalgrens de kans geeft om samen te werken. Het F.R.S.-FNRS en het FWO, staan samen in voor de administratieve en operationele opvolging van het programma.

Voor de evaluatie brengen zij een panel van internationale topexperten samen dat op basis van excellentie de beste projecten selecteert. In het totaal kunnen vanaf 2018 zo’n 35 projecten aanspraak maken op een budget voor vier jaar, gaande van 450.000 tot 1 miljoen euro per jaar.

Dit nieuwe programma neemt de plaats in van de voormalige federale Interuniversitaire Attractiepolen. Er wordt hierbij nog meer ingezet op onderzoekssamenwerking.

Zo is het nog steeds mogelijk dat naast de universiteiten, ook regionale, federale én buitenlandse onderzoeksinstellingen deel kunnen uitmaken van deze consortia. In totaal kunnen maximum 8 verschillende onderzoeksgroepen deelnemen in een project.

De oproep voor EOS is vandaag door Minister voor Wetenschapsbeleid Philippe Muyters en zijn Franstalige evenknie Jean-Claude Marcourt plechtig geopend in het Brusselse Paleis der Academiën. << (Guy Leysen) (foto: FWO)


Informatie
Meer informatie over The Excellence of Science

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wordt Einstein Telescope opgenomen Europese research roadmap?

Gesteund door Nederland, België, Polen en Spanje heeft Italië een aanvraag ingediend om de Einstein Telescope op te nemen in een Europese routekaart voor grote onderzoeksinfrastructuren.

Containerterminals Deurganckdok zetten meer in op spoorvervoer

Terminaluitbaters DP World Antwerp en MPET bundelen de krachten om intensiever gebruik te maken van het spoor via een gezamenlijke spoorinfrastructuur met een transferzone.

”Ecovisie levert vaak net zoveel innovatie als duurzaamheid op” - opinie

Agoria begeleidt bedrijven bij hun transformatie tot Factory of the Future, waarbij 7 domeinen een cruciale rol spelen, zoals duurzaamheid. Hoe vullen bedrijven als BSH, ABEE en AMS dit in?

Watson-Marlow lanceert nieuwe Certa Plus sinusoïdale pomp

Deze nieuwe pomp is een duurzame en energiezuinigere oplossing voor shear-gevoelige, stroperige farmaceutische producten en nu al de beste in zijn klasse.

Nieuwe reactor maakt waterstofproductie goedkoper en duurzamer

Waterstof wordt een belangrijke energiedrager in de toekomstige circulaire economie. Daarom werkt TU Eindhoven aan een chemische reactor om duurzamere waterstof te maken.

Grensoverschrijdend multi-event in 3D Manufacturing-wereld

Vier organisaties uit de Benelux hebben het plan gesmeed om een nieuw concept in de 3D-productie aan de wereld voor te stellen: een week onderdompeling in de wereld van 3D-manufacturing.

Zonneauto als accu op wielen: ‘altijd en overal stroom’

Een vers kopje koffie tijdens het wildkamperen? Geen probleem! Stopcontacten zijn niet meer nodig als je een zonneauto hebt. Dat bewees het Solar Team Eindhoven met dit nieuwe model.

Regio’s presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren trilaterale chemiestrategie, die inzet op innovatie en infrastructuur voor succesvolle energie- en klimaattransitie.

IP67 Profinet switches van Helmholz

Budé Innovative Solutions heeft een unieke machine gebouwd voor in de ijsindustrie. Omdat ze veel technologie op een kleine footprint moeten integreren is er gekozen om de PROFINET deelnemers, die via M12 techniek worden aangesloten op de IP67 managed PROFINET switches van Helmholz en door de PI organisatie zijn gecertificeerd.

Partners